中文 | English
T.LAU914
我是住在蒲苔島的T.LAU914。我在蒲苔島工作。我最常於尖沙咀新蒲崗蒲苔島出沒,最鍾意新加坡菜日本菜西式,住家菜,茶餐廳/冰室小食店中菜館拉麵山珍海味雲吞/餃子
食評會員 10次成為首位寫食評會員
T.LAU914  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-01-17
類別 : 日本菜拉麵

之前經過幾次元朗廣場見到有間大勝軒拉麵,
因為之前喺新宿同池袋食過兩次都唔錯,
所以香港同日本比較點都應該唔太差,
於是專程約了拉麵控朋友去試下。

間舖係L型,一邊有吧枱同埋後面有兩張好細嘅二人枱和一張四人枱,而另一邊有幾張四人枱,但有一個客人坐四人枱,我要求坐這邊,但位西口西面女店員,堅持唔比我哋坐,要我哋坐張超細二人枱,但當時店中只有六位客人,於是照坐低見到張枱咁細根本擺唔落兩碗麵加個小食😠,所以只叫兩碗麵唔叫小食。(但後來見到另一個客人入嚟, 個西口西面女店員又比個一位客人坐四人枱,唔知咩玩法)🤷🏼‍♂️

我叫了大勝軒拉麵,而我朋友叫了魚介豚骨拉麵,
我首先試啖湯(本人已是重口味嗰批),
發覺豚骨湯底爆咸,不可能再飲第二啖,
再試埋拉麵偏硬味道唔錯加番少少分,
然後食啖叉燒感覺有陣膠味,脂肪唔溶化仲要韌,
因為如果整得好應該脂肪咬落去會融化,所以又減番分,而另一碗魚介豚骨拉麵,個湯底未去到爆咸,但都係偏咸,叉燒當然一樣咁差,算吧已冇希望。
於是試啖水,水都𡃤嘢臭腥味,最後搵到最得就係枝牙籤。

經過今次嘅經驗梗係冇下次啦,女店員服務極差,
仲要加一,其實我覺得香港食拉麵有某些店要加一,覺得好荒謬因為佢根本冇服務,等如食雲吞麵要加一一樣。
湯底和叉燒唔掂,所有二人坐二人枱(好老正),但一人就坐四人枱(唔知咩玩法)🙅🏽
總結堅失望,如果邊個乞你憎記住介紹佢去食 ^ ^😏

湯底爆咸,塊叉燒有膠味脂肪唔溶化仲要韌

湯底爆咸,塊叉燒有膠味脂肪唔溶化仲要韌

湯底偏咸,塊叉燒有膠味脂肪唔溶化仲要韌

湯底偏咸,塊叉燒有膠味脂肪唔溶化仲要韌

推介美食: 牙籤
用餐日期: 2022-01-14
是次消費: 每人約$93.5 (午餐)

2021-07-18
類別 : 越南菜粉麵/米線咖喱

行過見新開越南嘢就試一次啦,入到舖內座位幾舒適,店員叫我哋自己掃QR CODE落單,當然自己落單慢過人手落單幾倍啦!

蝦餅到了,一試感覺炸皮厚,肉質勁靭,從未食過咁難食嘅蝦餅 ><👎🏼

再嚟生牛肉金邊粉,牛肉好嚡,金邊粉痴埋一球,食嘅時間仲要自己整番散佢,要自己QR CODE落單REMARK已打了走蔥同全走,但依然有蔥,直頭嘥客人時間落單因為佢哋唔睇嘢,唔太多客上枱已等了半粒鐘,生牛肉真係要整咁耐嗎?

香茅豬扒金邊粉,豬扒勁油同埋用鬆肉粉𢲡到勁腍👎🏼

綠豆冰係淡味奶水加勁硬綠豆,難飲十個差 ><🤦🏽‍♂️🤬😤👎🏼🤷🏼‍♂️

滴漏咖啡一般係用煉奶底,而佢係用淡奶加糖水,咖啡又唔熱只係微暖,溝了落去味道唔夾,極難飲完全唔掂!><🤦🏽‍♂️😤🤬👎🏼

一句到尾:難食冇下次

炸皮厚,肉質勁靭,從未食過咁難食嘅蝦餅

炸皮厚,肉質勁靭,從未食過咁難食嘅蝦餅

牛肉好嚡,金邊粉痴埋一球,食嘅時間仲要自己整番散佢,要自己QR CODE落單REMARK已打了走蔥同全走,但依然有蔥,直頭嘥客人時間落單因為佢哋唔睇嘢,唔多客上枱已等了半粒鐘,生牛肉真係要等咁耐嗎

香茅豬扒金邊粉,豬扒勁油同埋用鬆肉粉𢲡到勁腍

香茅豬扒金邊粉,豬扒勁油同埋用鬆肉粉𢲡到勁腍

滴漏咖啡一般係用煉奶底,而佢係用淡奶加糖水,咖啡又微暖溝了落去味道唔夾,極難飲完全唔掂!><🤦🏽‍♂️😤🤬👎🏼

CP值冇

CP值冇

一定冇下次

一定冇下次

推介美食: 冇嘢好推介
用餐日期: 2021-07-10
是次消費: 每人約$87.5 (晚餐)

