中文 | English
蘇菲阿姨  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-07-06
類別 : 意大利菜

做完野路過第一城,未食晏晝飯,咁我就去咗第一城商場揾食。地下行咗一個圈無乜心水,見到吉野家個玻璃反射有間西餐廳,行去望下個餐牌嗯有pizza,又有漢堡,下午餐唔駛$50,裝修唔錯,OK喎!咁就入咗去。第一時間叫待應俾杯水,因為我見到其他枱面無水杯,唔叫可能沒有水。然後先望餐牌,叫咗個意式漢堡薯條。

過咗幾過字先上飮品,飲品都算大杯,之後上意式漢堡。本來無諗住上open rice ,但食咗一舊後發覺幾值得我去寫。
3種口味

3種口味

個包有三種口味。啲包烤過的軟脆,我呢個無牙婆最怕硬包,薯條又熱又脆軟。包的臽料又好味
嗰包係細份啲,下次一定再來!。
推介美食: 下午茶意或漢堡三吃
是次消費: 每人約$55 (下午茶)

2015-03-26
類別 : 新加坡菜咖啡店

今天去沙田驗眼,驗完有少少餓,咪諗住食少少野再繼續行程,見到亞坤係沙田新開張咪試下囉!結果一試難忘!

叫咗個tea set 有蛋、有咖央多、有奶茶,近40元。
個蛋凍既!huffy
個奶茶似拉茶,唔好飲。sad
茶味濃,似拉茶

茶味濃,似拉茶

咖央多,麵包薄,咖央都OKsad

呢個價錢有好多選擇,我寜願去隔離的越棧食生牛河!

用餐日期: 2015-02-12
是次消費: 每人約$40 (其他)

2015-03-26
類別 : 意大利菜扒房西餐廳浪漫情調慶祝紀念日包場派對

今日同朋友一家大小去花展,行到十二點左右肚餓要揾食,朋友提議去呢間 (因為佢之前係度book塲結婚註冊)咁我哋一行7人就嚟咗呢間樓上意大利餐廳。
一出𨋢25樓係酒吧!食飯要上一層!唔知呢到有沒有Happy Hour 服務呢?
食飯的地方的裝修好靚,晩上來應該極有情調!見到個餐牌,有平有貴!9秒9選了我最愛的「牛」。成個餐都係$168咋!
落咗order後,留意咗餐廳環境。
我哋坐大堂,另外3個有布簾隔的「房」,私穩度高,我都疑惑點解唔俾個大房我哋。原來有人book咗做兄弟姊妹團開會。一路食一路傾幾好喎!
小朋友的BB櫈好襯我哋大人的櫈。
大餐來了!
先上飽!個蒜蓉飽䁔笠笠,又脆好食到唔停得口,好想問可唔可以外賣!

個蔬菜湯和其他意大利餐比算是普通,不過不失,不是特別好,但都好飲,夠「蔬菜滿點」。

頭盤個沙律我好鐘意個汁甜甜地又清爽,粒olive好正(突然失憶唔記得中文係乜)。朋友個啤酒煮青口都好好味,無啤酒的澀味!正!

頭盤來了我最愛的牛牛,半熟,正!鵝肝汁又唔膩,配合得天衣無縫!好好味呀!配菜的薯仔好好味煙煙靭靭!

朋友唔夠喉,仲要叫多個卡邦尼意粉同個海鮮意大利飯!
其實我已經飽,但朋友個BB(22個月)係咁食個卡邦尼意粉,呢個BB凈係鍾意食好味的野,個意粉一定好好味!
個海鮮意大利飯好正呀!墨魚汁煮的飯好煙靭呀!我最怕個飯硬,我一向都愛食軟飯。
豐富的海鮮

豐富的海鮮

由於趕返工,我飲埋個drink就走。下次要試呢度的咖啡,朋友老爺杯咖啡香味係咁飄過來。
推介美食: 卡邦尼意粉,海鮮意大利飯,牛扒配鵝肝汁
用餐日期: 2015-03-22
是次消費: 每人約$200 (午餐)

2014-06-12
類別 : 意大利菜咖啡店麵包店薄餅無肉餐單飲o野傾計

今日放假約咗係又一城附近做野的朋友食個開心lunch。由於好耐無去過Caffe Habitu, 於是我建議去嗰道食lunch.

因為夏天的關係,好想食啲好清爽的野,而朋友本身食量少,因此我哋Share 一個set我叫咗夏威夷pizza 另外加一個Italian gem。傾咗一陣,啲野食就上枱,速度啱晒得一個鐘lunch的上班族。
朋友飲左個南瓜湯,佢話好味道。我見賣相真係幾好。
南瓜湯

南瓜湯

跟著上個Italian Gem, 真係好好味,暖暖地唔熱,啲鬆餅沾了蛋漿同Parma ham, 好好味!我朋友話估唔到咁好味!啲Side dish的沙律菜很新鮮,薯粒chewy, 唔會軟趴趴。不過食唔到黑松露的味道。
Italian Gem

Italian Gem

夏威夷pizza薄而脆!波蘿同火箭菜好fresh!好正!
夏威夷pizza

夏威夷pizza

最後杯rose latte, 除咗拉花靚之外,好香玫瑰同奶味,加埋件少少的brownie , 沖淡了咖啡的苦澀味。
Rose latte

Rose latte

今餐好滿意,最滿意係無人刻意左住你傾計。

推介美食: Italian Gem
用餐日期: 2014-06-12
是次消費: 每人約$120 (午餐)

2014-05-11
類別 : 西式朱古力/糖果店

Godiva 的朱古力飲品一向都係我的最愛!做野有壓力,飲一杯relax吓,叉好電又再繼續做騾仔!最近Godiva出咗限定的綠茶朱古力,趁有會員birthday Discount 試下先!嘩!好飲!本以為白朱古力會好甜,飲咗啖又唔係喎!杯朱古力甜度適中,不會太甜膩,可能俾抹茶濃濃的茶青味中和咗!又有抹茶味同朱古力味!真係好味!mad
可惜新舖無位坐(以前係資生堂嗰位,有檯有櫈),唯有拎住杯野落去公園扮中產tongue
綠茶白朱古力

綠茶白朱古力

推介美食: 綠茶白朱古力
用餐日期: 2014-05-08
是次消費: 每人約$45 (其他)
用餐優惠: 現金券