T.LAU914

T.LAU914

https://m.facebook.com/profile.php?id=319666894852862&ref=bookmark (重質不重量,重量不要看)
訊息
正顯示第 4150 篇(共 111 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
牛腩飯
酸齋
白炸餃
2018-08-07
是次消費
每人約$40 (午餐)
AUG 18

已冇嚟一段時間,今日再嚟試下,因為對上一次嚟開始重味精,如今次都係重味精會係最後一次嚟幫襯,叫了三餸麵加凍飲,叫了油麵,白菜炸菜餃子,咖哩魚蛋,酸齋(分開上), 汁叫了沙爹汁加辣汁(少辣)。 先講白炸餃,皮唔算薄,白菜炸菜夠爽口,依然保持水準。 而咖哩魚蛋改善咗,之前啲魚蛋好腍唔彈牙,而家換了隻彈牙爽口嘅魚蛋,好食好多,而咖啡汁就冇特別咖啡味唔出唔太濃。 酸齋最好分開上,如唔分開上會吸收了湯變了冇咗酸味,今次味道比以前淡了,因為之前太甜酸味又濃,今次全部減了味道比較自然,食後冇咁口渴,唔錯。 ...
檸檬多愛玉
20分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$33 (下午茶)
AUG 18

今期咁多台式飲品梗係要嚟朝聖下, 平日嚟都要排十張單,好好生意。 我們叫了檸檬多愛玉和芝士蜜桃雪沙, 檸檬多愛玉: 甜酸度啱啱好,愛玉夠清香滑溜,仲有啲QQ好彈牙,正呀。 芝士蜜桃雪沙: 芝士奶蓋都幾滑但有點羶味,蜜桃夠香,仲有沙冰好涼浸浸嘅感覺,季節限定。 整體嚟講可以再encore ^ ^ 😋😀👍yummysmileheartlovewowkinglike
酸菜魚麵
是次消費
每人約$41 (下午茶)
AUG 18

見有辣嘢食又新開嘅小店,當然要嚟試下啦, 叫了一碗酸菜魚麵,份量都幾大碗,而魚有幾舊,舊舊都好大,食落好滑唔老,味道唔錯,麵就口感一般冇特別。 再上麻辣豬耳,份量唔算多,麻辣油味道幾香但食了後就好口渴,當然有味精啦仲好多,之後仲口渴咗幾個鐘,麻辣豬耳有點失望 ^ ^ 😀crykingmad
臭豆腐
10分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$13 (下午茶)
AUG 18

我的童年回憶就是臭豆腐,所以專程嚟試,入到店唔覺有臭豆腐味,所以應該影響不到附近啲舖頭和住宅,這小店好有誠意,即叫即炸,所以一入口好夠熱同脆皮,臭豆腐夠滑,店內有幾款醬汁比你落,而家賣臭豆腐舖頭買少見少而味道仲要唔錯,可以推介比朋友。^ ^ 😋😀👍loveyummysmileheartmusickinglikewow
2 推介
Kixii
藥膳雞湯
是次消費
每人約$49 (午餐)
JUL 18

之前睇了條片後,覺得好感動,所以專程嚟食藥膳雞和人情味,見午餐餐牌非常多選擇,有二十多個餐。 藥膳雞湯配白飯,飲啖湯有少少藥膳甘味湯好滑甜,而雞都算好嫩滑,開頭見碗飯咁大碗都驚食唔晒,點知撈湯撈下一啖又一啖食了大半碗,很滿足好得。 凍檸檬茶,檸檬非常新鮮,檸檬味好清香,茶味啱啱好不太濃或太淡,唔係好多食肆用新鮮檸檬,通常切定一大盤喺度hea咗好耐冇晒檸檬味,凍檸茶都值得推介 ^ ^ 😋😀👍👍tongueyummycryheartkisskinglikewow 下次嚟要試下醉心豬扒先得。
2 推介
Apple0908
每人約$22
JUL 18

食了晚餐想食甜嘢,見佢新開一於試下, 我們叫了蛋花馬蹄露和涼粉西米露, 馬蹄露一食落口好強烈嘅吉士味,而馬蹄冇馬蹄味,蛋又冇蛋香味,好似食緊吉士粉咁,食了一半冇再食。 涼粉西米露,很多花奶,涼粉成陣怪味after taste好大陣洗衣粉味,而西米冇彈性,椰汁又唔夠香,食淨所有涼粉。 Anyway上手係松記都做唔住,而佢啲嘢咁差就…… 祝佢好運啦! ^ ^ 😀
JUL 18

上次試完崩沙爽腩後,今次堂食又試下清湯坑腩河, 飲啖清湯偏濃,唔似一般清湯,食落坑腩中間夾點肥膏,講真冇特別,都係上環某間好食啲,下次如再嚟只可試咖喱牛腩。 ^ ^ 😀😋yummylikeking
咖啡紅豆冰
2018-07-29
是次消費
每人約$48 (下午茶)
JUL 18

講到太興味道一貫都重口味,價錢比出面食肆起碼貴兩成,但係座位比較坐得舒服,服務就撞彩間間舖唔同,卓爾商場分店服務比較正常,下午茶餐講真變化就真係冇,味道偏咸,我們叫多餐蛋麵和雪菜肉絲米粉,以上唔使多講重口味偏咸,至於咖啡紅豆冰就比較特別啲,味道其實偏甜,但紅豆夠腍夠甜味,咖啡都算ok夠香,加8蚊係貴咗啲,但唔係日日飲都算啦,唯一推介產品咖啡/奶茶紅豆冰,大家記得走cream少冰呀 ^ ^ 😋😀👍👍tongueyummycrysmileheartkingwowlike
1 推介
2018-07-27
是次消費
每人約$51 (午餐)
JUL 18

我們一行3人到澳門街食午餐,已是第N次幫襯, 之前質素都很平均,今次我們叫了兩碟回鍋肉飯, 食了幾啖菜都唔算非常咸,可能撈白飯食還可能, 一食到回鍋肉直頭咸到鎖喉兼打冷震,再試第2舊一樣咁咸爆,於是冇再食回鍋肉,食晒菜就算,應該係啲回鍋肉落了兩次鹽去醃製,如果唔係唔會咁咸爆鎖喉,Anyway下次唔會再叫回鍋肉食 ><😤😢😭😖😠😡🙅‍♀️🙅‍♂️👎yukhuffysick
Waffle
2018-07-28
是次消費
每人約$28 (下午茶)
JUL 18

食了午餐後感覺未飽得晒,就打算食啲甜品中和一下,見到餐牌唔同了,是全新的和縮細本了同埋加咗價, 於是叫了個紅豆綠茶麻薯窩夫配芝麻雪糕, waffle冇變一樣外脆內軟又有麻薯好彈口, 紅豆好味,煉奶其實可不須,因為紅豆已夠晒甜味, 雪糕都係keep住勁凍勁硬,可以驚放落waffle上會太多浴,所以雪到咁硬上枱。 總括嚟講味道和質素依然保持到水準,可推介比朋友,同埋比起市區價錢平10蚊以上,提提大家如想食得舒服最好一開舖4點半後來幫襯 ^ ^ 😋😀👍👍lovetongueyummyballoonwow
1 推介
suiyu66