中文 | English
蕃茄醬與卡卡醬
我是蕃茄醬與卡卡醬。我是一名打雜。我最常於中環銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意中式泰國菜日本菜日式西餐中菜館扒房壽司/刺身點心拉麵
食評會員 78次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 230
蕃茄醬與卡卡醬  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-07-19
類別 : 西式咖啡店咪嘥嘢食店懷舊老店All Day Breakfast

台灣有海角七號,香港嘅九龍城都有南角叁號,南角道叁號,係一幢三層高嘅戰前唐樓,但最後未獲政府評級為古蹟,南角道叁號地下前身係一間叫「怡順榮機器五金」,已結業多時,而整楝大厦基本上已經無人住,因此南角Nan Kok老闆為咗想保留此特色唐樓,所以開呢間coffee shop,甚至施工裝修期間都盡量配合去保留返一些舊有嘅物品同特色結構,呢樣係設計畫圖前預計唔到,係要一路裝修到某部份先知某些位置可否唔拆或留返個懷舊特色,而「怡順榮機器五金」同「怡順榮」兩個舊招牌係分別保留咗響門外同店內。

宋皇臺站B2及電梯出口

宋皇臺站B2及電梯出口

怡順榮機器五金

怡順榮機器五金

怡順榮

怡順榮

「南角」啱啱試業中,之前幾次經過見到其裝修時已經好期待,點解之前會成日經過?因為屯馬線嘅宋皇臺站B2出口(如果唔想行樓梯就用B1扶手電梯或搭lift),一出行過對面馬路就見到,而正門嘅大鐵閘就係保留返之前多年嘅舊式鐵閘,未入coffee shop門口前已有一個好靚嘅打咭位,牆正中有「南角 Nan Kok」字樣,字上面有盞燈,而櫃上面就有一盆盆栽及一部舊式電話,見好多人攞住嘢食/飲嘢放響度狂影,一入門口左手面係沖咖啡位置,再之後位置就係開放式廚房,而右手邊近牆位置有十幾張2人至4人嘅枱,可先量體溫,再選擇用「安心出行」或填寫個人資料後便可入內。

如果堂食,服務員攞埋menu再帶你去揾位坐低先再揀食乜飲乜,由於我入門口前睇咗同已影低咗menu,所以好快就從坐位行出去收銀櫃位度落單,點咗一杯Iced Pandan Coffee斑蘭咖啡($52)同一客Sourdough Bagel with Cream Cheese酸種貝果($36),埋單$88,之後返位度等,可能新開關係,中午時段已經開始要等位,眼見水吧加樓面有3-4人,廚房好似又係3-4人(無特別數,可能有啲係老闆,因為見到佢哋好忙),等咗5-6分鐘左右,杯斑蘭咖啡由服務員奉上,值得一讚嘅係無任何號碼牌提示下服務員可以準確地將我點嘅飲品送到,我有見到送錯過,因為有人自己調咗枱。

凍斑蘭咖啡,杯頂浮住一球椰子雪糕、浸住雪糕嘅就係咖啡、底部係椰子汁,仲有一大塊斑蘭葉,顏色同賣相配搭都幾靚,門口打咭位經常有人,所以我揀咗最入邊另一個打咭位,有一個仿古式嘅櫃,上面放咗一個舊款電視機、一個舊式轉盤電話同一盞古老款式嘅燈,快快影完返埋位時,件酸種貝果就到咗了,今次響枱快快影完之後就先用飲管攪一攪勻杯咖啡,再用匙羹去食椰子雪糕,雖然放咗一段時間,只係溶咗少少,雪糕仍然細滑,椰子味都幾出,咖啡同椰子汁撈勻之後都唔算太甜,有咖啡同椰子汁味之餘亦有斑蘭香味。

有朋友問去新嘅咖啡店唔係應該飮人哋店嘅熱咖啡咩?其實識我都知我唔係好飲咖啡同熱嘢,凍嘅咖啡有時都會飲,所以我覺得呢杯斑蘭咖啡幾好飮;酸種貝果,Bagel外面都幾煙韌,用刀叉都可以切,裏面包身都算軟熟,如果多啲忌廉芝士就更好。