2021-06-28
類別 : 意大利菜法國菜扒房酒吧海鮮薄餅

一到餐廳門口感覺幾大,
聲稱有意大利米芝蓮星級名廚坐鎮 ,
再加埋有海港城coupon所以專程老遠來試一下。

龍蝦湯一入口,爆咸同乸喉嚨感覺,
一啲龍蝦嘅味道都feel 唔到,失望 ><🤷🏼‍♂️👎🏼

再嚟龍蝦意大利飯一樣感覺唔到有龍蝦味,
食落味道只係似普通蕃茄燴飯,又失望 ><

跟住再哂卡邦尼意粉,明顯溫度唔太熱,
因為汁太多所以少少偏咸,但冇網上寫到神級咁正,
整體唔錯。😋👍🏻

至於Espresso tonic啡底本身唔得,
所以感覺很奇怪唔自然👎🏼

Tiramisu由於冇落咖啡酒,所以味道就係欠缺咖啡酒嘅味道,感覺太普通🤷🏼‍♂️

整體嚟講哩個價錢就唔值,CP值偏低,
座位唔舒服比近廚房門口位,經常畀人撞或踢椅背,
非常之騷擾, 還有請太多炒散侍應生,服務非常差掉碟上枱,收碟晦氣,唔會有下次,如正價食有好多選擇。🤷🏼‍♂️🤦🏽‍♂️👎🏼👎🏼

爆咸感覺唔到有龍蝦味><🤷🏼‍♂️👎🏼

爆咸感覺唔到有龍蝦味><🤷🏼‍♂️👎🏼

龍蝦意大利飯一樣感覺唔到有龍蝦味,食落味道似蕃茄燴飯 ><

龍蝦意大利飯一樣感覺唔到有龍蝦味,食落味道似蕃茄燴飯 ><

味道唔錯

味道唔錯

Tiramisu冇落咖啡酒,所以味道差啲

Tiramisu冇落咖啡酒,所以味道差啲

Espresso tonic啡底本身唔得,所以感覺奇怪唔自然

推介美食: 沒有
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2021-06-26
是次消費: 每人約$360 (下午茶)
用餐優惠: 現金券

都係用鬆肉粉乸過豬扒勁腍👎🏼
凍奶茶係奶水冇茶味勁多奶
凍檸茶冇茶味爆甜
杯有怪味水亦有怪味根本係水喉水
原本諗住試新嘢,點知𡃤曬嘢😭

#沙嗲牛三舊勁腍用鬆肉粉乸過一舊好韌似橡筋👎🏼
#得4舊牛肉咁大把    #爽麵唔爽
#沙嗲味淡得一粒花生碎  #咁嘅價錢完全冇CP值

#沙嗲牛三舊勁腍用鬆肉粉乸過一舊好韌似橡筋👎🏼 #得4舊牛肉咁大把 #爽麵唔爽 #沙嗲味淡得一粒花生碎 #咁嘅價錢完全冇CP值

炒蛋面滑底過熟,多士烘定唔脆唔熱,食落口感勁粉👎🏼

#凍奶茶係奶水冇茶味勁多奶 #凍檸茶冇茶味爆甜

#杯有怪味水亦有怪味根本係水喉水

#杯有怪味水亦有怪味根本係水喉水

用餐日期: 2021-06-07
是次消費: 每人約$53 (下午茶)

2018-12-19
類別 : 多國菜素食

今次已經是第二次嚟幫襯,由於前兩日食過覺得唔錯所以再嚟試埋佢其他食物,
本來我們打算叫88元有兩個漢堡包,店員話下午3點後才有,之後我們叫了兩個Set lunch

由於張枱位置好近收銀處所以好多人出入,
經常比其他人踢到我們櫈腳甚至撞到我的手,坐得非常之唔舒服好有壓迫感好騷擾,其實明明有好多吉枱冇人坐,店員見我們二人就要share4人枱(隔離有客人的),我們眼見一位的客人就一個人坐晒四人枱,之後我們要求轉枱(店員話問完再覆)。員工圍埋傾偈,落單時沒有人理會(第一次來時已是這樣),過了一段時間終於有人理會,我們話要落單,那位同事又叫另一位同事幫忙落單,證明這間餐廳員工處理事情不夠靈活欠缺彈性, 一個推一個根本就浪費客人時間,令客人更加憤怒沒有解決問題,員工互相嚴重缺乏溝通,店員又嚴重誤導客人。

到我們食了午餐後大概兩點幾,眼見其他客人有88元兩個漢堡包已上枱,再問另一個店員,原來根本冇分時段可任何時候叫,這餐廳員工誤導我們,好明顯她們沒有溝通,其實這餐廳食物今次質素好一般,因為午餐上枱時食物不是熱的,係偏凍,所以以上種種跡象,我們以後都不會再幫襯,令我們非常之失望和不滿><🤬😡😰🙅‍♂️🙅‍♂️🙅‍♀️🙅‍♀️👎👎👎👎👎dislikehuffyupsetyuksickghostfrustrated

員工嚴重誤導客人,話下午3點後才有(於是叫了Set lunch),見其他客兩點幾已上枱,再問另一個侍應生,原來冇分時段可任何時候叫,這餐廳員工沒有溝通。

推介美食: 沒有
用餐日期: 2018-12-19
是次消費: 每人約$68 (午餐)