中文 | English
穎詩
我是住在西環的穎詩。我在北角工作。我最常於北角西環銅鑼灣出沒,最鍾意日本菜多國菜日式西餐酒店餐廳自助餐火鍋甜品/糖水
食評會員 3次成為首位寫食評會員
穎詩  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-10-31
類別 : 西式樓上cafe

有朋友推介, 星期六剛有時間, 便試下․smile

防疫措施很足, 入去前要消毒雙手, 你可以選擇用他們提供的鞋套或除鞋․

首小時 $78, 送一杯飲品(飲品:玫瑰系列+$10; 玻璃檸飲品+$20) 之後每小時 $60, 叫食物第二小時免入場費․

主子實在很溫純, 13隻主子以貓女為主, 有些主子很懂擺造型, 在這緊張都巿和主子玩樂一下是可以放鬆心情․like

Order 了冬蔭燉雞肉意粉 (微辣), 熱度夠,  味道不錯. 15樓的高度也可以望到海景, 光線足夠․

和老闆閒談, 從她對主子的了解, 睇得出她是真心愛貓之人․ 做主子的, 只要跟對了貓奴, 一生便行運․ love

很懂擺post 的主人

很懂擺post 的主人

主子累了, 要睡, 不好打擾主子了

主子累了, 要睡, 不好打擾主子了

用餐日期: 2022-10-15
是次消費: 每人約$200 (午餐)

2021-08-20
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮酒家名人店海鮮點心適合大夥人

叫了9 锢送, 其實光顧了2次, 因為價錢合理, 份量足, 味道又不錯, 所以在3天內光顧了2晚。第一次, 是八月12日, 叫了: 焦鹽鮮魷, 炸漿薄得來又可以包住食材, 正 。豉椒炒蜆, 雖是屬於濃味的菜式, 但打的獻汁, 又唔算太過杰身。豉油皇炒麵, 麵身爽口, 雖然睇得出, 是用頗多的油去炒,  但油平均沾在麵裏, 我估計, 炒得好快手, 兜得頗均勻 。 (當然, 我個人而言, 還是希望可以少些油去炒) 。八珍海鮮豆腐煲, 中規中舉。燒汁什菌牛柳條, 感覺上這個份量比其他菜式少一點, 可能牛柳貴???   第二晚是8月15日, 叫了麻辣手撕雞(半隻) 整碟手撕雞,  底部有部份是'蛋散'墊底, 雞肉配合辣汁好味呀, 至於辣的程度,  很個人,  很難評價,  但''麻'' 的感覺唔太強。紅燒豆腐煲, 中規中舉。咸蛋王涼瓜, 超正, 一定要order,  炸漿薄而均勻, 還食到涼瓜中的水份。蜜餞蒜香骨, 淡淡肉, 惹味。

題外話/補充資料:
我在12號當晚, 見到隔離台的蜜餞蒜香骨, 是頗大份量, 才在15號晚, 同樣order 此款食物, 但我的蒜香骨, 份量, 真的比12號見到, 隔離台那碟少了很多。
推介美食: 蜜餞蒜香骨, 咸蛋王涼瓜, 豉油皇炒麵, 焦鹽鮮魷
用餐日期: 2021-08-15
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2021-04-08
類別 : 港式多國菜茶餐廳/冰室

由上年開張時, 曾派過甜品贈券, 有效期至DEC-2020, 便一直很想來試試, 但因疫程關係, 今天偶爾經過, 見有營業, 便開飯。煲仔飯的排骨份量很足夠, 但飯量比較少, 如果網友曾去過一粥麵食煲仔飯, 便知, 飯份量比一粥麵的少1/3,  但這裏價錢比一粥麵貴, 而且熱飲要加$3。先評味道, 整個飯面好像加了熟油似的, 排骨很淋身, 但排骨似冇乜醃過??? 煲仔有飯焦, 整體評價, 如果10分是滿分, 我俾5分。地方很寬敞, 十分清潔, 場內設計口味, 當然為賭仔而設, 有投注機, 有電視機可看到賠率。而上去餐廳的樓梯, 掛了一些畫, 展示歷史。即使不是賭仔, 單純為看下賽馬會歷史也可。

用餐日期: 2021-04-08
是次消費: 每人約$56 (午餐)

2021-04-05
類別 : 新加坡菜

是第二次來這裏食,是在雅蘭中心晚餐之後,需要散步,想打發脂肪,便到618拍照打卡,未估到,朋友竟然想食甜品。ordered 咖央多士,摩摩渣渣 and 水果沙律(大)。慢煎糕已沽清。
1)我覺得摩摩渣渣就是粵式渣渣,但可惜內裏,芋頭,蕃薯等材料有些烚得唔夠淋。亦無粵式渣渣咁多不同材料。sad
2)咖央多的牛油算夠厚like
3)最驚喜,生果沙律 Rojak 即是 spicy fruit salad ,食物配上類似海鮮醬醬料(甜甜酸酸味道),加上碎花生,雖然叫水果沙律,但有....油炸鬼,青蘋果,沙葛,南瓜,青瓜,好好味。

推介美食: 水果沙律, Rojak

2020-10-13
類別 : 港式車仔麵素食

很久,很欠,沒去過和富商場。今日只為do $2地鐵優惠,兼且時間充足,便順道午餐於此。
上次到此商場,還是一間台式麵。現在是food court,綜合了日,韓,泰,中式食物。新裝修格局具異國風情,很不錯,地方很整潔。雖然是food court形式,台與台之間距離足夠。like
走了一逛,找尋心水食物,唔覺意聽到路人甲對滕王閣講,你們食物質素好,估唔到搬來了北角,因剛才未行到你的店,所以幫趁了其他食店,下次再來光顧。
最後,決定一試,清湯生滾雞肉米線窩。
生花,酸菜,芫荽,葱任加like
即叫即做,但奉上時,實在嚇死人,已是清湯為何油犯濫如此? 那層油就好似打邊爐時,打左一段時間出現的泡。既是清湯,為何湯和雞肉都偏咸如此?yuk