坐坐下look look下社交平台見到日本代購達人紅先生響九龍城飲緊咖啡,傾兩傾佢就已經過咗嚟,我已經轉咗去返門口第一張枱,我哋唔知幾多年無見,我去咗收銀嗰度落單,本身佢想點芒果莎莎,但無哂芒果,最後佢要咗一樽Cold brew, Single Origin(Bottle,$48),我就要咗一杯Ice Chocolate Maniac 凍朱古力($46),佢飲咗之後都話味道唔錯,話價錢仲幾抵,而我杯凍朱古力,係有朱古力雪糕同Oreo,首先朱古力味夠香濃同夠冰凍,朱古力雪糕夠香滑,Oreo碎又有嚼口,各有各嘅甜味,最緊要夠凍,下次試下食早午餐/甜點先。

堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2021-07-15
是次消費: 每人約$50 (午餐)

2021-07-13
類別 : 港式茶餐廳/冰室

由於限聚令關係,有些餐廳響晚上10點無堂食,不過有好多市民為咗良知同公民責任(定為咗抽獎?),已經或陸陸續續去打疫苗,所以有些餐廳都開始營業至凌晨12點,尋晚夜晚11點左右響旺角經過幾間開咗好耐嘅茶餐廳都要等位,最後去咗一間無咁多人嘅細餐廳食炸醬麵;咁今晚差唔多10點左右,經過豉油街見到一間餐廳門口有啲花牌,原來係「新澳餐室」新開業,見到可以收凌晨12點,即刻衝入去試下,其實之前響紅磡民泰街另一分店已經食過沙爹牛肉麵,不過好普通,今次又試下新店嘅沙爹牛肉麵,睇下掂唔掂。

呢度位與位之間都算寛趟,仲要冷氣非常夠凍(連我都用夠凍就真係好夠凍),原來仲有用QR code自助落單,睇完餐牌即點「新澳招牌茶餐」嘅招牌沙爹牛肉公仔麵($54,配炒滑蛋/煎雙蛋,丹麥牛油酥包,奉上即磨咖啡或香滑奶茶,普通凍飲加$3),要咗炒滑蛋、丹麥牛油酥包同凍檸茶(加$3),而我4月中響紅磡食同樣嘅餐只係$48加$3(唔知依家有無加價),原來開到嚟旺角要加多$6。

凍檸茶先到,用不銹鋼杯好處係夠凍,茶底都算清甜,不過隻杯size就比較細隻;再到嘅係炒滑蛋、丹麥牛油酥包,炒滑蛋係碎哂(上次紅磡店食個蛋好食啲),丹麥牛油酥包係凍嘅,唔係難食嘅。

招牌沙爹牛肉公仔麵、炒滑蛋、丹麥牛油酥包同凍檸茶

招牌沙爹牛肉公仔麵、炒滑蛋、丹麥牛油酥包同凍檸茶

招牌沙爹牛肉公仔麵,沙爹汁都算香濃,仲食到有花生粒,牛肉都有4-5塊,都算大塊,幾好嚼口同入味,公仔麵都算係爽麵,整體好食過紅磡店,不過蛋就.......

原來10點鐘後有「搶閘宵夜」,有食麵之選 - 招牌沙爹牛肉即食麵($42),咁究竟公仔麵同即食麵有乜唔分別呢?我當然無問到,因為夜晚10點後開始多客人,佢哋都好忙。

最後叫多咗一客「輕鬆小食」 - 千島吉列魚柳($38,配滋味粗薯條,奉上即磨咖啡或香滑奶茶,普通凍飲加$3),凍檸茶依然夠凍,吉列魚柳望落去色水對辦,但炸得唔算脆口,魚柳肉都唔算滑,滋味粗薯條太過粉,都係唔夠香口唔夠脆,好彩我喜歡嘅千島汁攞返少少分數,希望下次水準可以好啲。

2021-07-08
類別 : 西式雪糕/乳酪

疫情關係,船河又無得攪,所以呢一年都好少去西貢,今日悶悶地入去行下,食咗個好普通嘅沙爹牛肉麵之後,行行下發覺好多店鋪結業,但又見到好多店鋪開業。

路經福民路高富樓地下附近已經好多轉變,見到有間好似文青路線嘅咖啡店,叫「小滿定律」,主打係賣乳酪雪糕、希臘乳酪、乳酪奶昔同翡翠檸檬特飲,原來只係開咗個多星期,由於約人未夠鐘又好熱,入去過一過冷河。

