中文 | English
chocolateball
我是chocolateball。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
chocolateball  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-03-05
類別 : 意大利菜扒房酒吧薄餅漢堡包

今日元宵節,我地就去食間係旺角既The Italian Club Wine Bar, 用某飲食apps 訂座仲有有50%off添~
入到去,餐廳非常貼心,又有水又有杯有氣白酒,又有兩條麵包。餐廳提供醋同欖橄油點麵包食,依樽醋非常好食,酸偏甜,麵包又唔係好硬,真係好好食,好想買樽醋返屋企添呀~
好啦,講返正餐先,餐廳全英菜單,所以就由我發板,叫左一個意粉同pizza, 意粉係卡邦尼意粉,係好香芝士味,煙肉極少又偏鹹,意粉份量又相當之少,但d 汁就相當多,係哂碟底度,唔好話太差,如果係正價,我覺得唔係好值得呢!
第二樣係火腿蕃茄pizza, 個火腿真係無得輸,唔會太鹹,又香,其他既真係差dd, 邊太厚太硬,中間番茄醬太多,搞到pizza 底太軟,好似無焗過咁,份量都算唔錯,但咁既價錢冇下次...
最後本來諗住叫多個burger, 不過都係放棄啦,有少少驚中伏🙈

2013-11-10
類別 : 粵菜 (廣東)

有澳門朋友帶路, 去位於雀仔園的新恆心食晚飯, 朋友係下午預先訂位, 到達後等了數分鐘便安排入坐。

新恆心分上下2層, 我們到達已經係8點, 全店爆滿, 座無虛席,此店並沒有旅遊書介紹,店內全是街坊,相信味道一定不錯!新恆心舖仔細細,座位未算舒適, 格局以及食物都有點像廟街。

朋友負責點菜, 首先上既係是日例湯-合掌瓜湯鮮甜, 用料以及火侯足, 若然唔落味精會更好

飲完湯之後, 小菜好快就上, 首先黎既係蚵仔煎蛋,  蚵仔唔算大粒肥美, 但係量多, 蛋略為老左D。
椒鹽九肚魚-表面香脆, 唔會太咸, 細細條咁食完一條接一條, 好快清晒

之後既小菜, 大家都掛住食, 唔記得影相tongue
咸魚煎肉餅-最美味既一款, 即叫即煎, 需時比較耐, 上菜時熱辣辣, 爭D辣親個咀mad 肉餅入面肥肉唔算多, 但一D都唔乾身, 仲好JUICY TIM~入面仲加左馬諦, 增加口感, 咸魚份量適中, 令肉餅惹味非常

最後一味係薑蔥雞, 白切雞嫰滑多肉, 唔會太肥, 雞上面放上大量薑絲和蔥段, 加埋雞一齊食增添風味。不過單食雞, 就食唔出薑蔥味

新恆心小菜經濟實惠, 每碟份量唔會太多, 大家可以試多幾款。隔離台既煲仔菜好吸引, 下次黎澳門一定要ENCORE~
推介美食: 咸魚煎肉餅
堂食等位時間: 5 分鐘

類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

返工前買杯green tea latte 提提神, 發現starbucks做緊優惠,
買一杯野飲,就可以加$10換鬆餅一個, 見到有榛子朱古力鬆餅, 梗要買個黎食下~
有鬆餅食, 杯green tea latte就要左Tall Size

榛子朱古力鬆餅
面頭佈滿朱古力粒同埋榛子碎
鬆餅濕潤, 甜度適中, 榛子香脆, 朱古力香濃
榛子+朱古力係完美配搭, 加埋green tea latte, 係完美既早餐~
自取等候時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$39

類別 : 多國菜咖啡店

好多朋友都話Travelers' Lounge魚旦粉好好食,
今次去旅行前終於有機會試到了

每碗魚旦粉都有2粒魚旦同埋2舊魚片頭,
魚旦爽滑彈牙, 魚片頭炸過之後更加好食
河粉幼滑, 湯底濃, 但係有味精既

取了魚旦粉後可自行加蔥、辣椒油等,
值得一提的是有XO醬, 唔辣但野味mad

係朋友介紹之下, 原來入口附近的BROWNIE都係FREE既
不過質素麻麻, 略為實左D, 下次都係留肚食多碗魚旦粉好過~
堂食等位時間: 0 分鐘

類別 : 港式粉麵/米線雲吞/餃子

南記愈開愈多間, 本人覺得最大同坐得最舒服的係怡和街呢間,
有2層同埋坐位唔會太迫, 旁邊仲有卡位

叫左個清湯魚肉春卷米線
魚肉春卷依舊好食, 每次黎南記都必食
魚肉春卷唔油, 入面既魚肉彈牙
一碗有4條好足料, 但米線相對無譚仔咁多
係銅鑼灣唔駛30蚊既晚餐, 係M記以外另一平價之選