中文 | English
jenniferdiaz
我是住在灣仔的jenniferdiaz。我最鍾意雪糕/乳酪自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
jenniferdiaz  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-31
類別 : 港式西式外賣店甜品/糖水雪糕/乳酪

要數到近期最熱門嘅雪糕店 一定非oddies莫屬 而早前咁啱係附近食完野 經過就去買啲飯後動甜品食 lol 好彩食完個個正餐唔太飽 所以仲可以食埋個雞蛋仔

火腿芝士雞蛋仔 $19

雞蛋仔外脆內軟 尚算飽滿 火腿絲都幾多 食落帶陣陣䶢香 同雞蛋仔嘅蛋香非常之夾 𣎴過芝士味唔夠濃 否則會更完美

Ooh tea $52

意想唔到咁好味 雪糕幼滑 焦糖爆谷同棉花糖味嘅泡沫為甜味增添層次 加上茶味嘅奶涷同mousse 帶黎一陣清香 而亮點就係個茶包 其實係個牛油酥餅 十分香脆 同茶香非常夾 整體真係好岀色

實在係不負所望 不論係味道或者視覺上都非常之有水準 服務態度亦好好 令我真係諗唔到有任何原因唔幫襯多次
推介美食: Ohh tea
用餐日期: 2014-10-25

2014-10-28
類別 : 港式茶餐廳/冰室少鹽少糖食店

知道華星岀左個levis嘅限定多士 見賣相唔錯 就決定同朋友去試下 嫌嘆個下午茶
一坐底就速速點左個levis多士同校長多士 但過左差唔多二十分鐘先黎到個校長多士......

校長多士$25

多士上鋪上黑松露菌同芝士 烤焗之後多士非常香脆 食落黑松露香好重 芝士味道亦十分濃郁 兩者互相協調 有水準

然後隔多十分鐘到先黎到個levis多士 .....

Levis多士$32

其實同校長多士差唔多 但就多左番茄醬 更加香口 黑松露香乘酸甜嘅茄醬揮發更香濃 餘韻更長 相較之下 呢個更討好

雖然係等左好耐 但質素的確係非常高 不過都希望店方可以改善一下 因為始終食茶餐廳就係講求快靚正 三十分鐘先有兩件多士實在係太慢 ⋯
推介美食: Levis多士
用餐日期: 2014-10-26

2014-10-21
類別 : 美國菜漢堡包

今日記嘅係星期六嘅午餐 到今日先有時間寫一寫 無辦法啦學校功課忙 但我都會儘量抽時間出黎同大家滙報lol

話說之前就約好左男朋友 因為有人話要請我食野tongue所以 諗諗下就提議去食burger 而大家又未試過呢間 就決定去呢度食lunch

The classic combo $148

漢堡包黎講就叫正常水準啦 包身帶熱頗軟熟 牛扒都算燒得幾香 略嫌可以再惗身小小 而蕃茄洋蔥同菜等亦可以再多啲 會更清新 口感亦會更好  薯條就唔錯 可以揀幼身 粗身 或者格仔薯條 揀左格仔之後嘅發現 幼身同粗身份量都多好多😂 算啦 不過真係好香脆 食落亦唔覺太油膩 好味

The campfire marshmallow +$25 upgrade

呢個真係好好飲 只係基本嘅vanilla icecream 同marshmallow 配搭起黎竟然非常驚喜 雪糕半溶十分之軟滑 加上cream味道較淡 所以飲落唔會太甜膩 而棉花糖一粒粒好多 煙煙韌韌 令口感變得好有趣 強烈推薦

Overall 黎講 都算幾好 但個人認為飲品比漢堡好
smile 如果想食個lunch hea下嘅確實係一個唔錯嘅選擇
推介美食: Campfire marshmallow
用餐日期: 2014-10-18
是次消費: 每人約$173 (午餐)

2014-09-27
類別 : 日本菜拉麵

聽聞金田家於日本贏得不少獎項 名聲威震日本 難得來港設店 口碑亦不錯 而久久未有嘗過拉麵的我 見經過此地 便順理成章吃個麵

金田家豆芽叉燒拉麵 $85

除了麵的質地選了硬身外,其他都選了個中間值。硬身的拉麵口感不俗,雖硬亦富彈性。木耳也挺爽口的。之後,整體質素都不過平平,湯底不夠香濃,油份卻甚多,叉燒肥瘦不均勻,只屬一般貨色。實在令人失望。

用餐日期: 2014-09-27
是次消費: 每人約$85 (晚餐)

2014-09-23
類別 : 韓國菜外賣店甜品/糖水雪糕/乳酪

自紅磡與旺角都相繼開了兩間主打韓式蜂巢雪糕的雪糕店後,我一直都概嘆 ,為何正宗始祖遲遲未來港。終於,在不久之前,打聽到honey creme將於我最愛的流連地-銅鑼灣設店,實在既興奮又期待。

店鋪裝潢都十分亮麗搶眼,門外還有店員派發氣球,果然落力宣傳。而且,位置亦不算難找,相信只要有空經過附近都能買一杯過過癮,非常方便。lollol

蜂巢雪糕$42

雖然店內還有售其他不同口味的雪糕,不過一場來到,當然要試試主打的蜂巢雪糕。 首先,雪糕的質感水準的確較高,香軟細滑,吃下不會有沙沙的感覺,而且,牛奶味亦夠香濃,十分討好。再者,蜂巢的蜂蜜十分之多又濃郁,一咬,蜜糖溢滿口腔,充滿著甜蜜的味道,配上冰涷的牛奶雪糕,確實令人十分回味。mad

雪糕雖然只有一小杯,但吃後已感到非常滿足smile相信很快又會再訪,試試別的口味!
推介美食: 蜂巢冰淇淋
用餐日期: 2014-09-20
是次消費: 每人約$42 (下午茶)