中文 | English
喪食隊員
我是喪食隊員。我是一名小職員。我最鍾意日本菜。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 2
喪食隊員  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-10-04
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast

之前知道牧羊喺屯門開已經勁開心,因為之前喺其他分店食通常都要勁等,所以比較難食到。今晚7點半左右拎飛,等左唔使一粒鐘就有位,入到去發覺環境裝修好文青feel,一排窗望出青山公路,好開揚,坐喺窗邊好舒服放鬆☺️ 好適合情侶約會嘅地方。

我哋total叫左四樣食物兩杯飲品:
1. 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律:每樣食材都好新鮮,醬汁應該係honey mustard,好fresh 食完好開胃。

2. 鮮忌廉野菌帆立貝意大利粉:個汁好香好滑,唔會太油膩,不過得3粒帆立貝好似少咗啲。

3. 灸燒荷蘭汁豬肉排:肉質彈牙好嫩滑,唔會乾柴,配埋個汁好完美!小食嚟講份量好足夠,$78 CP值好高👍

4. 法式蘋果撻配雲呢拿雪糕:甜品都出色,酥皮撻底唔會太油膩,配合雪糕一齊食好正!

5. 飲品叫左梳打濃縮咖啡同埋蜜桃奶酪,前者幾特別,後者就一般般,之後未必會再叫,因價錢都略貴($56一杯)

總括而言,牧羊少年呢間分店好值得推介👍👍 舒適嘅環境同埋食物嘅高質素已經值回票價!

推介美食: 灸燒荷蘭汁豬肉排
堂食等位時間: 60 分鐘
用餐日期: 2020-10-03
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2017-09-15
類別 : 韓國菜韓式炸雞

今日約好朋友食lunch,佢話想試呢間韓式炸雞,咁我冇所謂就去呢間啦。
12:20入到去只有一枱客,唔使訂位十分方便,一入到餐廳個無敵海景view真正,v point餐廳個view係無得輸👍👍
講返食物,呢度有lunch set~78,不過朋友想食雞我地就散叫,想食辣又唔想有汁唯有揀「辣味烤雞」,份量都頗多(一隻全雞,切成十幾件)我地都夠食,所以只叫左呢樣同兩罐汽水。本人覺得呢個烤雞比較乾,一點肉汁都冇,又唔辣,waiter提議我點附送嘅醬,點知都唔覺辣,細問之下,佢地就比左個辣醬我地,點左好食好多。
比較果銅鑼灣4間嘅韓式炸雞之後,我覺得喺銅鑼灣最好味嘅炸雞係「總統戲院」附近果間,下次一定要帶朋友去😝😝

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-09-13
是次消費: 每人約$120 (午餐)

2017-09-04
類別 : 泰國菜粉麵/米線咖喱適合駕駛人士

每次想食泰國菜就會諗起小曼谷,因為我覺得香港最抵食嘅泰菜係佢,星期日夜晚9點去到都好多人排隊下(大約有20幾人)而我地都等左大約半個鐘,夏天黎講都幾難頂,不過今次算快架啦😬😬
今次我同老公叫左:
-必點嘅生蝦,依然係咁好味,蝦夠凍夠彈牙,辣醬夠辣
-必點嘅冬蔭功,份量小左,不過都係咁足料咁好味
-柚子蝦沙律,唔夠辣
-飛天通菜,味道都係一般嘅好味
-試新野 炆牛尾,有好多菜同4件牛尾(兩大兩小)炆得夠淋,味道比較淡。
-飲品叫左西瓜冰,西瓜味一般,不過夠冰夠解渴

想食泰國菜嘅話一定要試下,真係大推👍👍👍

推介美食: 生蝦刺身
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2017-08-20
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2017-09-04
類別 : 台灣菜咖啡店甜品/糖水

上星期六同老公奶奶行完街,本來想去食火車壽司,點知勁多人,就去左附近嘅茶木,返工有時候都會去銅鑼灣果間食lunch,今次就試晚餐。

我叫左墨魚汁什菌花枝手工意大利麵,汁濃鮮味,麵嘅口感都好好,推介!

奶奶叫嘅肉躁蠔仔泡飯都好好食,足料夠味夠大碗,奶奶都食得好開心😋😋

老公叫左簡單嘅肉躁沙朗牛排飯,肉躁唔太油,牛排就一般。

飲品叫左焦糖芋圓奶茶,芋圓好彈牙好好食。老公叫洛神花茶,小小甜,味道唔會太酸,可接受。甜品叫左招牌草莓吐司,吐司鬆化,草莓新鮮,keep到好好食😋😋

餐牌豐富左,多左好多選擇,不過好似加左價,主食多數都要$70以上,飲品$30幾,算中上價錢。

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2017-08-26
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2017-08-27
類別 : 多國菜酒吧甜品/糖水雪糕/乳酪

星期五晚想同老公拍拖食飯,喺openrice 見到呢間餐廳評語不錯就試下啦,點知打電話去訂位,full哂要waiting,咁又係嘅,星期五都唔full即係未必好食啦,咁我地照等⋯好好彩上去即有位,帶位嘅waitress 好有禮貌,不錯😊

餐牌食物選擇都算多,有parma ham有意大利飯,亦有龍蝦鵝肝,當然都有牛扒同羊架嘅大路野,我同老公叫左個fusion意大利飯(煎帶子泡菜意大利飯),味道幾好,意大利飯煮得岩岩好,不太硬,略嫌泡菜太大塊,如果可以切細啲就會更好。我哋見到隔離枱嘅燒春雞幾靚仔,就叫左黎試下,點知食完意大利飯,等左好耐(大約20分鐘,order左半個鐘)燒春雞先上枱,燒春雞唔似平時嘅春雞,好大隻,仲要有成隻雞,好抵食,味道十分好,醃得好入味又唔會過咸,推介👍👍
甜品係呢間餐廳嘅主打,當然要試啦,我地叫左peach,不過冇想像咁似桃,味道又一般,冇主菜咁好味。

小插曲:服務可以再改善下,因食飯途中有一位waiter行過跌左d餐具,咁岩有把叉拮到我隻腳,點知佢好似冇野咁就咁行開,好冇禮貌🙄🙄

整體來說,推薦呢間餐廳,食物質素好,環境好

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-08-25
是次消費: 每人約$250 (晚餐)