中文 | English
bluebarry
我是住在元朗的bluebarry。我是一名senior travel consultant,在太古工作。我最常於中環尖沙咀元朗出沒,最鍾意日本菜意大利菜法國菜朱古力/糖果店扒房咖啡店漢堡包甜品/糖水雪糕/乳酪
食評會員 5次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
bluebarry  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-03-15
類別 : 港式西式咖啡店All Day Breakfast沙律

聽聞深水步開左好多間新CAFE, 所以見疫情好DD就出去試下
咁岩之前好似見到D PAGE介紹左呢間新店
所以去會一會佢啦

門面好似以前香港D懷舊鐵閘, 同環境都好有香港情懷, 都見好多人專登坐門口影下D相
食物方面,

ENGLISH breakfast tea LATTE:
好有特式既MILK TEA, 以英國早餐茶調出來
奶泡打得好幼細, 飲起來一D 都唔會苦澀
加入HONEY, 帶有微微既甜, 又香又滑...不錯不錯...
我暫時係出面飲唔到呢個口味...
值我推介

海蝦意大利粉:
的確個蕃茄醬同出面用茄膏,或者茄汁整好唔同
首先冇咁結身, 而且亦唔會偏酸, 帶有小小甜味..
唔會好似出面D 連鎖店咁大大PAT 蕃茄醬, 唔係多就好食
岩岩好, 能夠FILL晒所有意粉都有汁已經好足夠
加上意粉煮得岩岩好...有QQ口感
配搭一齊的確係幾好...唯獨D 蝦就有DD 舊左, 有小小美中不足
呢到會扣小小分...

smoked salmon + 牛油果 bagel
另加牛油果$15
本身太LIKE 牛油果+SMOKED SALMON, 如果少一樣好似就差咁D野咁..所以加錢加左牛油罵
如果個SACURE 可以多番小小就好啦....略位個醬少左D
但整體上好食既

hand-drip office @ PNG 豆
其實因為好少地方有得飲PNG, 所以多數見到都會想飲
皆因小人既老師都係咖啡師.. 飲過之後覺得好飲, 所以去到邊都會TRY下唔同人既手勢
今次呢款PNG 聽老闆講係MEDIUM DARK
所以真係略位有D苦
但咖啡師都委唔錯架啦..因為就算杯野凍左, 個咖啡味依然KEEP到同熱飲一樣...呢樣唔係個個做到, 就算我自己都玩下手沖..凍左既個味都會好唔同..
所以值得一讚

chocolate roll cake 配柯華田CREAM
蛋糕略為厚實左D, 但有淡淡朱朱力味...配上柯華田CREAM, 一D都唔膩, 而且都幾夾...帶有小小香港風味...因為柯華田係小時候成日都會飲既野

所以呢到唔算貴...比起元朗, 其實佢D 手沖算正常而又可以入得口
而且食物價錢都係啦, 以九龍區黎講, 都唔係貴啦, 至少杯LATTE都係48蚊
同連鎖COFFEE SHOP比, 都係差唔多..但呢杯係SPECIAL DRINK
出面未見到有得飲
所以整體上CP 值係高..而且PROTION 又多
可以ENCORE 再ENCORE

推介美食: english breakfast tea latte with raw honey, 海蝦意大利麵配自加蕃茄醬
用餐日期: 2021-03-14
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2020-09-28
類別 : 澳洲菜扒房

今日同朋友放假去試下佢地既executive lunch set.. 因為朋友有hsbc card有優惠, 就試下
本身呢間既扒房係不錯
唸住呢間prime都應該唔會差得去邊
點知個main course 就出了
個頭盤叫左三文魚他他, 呢個普通啦, 冇太特別
到main叫左牛扒同三文魚扒
個牛扒切開已經好實, 睇落似五成
食落個面就太乾又硬, 裡面又唔juicy, 冇肉味兼唔熱
個三文扒就全熟, 冇糖心效果,呢個就普普通通呢間除左食service同環境, 因為可以坐窗邊睇海景, 但食物真係好一般
如果再食, 我會去番扒房個邊
因為以lunch $250一個人, 應該可以食間好食d既