點咗個最貴嘅乳酪雪糕($48),可配3款配料同1款醬汁,配料有生果、餅類、脆脆、朱古力、翡翠檸檬、其他或每周限定,好多款都想揀,花多眼亂,最後我揀咗生果:芒果、脆脆:海鹽焦糖同其他:咖啡蒟蒻,而醬汁就揀咗甜嘅:美祿恐龍。

賣相都唔錯嘅,吸引到有人入嚟問嘢時都影咗呢杯乳酪雪糕,仲要影先過去,咁我又好快影完就開始食,乳酪雪糕都算滑溜,而乳酪上面嘅美祿恐龍唔係真嘅醬汁,只係美祿粉末(我當然知道乜嘢係美祿恐龍,我去馬來西亞好鍾意飲),味道就係美祿味;海鹽焦糖脆脆算微脆帶少少黐牙,甜度都可以;芒果比較酸,不過都合格,點解最後先食咖啡蒟蒻,因為唔知點解響旁邊嘅中間位置,可能成軟滑啫喱狀,響乳酪雪糕旁邊空位滑咗落去,蒟蒻係健康食品,夠哂滑捋捋,咖啡味都夠濃,感覺上都幾得意,下次會試其他。
是次消費: 每人約$48

2021-05-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室

唔知幾時開始多咗好多「乜乜關注組」,咁我就好鍾意食雲吞麵同沙爹牛肉麵,咁我今日去緊尖沙咀海防道臨時街市食完沙爹牛肉脆脆麵之前,行經亞士厘道同宜昌街交界,見到地下有好多花牌,原來有間叫「香港餐室 Hong Kong Cafe」今日正式開張,之前呢個位係一間開咗四十幾年嘅「大阪日本料理」,不過年多前因租約期滿而搬咗去尖東某酒店。

食完沙爹牛肉脆脆麵,行咗一陣約5點25分再次經過亞士厘道,咁望下個餐牌見到常餐有沙爹牛肉麵又再加新開張,咁就入去試下,地下有一個酒吧位同幾張枱,可以響度happy hour,通上樓上係有一條好長嘅樓梯,我未行到上去已經爭啲暴毙,上到去回緊氣期間由店員指示我去一張卡位坐,呢度啲卡位都幾寬躺,除咗卡位外,見到仲有一啲細圓枱,原來呢度下午6點後做任飲火鍋,仲有VIP房。

一坐低都未睇餐牌,服務員已經話送碗紫薯湯我飲,咁我當然點咗常餐($43)嘅沙爹牛肉麵,餐set咗跟火腿奄列同牛角包,飮品就凍檸茶(加$3),跟住服務員話無哂牛角包,改做牛油麵包。

首先到嘅係凍檸茶,跟住係火腿奄列同牛油麵包,之後好快就連沙爹牛肉麵亦到埋,個餐賣相係麻麻嘅,另外唔知點解我咬咗一啖時發現上下兩塊麵包係完全大細不一,起碼爭一截,不過塊麵包係幾軟熟嘅,而火腿奄列裏面都有啲蛋汁,唔係全熟,又未算難食。

沙爹牛肉麵,沙爹汁係有花生嘅,但就唔算濃味,牛肉醃得少少過火,但又未算難食,麵質已經開始變腍,咁又未至於難食嘅;最後凍檸茶茶味可以清少少。

火鍋係任食,二百幾蚊一位,下次有機會試下火鍋,火鍋店名字叫「味火鍋」。
用餐日期: 2021-04-26
是次消費: 每人約$46 (下午茶)

2021-04-26
類別 : 粵菜 (廣東)酒店餐廳咪嘥嘢食店少鹽少糖食店火鍋無肉餐單適合大夥人

早排窮L幫主P先生生日,有朋友C小姐相約安排生日飯局,地點就揀咗大家都近嘅旺角區兼啱啱由L'Hotel改咗名做Nina Hotel旗下旺角薈賢居(Lodgewood by Nina Hospitality) 嘅Canton Pot,自限聚令,已經好耐無打過邊爐,雖然依家有返晩市堂食(只可去到晚上10點),但只限4人,第4位朋友就係K先生,C小姐就booked咗一間細VIP房,回想當年響呢度打邊爐,我哋係成8個10個一齊,成枱嘢食先夠震撼,唔知幾時先可以一大班朋友坐埋一齊食飯。

