中文 | English
samiey
我是住在屯門的samiey。我在屯門工作。我最常於元朗屯門荃灣出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式大牌檔中菜館酒樓火鍋海鮮甜品/糖水,廣東菜。
食評會員 19次成為首位寫食評會員
samiey  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-05-19
類別 : 港式西式快餐店日式西餐咪嘥嘢食店少鹽少糖食店

之前睇某討論區有人介紹意樂嘅滑蛋蓋飯好正, 今日打算早午餐一齊食, 就過嚟試下。
因為係啱啱早餐轉午餐, 所以唔使等位。

chopstick豬扒滑蛋蓋飯 配蒜蓉汁 $54.00  另加鮮榨檸檬茶 (因為呢個蓋飯唔係set lunch, 以半價+$10.00 加飲品)
一上枱, 啲汁會唔會太多呢, 攪到啲飯勁濕,shocked 試一啖 啲蒜蓉汁好咸囉. sad
啲蛋夠滑嘅, 豬扒都唔鞋口, 但為咗滑蛋蓋飯而嚟嘛! 整體唔好食, 失望囉!

鮮榨檸檬茶反而有驚喜, 唔使自己篤餐死, 檸檬味又夠, 幾好飲

chopstick龍蝦湯海鮮湯飯 $56.00  (呢個係set lunch, 所以另加鮮榨檸檬茶只係+$3.00)
湯頭味道唔似龍蝦湯, 似茄湯多啲, 但味道唔錯, 海鮮配料亦算豐足, 有蝦, 青口, 帶子, 蜆......

埋單$123.00

題外話/補充資料:
呢間店嘅冷氣頗弱, 雖然飲凍飲, 都食到出汗
用餐日期: 2021-05-17

2021-04-26
類別 : 西式甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點

今日去圓玄學院掃墓, 順便落荃灣搵食, 喺鱟地坊食街食咗炸髀, 熱狗後, 再過嚟望下呢間甜品店有無開門,  (幾次行過都摸門釘) 今次真好彩啱啱開門, 今日有緣試到了!

chopstick香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕 $55.00
一上枱當然相機食先啦! 好在佢球雪糕雪得夠實, 影完相都仲很完整 (可能係刻意嘅)like
窩夫餅外脆內軟, 連埋雪糕食, 又凍又暖很特別。

chopstick厚pancake伴海鹽芝士醬+雲尼拿雪糕 $80.00
疏乎厘 厚pancake很鬆軟綿滑,  海鹽芝士醬咸咸地, 好滋味, 點pancake食一流

埋單 $135.00
有緣嘅話可以再encoretongue
用餐日期: 2021-04-25

2021-04-17
類別 : 港式茶餐廳/冰室

呢間餐廳都開咗一段時間,  午市時段路過都會見到有人排隊.

今日早餐時段見無人排,  睇門口餐牌, 早餐比起附近餐廳略貴, 未試過嘛 就入去試下

叫咗:
叉燒意粉+奶油多+炒蛋+熱奶茶 $37.00
沙爹牛肉麵+奶油多+炒蛋+熱檸水 $36.00

叉燒意粉--湯底唔係好得, 意粉略嫌林了點
沙爹牛肉麵--沙爹湯比一般的辣, 牛肉夠林唔韌, 公仔麵都係略嫌過了火
奶油多--似係生命麵包嘅SIZE, 相對較薄較細塊
炒蛋--正常一般
熱奶茶--係全個餐最好嘅

埋單 $73.00

用餐日期: 2021-04-17
是次消費: 每人約$50 (早餐)

2021-03-16
類別 : 港式

呢間小店都開咗一段時間, 今日返工前 兩公婆的起心肝去試一試

叫咗兩個特餐

chopstick豬骨湯米粉+吉列豬扒+腸仔+炒蛋+厚油多
配熱奶茶 $40.00

湯米粉味道OK
吉列豬扒都夠脆, 略嫌薄了少許
腸仔 炒蛋都可以
厚油多  最正, 入口非常鬆脆, 滿口牛油香likewow

chopstick豬骨湯公仔麵+吉列豬扒+餐肉+炒蛋+牛角包 (厚油多 轉牛角包另+$8.00)
配熱檸水 $48.00

湯公仔麵麵質剛好, 唔會過林, 但唔知點解個湯底比起湯米粉嘅湯咸 (唔係同一個湯底嘅咩)
牛角包並唔係酥皮款, 包皮比較厚身, 都OK嘅, 但對於鍾情 酥皮牛角包嘅老公就話有點失望, 相對起要加錢嘅牛角包, 厚油多正好多

埋單$88.00

用餐日期: 2021-03-15
是次消費: 每人約$40 (早餐)

2020-07-12
類別 : 日本菜Food Court

今日又係嚟兆禧食坊, 今之係買外賣俾百厭仔

Whatsapp咗餐單俾百厭仔, 佢揀咗吉列豬扒咖哩烏冬,  咪照order囉.

原來menu意思係咖哩吉列豬扒飯+湯烏冬/拉麵 (真係眼大睇過龍tongue)

雖然係迷你咋, 大胃王百厭仔都夠食
咖哩汁/飯/烏冬 分開3個兜載, 就真係唔太環保囉upset

味道方面
咖哩汁好香, 辣味剛好
吉列豬扒雖然焗住拎返屋企食, 但都夠脆
湯烏冬林咗少少, 但ok嘅
另外兜飯有啲紅色酸味嘅嘢,  百厭仔揀晒出嚟, 佢話下次走晒呢啲就perfect喎tongue
總括嚟講百厭仔滿意呢餐 , 俾個讚喎like
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2020-07-12
是次消費: 每人約$40 (午餐)