用餐日期: 2020-09-28
是次消費: 每人約$250 (午餐)
用餐優惠: 信用卡優惠

2020-03-11
類別 : 多國菜酒吧蠔吧海鮮

朋友request生日試呢間, 就試下佢啦
雖然地方唔大, 不過裝修都不錯, 都幾好feel
食物方面, 真係要介紹番, d蠔買一送一
抵食, 大隻, 又新鮮, 而且又好爽口, 所以叫左一打, 再配合佢地介紹既合酒, 味道非常夾
之後就叫左兩個set dinner
真係個set一d都唔貴, 188一個, 包頭盤, 湯, 甜品
當然某部分main同頭盤要再加d錢
值得再去食
非常有驚喜yummyyummyyummyyummy
兩人價$15xx
當然你唔加錢係meau既餐就唔會咁貴
因為我地食個陣有好多野都加左

推介美食: 生蠔
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-03-09         慶祝紀念: 生日

2018-03-25
類別 : 港式台灣菜糖水舖甜品/糖水中式糖水

終於有時間堂食, 平時只可以外賣, 因為有時人太多, 所以多數買返屋企食。。。
食咁多元朗糖水鋪, 真心覺得呢間係有用心製作, 足料而且絕對唔係渣流灘

話說我媽對芝士麻, 合桃糊係相當有要求, 因為佢覺得有時出面個d係開粉
有晚專登買一碗佢食, 佢話又香又滑

所以昨晚我帶班朋友去試, 一行四人
叫左芝麻糊+花生湯丸
腐竹馬碲清心丸 (係我最愛, 夏天食, 簡直就透心涼)
木瓜雪耳燉桃膠 (木瓜大大舊, 雪耳多都瀉, 桃膠又多, 比起燕窩, 桃膠又平, 而且功效又差唔多, 所以我都鐘意食, 呢個冬天食一流, 滋潤養顏)
用有岩岩新出左個甜品, 但唔記得個名, 但裡面有豆花, 芋圓, 紫薯西米, 仲有愛玉。。等等
完全唔會太甜, 合到好處。。
所以我都不是去食
加上我覺得外賣比堂食較大碗, 所以多數外賣返家食。。。而且都唔算貴, 平均$2x- 3x
視孚你加唔加其他野落碗糖水到
當然口味既野係好個人。。
但我係元朗食糖水既, 暫時我都只係覺得呢間係最好。。最真材實料。。所以推介比大家。。。yummyyummyyummy

推介美食: 木瓜雪耳燉桃膠
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2018-03-24

2018-01-06
類別 : 多國菜海鮮

ad-hoc 飯局,朋友帶左我地黎呢到, 估唔到有收獲,就係食到好滿足咁走~~~yummyyummyyummy
一行三人,男友+朋友+自己
雖然地方唔算好大,但係夠靜,傾計一流。。
本身我都好少係呢頭出沒,冇想過已經開左好多餐廳~~
好superise呢到有除左煮野比人食之外,仲會賣埋新鮮食材,如蠔呀,青口,牛扒等等。。
雖然呢到係冇set..全部單點。。但價錢一d都唔貴,因為佢個portion 夠大。。你唔好以為佢大份,食物質素就差,佢地絕冇渣流灘~~
今日叫左個雞肉凱撒沙律,12oz rib eyes, 白酒忌廉青口,同埋松露酒煮既帶子意粉

先講講雞肉沙律,其實出面食親既雞都係硬都死,又鞋口,但呢到既雞就好似岩岩雞香,仲暖身,雞皮仲有點脆口,雞肉係軟滑,都幾意外係好食~~
到個青口,呢樣食物基本上我去到每間餐廳必食,因為我愛青口,呢到既青口配料十足,而且又多汁,好濃郁既芝士味~~青口煮得剛剛好,仲配上幾片暖笠笠既法包,索晒d精華~~非常好~~~
再睇塊medium rare rib eyes... 真係大到好似塊面咁大,肥瘦適中……而且好香牛肉味,唔需要 scoure 都夠晒出色。。出色的
係個意粉就失色左小小,因為佢意粉太碎,但夠煙un....而且陣陣既松露油香~~帶子剛好熟,所以正體上都不錯吧~~

下次會試生蠔同其他食物~~~
likelikeyummyyummyyummy

用餐日期: 2018-01-06
是次消費: 每人約$230 (晚餐)