人未到齊,先點咗一壺竹蔗茅根水同一壺洛神花茶,竹蔗茅根水清甜解渴,而洛神花茶我就無飲到,之後仲叫咗枝Estrella Damm Inedit嘅啤酒,由窮L幫主自己一個隊哂,不過仍然戒緊酒嘅我就當然無飲;未點湯底前先混一混醬,有2行共12款醬料,其中一行有蔥花、蒜蓉、豆瓣醬、日式胡麻醬、金蒜粒同鮮洋蔥粒,另一行就有指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生醬、潮州辣椒油、同自家製沙爹醬,另外再叫服務員攞最近市場上人氣急升嘅食材:芫茜,無芫茜點打邊爐呀?

湯底就點咗花膠燉響螺湯拼韓牛肋骨湯,牛就有點咗本地新鮮牛頸脊、美國頂級無骨牛肋片同騸牯黃牛吊龍,豬就有西班牙橡果黑豚肉,海鮮就有海中蝦,仲有四寶丸、精選餃子拼盤、響鈴卷、酥炸魚皮,蔬菜就點咗皇帝菜、有機菠菜同山藥,最尾加咗一客三色麵拼盤。

湯底一滾,率先飲咗花膠燉響螺湯,湯頭清甜、花膠嫩滑,人越嚟越大,就要補一補;再食埋另一邊湯底嘅牛肋骨,肉質細嫩,夠哂入味,真係一分錢一分貨。

食咗3款牛,本地新鮮牛頸脊、美國頂級無骨牛肋片同騸牯黃牛吊龍,牛頸脊係牛頸位下橫膈膜後嘅部位,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁;牛肋片肩腹肉後方嘅部位,油花均勻,肉質嚼勁;吊龍,牛嘅兩邊腰脊肉,又叫肉眼邊,油脂豐富,香滑可口。

西班牙橡果黑豚肉,係食橡果嘅豬,令到豬肉帶有獨特嘅榛子芳香,味清不燥;海中蝦上枱時仲識郁,非常新鮮,肉質彈牙鮮甜。

四寶丸有鯪魚球丸、豬肉丸、蝦丸同墨魚丸,全部都自家製,肉嫩彈牙,我較為鍾意係蝦丸同墨魚丸;而精選餃子拼盤有羊肚菌豚肉餃、海皇餃同泡菜野菌餃,喜歡食餃子嘅我,皮薄餡鮮,全部都好食,我比較鍾意嘅係羊肚菌豚肉餃,裏面餡料足又夠多汁。

另外響鈴卷同酥炸魚皮,響鈴卷新鮮即炸,一上枱已可即食,熱辣辣酥脆香口;酥炸魚皮一樣脆香惹味;而蔬菜我只食了山藥同有機菠菜,山藥健脾補肺,仲要唔係咁多火鍋有得食,想食爽脆嘅山藥就唔好淥咁耐,而淥耐啲就會有粉嘅質感,視乎自己想食爽定粉;有機菠菜健康又爽甜。

最後追加咗一客三色麵拼盤,有蕎麥麵、菠菜麵同蝦籽麵,單看麵嘅乾爽程度已經覺得啲麵好食,全部麵都爽口彈牙,我就比較鍾意蝦籽麵,可清楚食到蝦籽嘅鹹香味,基本上我真係好鍾意食麵,可以一日5餐都食麵。

已經非常飽,想點甜品/糖水之時,爭啲忘記咗仲有窮L幫主嘅生日蛋糕,好彩截得切啲糖水,唔係就浪費,生日蛋糕係芒果拿破崙,芒果鮮甜,千層酥皮仍然酥香鬆化,吉士醬質地濃厚,甜度適中,窮L幫主P,生日快樂。

用餐日期: 2021-03-22
是次消費: 每人約$600 (晚餐)