中文 | English
locucu
我是住在西貢的locucu。我在新蒲崗工作。我最常於九龍灣太子將軍澳出沒,最鍾意滬菜 (上海)京川滬日本菜,西餐,酒店餐廳小食店迴轉壽司店,車仔面同壽司/刺身海鮮粉麵/米線,gelato。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
locucu  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-03-14
類別 : 韓國菜

上次在北角滙買了醃蘿蔔,甜辣炸雞,牛肉飯卷勁多料已經好好食,今次去返將軍澳店買,位置吊腳,住將軍澳都要搭車再行到海濱,呢度個場好靜,平曰時間冇北角咁多人,今次同樣買了甜辣炸雞,醃蘿蔔(回家自切tongue)價錢平啲

先講甜辣炸雞,買2次,同樣係整定涷哂,上次涷食同樣好味,今次入微波爐1分鐘,熱食多醬汁,辣度應該調較過,無韓國餐廳咁辣,我食到,叮完後炸過同樣少脆,冇骨啖啖肉的,50蚊杯都好多lol雞肉很嫩,不un。

另外醃黃蘿蔔買第二次35蚊包,自己切平啲份量多啲,期限不長得2個月但食得設,仲有呢個品牌比uny。超市貴左,但係品牌不同好食啲,不咸,少少甜酸爽的tongue

2022-03-29
類別 : 台灣菜

它開了在景林村裡面,懶得行,揾同事幫我買外賣,再搭車上山回家食 温度仍熱的,不過跟餐單吾同價要53蚊加1元包裝費,感覺貴左

鹽酥雞不是脆口 係不淋,肉汁仍保存到醃得好入味,份量不少,出面食過多是雞皮,它有啖啖肉的,粉漿也不厚,非常惹味yummy

麵條質素軟熟 ,望下去乾身,但撈起底部汁再吃口感不乾而且軟身有咬口,面條量一點都吾少,有少少雪菜粒。

整体上覺得53蚊都值得食,下次再買佢其他食物再試下。
鹽酥雞伴面

鹽酥雞伴面

推介美食: 鹽酥雞

靚相

2022-01-11 (屬於相關食評)
類別 : 韓國菜薄餅

今次第三次購買甜酸無骨醬雞,吾知係未廚房吾同人煮,首次食好好味辣度微有雞味,雞肉滑咬口吾un,係醬汁蓋住雞件林哂 ,第二次買脆口微辣份量少左仲由47加價至56,那因為好吃再回頭,貴貴地都接受,今日第三次買,仍然脆口,但醬汁太辣完全只食到辣醬味及炸醬脆面,雖然雞件多左拎上手重左tongue但係辣到飞天crysick。完全要改名吾係甜酸。食左一兩啖就冇食 。廚房煮野的人時好時壞 食物不能保持水準。
(細)甜酸無骨炸雞

(細)甜酸無骨炸雞

2021-12-13
類別 : 韓國菜薄餅

先北角滙見到呢間店,個日打針想和媽媽去,可惜在商場揾吾到,在此網站見到原來有分店在住的地點附近,見到門面吾同名都吾知也是gopizzahk。 前天去買外賣,一份甜辣炸雞,一串炸年糕,一份泡菜煎餅。

先講甜辣炸雞,個醬沾滿炸雞球,我買冇骨的,仲以為好辣,辣度我覺得佢形合香港有改良好食,雞肉炸了被醬蓋上也保留到脆口及雞肉不乾好嫩啖啖肉。一份細的47元都有7~8件love

第二叫左串炸年糕,呢個真係麻麻地,本身年糕冇味,佢成串炸左只淋上甜辣醬在面,醬汁太少而且口感太乾冇乜味道廿幾蚊串吾抵食。

第三份 叫左泡菜煎餅,一份35蚊有兩大塊,煎餅好脆边少少辣裡面有好多泡菜有九菜絲一樣好食。

下次真係要試下堂食,佢個度整得都好靚個環境在uny裡佔多空間,又有梳化位坐smile下一次試下pizza.
推介美食: 甜辣無骨炸雞
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2021-12-09
是次消費: 每人約$104 (下午茶)

2021-11-06
類別 : 港式茶餐廳/冰室

星期三和同事去試新野,日弓開正公司對面不妨試下,入去送碗中湯不細碗真係零味精好潤肺。位子不迫舖位細坐得好自在。我倆入座後佢介紹有固定的4款星日午餐 ,但我地冇叫 , 叫左餐牌裡面的都好多款菜式。

我的女同事叫左餐牌上另煮的牛扒餐,她講60幾蚊無可能咁平覺得應該塊扒麻麻地,但係上菜後塊扒望好靚, 我和她都有食,好食吾un無諗過呢個價食到靚牛扒 連吾食牛的我都覺得好食tonguelike。可配薯菜/飯,仲送西湯及熱飲。
我自己叫左餐牌上另煮的京都豬扒飯送熱飲,覺得個汁酸左啲,豬扒都好林好鬆軟,成碟食哂love

星期五得我一個去,超多人都有位,不過今次叫了枱上的是日午餐其中的京都肉排,上次食係冇的 但係今次吾好食,可能是日午餐係做定哂,上枱不熱,肉排又鞋又硬 ,睇佢都係豬扒位,個汁完全變左,我成碟飯都冇乜食sick叫左佢星日午餐系列中伏。我覺得可以食多次ga。不過不要選佢是日午餐囉,煮定哂感覺冇咁新鮮。我埋單時出去見到其他人都係冇食佢是日午餐,全部另叫餐牌另煮的。全店應該是家庭式住家飯feel.

推介美食: 牛扒