stepip

stepip

japanese food is my favourite.
訊息
正顯示第 110 篇(共 48 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
雪米糍
支豆
0分鐘 (堂食)
2010-07-25
生日
是次消費
每人約$260 (晚餐)
JUL 10

$238一位再加一, 咁既價錢其實出面仲有好多選擇, 哩間都算垃圾之中既垃圾... huffy原因: 紫菜太soft, 壽司手卷全部有下塌情況出現, 個樣太醜... 海鮮粥本來都無問題, 但食落有d怪, 先發現加左牛油栗米囉, 有栗米都好正常, 但點解會有牛油味呢...再睇下個menu, 原來另外有款牛油栗米可以order, 咁大家都即刻明晒啦...咁都得!! 連茶都唔夠熱... 焗蠔仲激死, 極度唔新鮮, 仲要加埋d沙律醬同洋蔥等配料一齊焗, 個味超怪, 擺到明就係想用濃味遮掩住d死蠔味!!! 條青魚硬到可以打死狗, 夾極都夾唔開... 等得勁耐, 成三四個字都無...
蝦子生蝦壽司
是次消費
每人約$100 (午餐)
JUN 08

比晒心理準備我預要排三粒鐘! 點知一去到門口,竟然無人排隊?!shocked唔知關唔關新排有食客中毒事,又或者係tea time時間無咁多人卦。 魚生的確好新鮮,亦無太凍或起雪既現象出現。 Menu亦夠多元化,除了壽司同手卷外,炸物、冷烏東同甜品都有。 迴轉帶上稍為唔夠野食,有好多吉位無乜選擇,眼見個個食客都慣左用order紙落order,相反好似我哩d大鄉里就真係唔知食咩好囉! 最深刻既係蝦子生蝦壽司,好香好黏嘴,一定要試!
燉奶;芒果布丁;餐蛋麵
是次消費
每人約$30 (午餐)
JUN 08

初時都預左個比人割既心態架啦,因為始終都係獨市,點知食野價錢都ok喎! HKD19一個餐蛋麵,寫到明係出前一丁仲要係麻油咪已經係正,佢果兩塊餐肉煎到兩面脆脆地香噴噴,一流呀! HKD13熱燉奶又香又滑,拎起身仲騰騰震架,一D都唔死實實。 HKD13芒果布丁,芒果粒唔算好多,但勝在夠甜,而且成個都係奶做既,非常滑lu lu! 食完野發現仲可以免費餵羊,佢地好可愛架,您餵完佢地仲識擺尾架,好似D小狗咁!仲有個新發現,原來羊都食麵包架~哇哈哈
是次消費
每人約$75 (晚餐)
MAY 08

看到門口的價錢牌真的很吸引,只需六七十元便可有一個晚飯套餐,以日本菜來比較真的很便宜。可是也是一分錢一分貨,當然沒有什麼期望,一貫的香港人日本菜吧! 蟹子沙律:普通貨色 壽司:飯粒比較硬身,沒有醋味。 魚生飯:魚生不新鮮,沒有魚香味,加上飯也是沒味。 一班後生仔營業的,勇氣可加,服務也很友善。但無奈食物質素不高,很怕難以在深井較高質素的地方生存。
是次消費
每人約$100 (午餐)
MAY 08

好多新鮮既款式,魚生都幾新鮮。 雖然多款式,但唔係隻隻好食,好似個鵝肝壽司咁,煎得太油膩。 酒煮蠔壽司just ok,蠔的確係幾新鮮,但真係一d sake味都無。 PS:十點後入座半價,不過有最低消費。
是次消費
每人約$280 (晚餐)
MAY 08

每人2百幾蚊就有鮑魚有蝦蟹食仲有無敵大海影睇,真係算幾咁。 份量都足夠,我地五個人都食得飽,唔洗加叫炒粉麵飯。 個例湯係送既,估唔到咁足料咁鮮甜,飲完無任何味精感覺。 建議要訂檯,以我所見一過七點就full晒。 每檯另有生果贈送。
每人約$27
APR 08

還是第一次品嚐即叫即做的蛋tart,熱騰騰滑lu lu的蛋心加上外層鬆化的蘇皮,好味又唔油膩。 提子玉桂卷雖然含有很多提子,但飽卷本身不是太甜,因此甜味可以中和返,不錯。 咖啡真的咖啡,就算沒加糖一樣好味。 侍應有禮貌也很樂意接受客人意見,不過如果欄外放置一個餐牌會更加好,可更吸引途人。
每人約$75
MAR 08

soho區來說已經是比較便宜的,但食物質素算合格,不失所望,不過菜色一般沒特別! 但服務平平,不算主動熱情,仍有進步空間。 二人餐份量ok。
每人約$65
MAR 08

裝修不算高檔,但服務非常友善,也很有禮貌。 四五十元一個set lunch,價錢不算便宜,尤其是在荃灣區,但相對食物質素就很高,絕對物有所值。尤其我選擇的羊扒+鴨胸配薯菜,份量足夠一個男人吃,雖然說是lunch,但也有足一份鴨胸!從前我吃鴨胸必然會去皮,但今次廚師卻把它煎得香香,淋上甜甜的燒烤汁‧‧‧二話不說我已經立即把它塞滿口裡!讚!還有茄汁魚塊意粉,廚師用的並不是普通的茄汁,是新鮮的蕃茄蓉,帶點酸酸的很開胃! 因為享受完整個set lunch已經很飽,所以再沒quota識一下他們的cheese cake,聽說是homemade的,外...
每人約$40
MAR 08

少有地在荃灣也可找到如此高檔的漢堡包專門店,不過地址似乎不太就腳,所以今晚也只是有幾檯人客而已。 staff態度非常有善也很熱心幫顧客,程序是先付款稍後有staff親自送上,非常體貼。 至於食物質素也很高: 吉列豬漢堡HK25 - 新鮮熱辣即叫即做,好味! Class Cheese BurgerHK$30 - 肉質夠juicy,很有肉味! +$20配薯皇/著格及粟米湯(很香濃,一定要試!) 物有所值!
Top