中文 | English
girorotsim
我是girorotsim。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
girorotsim  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-11-02
類別 : 粵菜 (廣東)

來這餐廳食點心較好, 蝦蛟夠大粒和入味, 只是四粒蝦蛟得一粒有貓眼睛有點馬夫.
流沙包很熱, 甜味也可以, 算是最好了.
碟飯就有點怪, 蘋果裝雞絲令個蘋果暖暖地又粉粉地, 當生果食又唔係, 當餸食又太大舊食得困難. 而且雞絲真係無乜味道, 茄汁也是淡淡的人造味. 簡單點來說就是用食材來做幅畫, 但真係唔好食.
不會食第二次.

題外話/補充資料:
這餐廳未開門就大排長龍, 在門外先派飛, 不過隔離裝修緊好大陣有機溶劑味.
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2015-10-10         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$158.5 (晚餐)

2015-10-13
類別 : 西式快餐店三文治無肉餐單沙律

成個下午茶餐牌得這個有意粉, 份量是迷李的, 平時飯盒一半都未夠. 肉醬偏淡, 當然可以說成是低鹽. 都無所謂, 因為夠熱.
酥皮湯入面是粟米火腿湯, 也是淡淡的, 不過有粟米香味. 要把酥皮浸晒入去才有八成滿. 可能牛油落得太多, 食完個胃悶住.
奶茶真是淡奶加茶包, 好過飲水少少, 建議不加白糖, 否則味道仲怪呢.

題外話/補充資料:
團購28元當50元用, 再補4元食54元.
用餐日期: 2015-10-12
是次消費: 每人約$32 (下午茶)
用餐優惠: 團購

2015-10-13
類別 : 多國菜素食自助餐

這餐廳的下午茶和團購差不多, 其實相差一個小食.
我們點的黃咖哩飯有少少辣, 但可以接受, 內含雜菜, 只是飯得一碗不夠撈, 到臨走才問我們夠不夠飯說可以加...
小食的芥茉味杞子木耳很好味, 爽爽地而芥茉的辣同咖哩辣又有不同.
小食的夫妻肺片是酸甜的, 口感不錯, 份量也足夠.
烏冬才是最好食, 不太油, 有芝麻香, 最重要是不辣, 又夠熱.

用餐日期: 2015-09-15
是次消費: 每人約$38.5 (下午茶)
用餐優惠: 團購

2015-09-23
類別 : 京菜 (官府菜)鲁菜 (山東)中菜館雲吞/餃子

餃子上枱時很熱的. 不是是否用清湯煮, 餃子皮無乜味道, 而羊肉香是有的, 如果多些葱就更好. 同埋應該無味精, 食完不口渴. 如果跟一碗清湯上就更佳.
餃子夾起來不易穿, 有一定韌度.

用餐日期: 2015-09-13
是次消費: 每人約$43 (午餐)

2015-02-19
類別 : 西式咖啡店

這杯鮮果冰茶有成半升, 兩個人飲就差不多. 最弊是超甜, 不是正常果汁的甜法, 不知加了幾多砂糖落去, 慘得我平時飲檸檬茶都不落糖, 這次實在太甜了. 甜到的地步是個茶包的茶葉溶不到出來, 飲不出任何茶味. 入面有蘋果塊, 橙塊, 熱情果核, 菠蘿, 簡單點說是加了糖的果汁.

限坐一個半鐘, 只是這味咖喱牛腩法包, 等左半個鐘頭呀. 麵包得四片點會夠飽, 而且好硬, 完全不軟熟. 最大反而是菜, 好在有點沙律醬點下, 唔係真係幾難吞. 咖喱牛腩無乜驚喜, 不太辣可以入口.
題外話/補充資料:
坐低看餐牌, 都見到話最低消費是一杯野飲, 明明叫個咖喱牛腩法包是貴過飲品, 咁都唔得, 硬要人叫飲品, 左右其他客人也中招, 無下次.

食完這餐的感覺是肚脹尿急和高血糖的頭暈. (千真萬確!)
用餐日期: 2015-02-10
是次消費: 每人約$139 (下午茶)