中文 | English
上載影片 上載影片 0
我的推介食評 我推介的食評 1044
蝗蟲同學  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

共 1987 篇香港及鄰近地區的食評,正顯示第 1 至 5 篇的食評
2011-03-15
類別 : 西班牙菜無肉餐單

tomato bruschetta「西柚」色的?

tomato bruschetta「西柚」色的?

唔多夠味的 steak tartare

唔多夠味的 steak tartare

鬆軟的 beef rump

鬆軟的 beef rump

最討好係香濃的 lobster cream sauce

最討好係香濃的 lobster cream sauce

crème brûlée 樣的 Catalan cream

crème brûlée 樣的 Catalan cream

真係好 "cream"...

真係好 "cream"...

咖啡夠香, 不過啃了 d

咖啡夠香, 不過啃了 d

15-3-2011

大半年無見過朋友 J 了, 難得佢忙到趴街, 是日仍有時間出來食飯, lunch 就到中環見見佢吧 smile, 由佢帶路嚟到 Sushi Kuu (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2104825) 樓上的呢度.

2 人叫了 2-course ($168)* 及 3-course ($188)* set lunch 各一份 share 食, 食物雖然唔係咁 Spanish, 不過整體印象不錯的:-

麵包係 tomato bruschetta, 多士鬆脆, 蕃茄茸味道新鮮甜美, 不過點解咁嘅色水的? shocked

大家的 starter 都揀了 steak tartare with capers, gherkins, shallots & crispy toast: 生牛肉剁得幾「粗粒」, 似 "diced" 多過 minced, 賣相亦如朋友 J 所言「咁似生嘅肉餅?」shocked 食落帶點爽身, 有淡淡 olive oil 的味道, 但就無預期中來自 shallots / 黑胡椒的辛香或 herbs 的清香, 配上夠乾脆的 melba toast, 加加埋埋味道一般, 少少失望的.

Main #1 Lobster & prawn linguine with mushrooms & lobster cream sauce (加 $30): "lobster & shrimp" 係面頭幾粒爽身鹹香的肉, 不過似乎兩者調味差不多, 食落其實兩者味道係無乜分別. tongue; linguine 非 al dente 質地, 但煮得爽滑, lobster cream sauce 就幼滑香濃, 份量亦剛好掛到 linguine 上, 拌勻 mushrooms 同吃就多一份野菌的香味, 加加埋埋幾好食的.

Main #2 "Fricando" traditional Catalan stew of beef rump with wild mushrooms & mashed potatoes: 醬汁濃稠, 帶 mushroom 味及少少酒味, 亦有點ハヤシ feel, 幾喜歡; beef rump (即 "round"?) 帶少少肥脂, 燴得軟熟入味, 配上香濃 wild mushrooms, 幾好食; mashed potatoes 做得幼滑, 薯味清香, 而且又菇又牛肉又濃味醬汁加加埋埋, 唔會唔好食吧?

Dessert 揀了 Catalan cream: 面頭有薄脆香甜的「火炙」焦糖, 下面就係質地仍然「流質」, 食落好滑, 帶香濃 vanilla 味及少少檸檬味的 custard cream, 幾好食, 算係 "Spanish crème brûlée" 吧.

最後當然飲咖啡: 奉上熱奶, 不過落糖落奶後仍然好苦, 即使唔澀唔酸又夠香, 呢杯咖啡都係唔太啱口味, 對我而言太啃了 shocked 旁邊仲有一小塊 chocolate almond (?) cookie, 食落鬆化香甜, 比咖啡更討好. tongue

環境就光猛乾淨, 仲有我喜歡的白雪雪裝修 smile 店員們亦有禮貌又有求必應, service 都不錯.

連加一埋單每人約 $215, 各方面都不錯, 地段嚟講唔算好貴, 值得試試的. 唔知有無機會夜晚嚟一次? 好想試 tapas menu 的 grilled razor clams with garlic & parsley / scallop ceviche / lobster & shrimp croquettes, 仲有 crispy suckling pig!

*更多 set lunch 資料: http://www.fofo.hk/update/Lunch.jpg

>> 本文另記載於 http://locusttunghok.blogspot.com/2011/03/fofo-by-el-willy.html
用餐日期: 2011-03-15
是次消費: 每人約$215 (午餐)

共有2 人投票

2011-03-08
類別 : 葡國菜西餐廳

簡潔的環境

簡潔的環境

so far 喺澳門好似無遇過唔好食的 table bread...

清新消滯的 Sangria

清新消滯的 Sangria

清甜無沙的炒蜆; 粒粒 garlic 亦好食

清甜無沙的炒蜆; 粒粒 garlic 亦好食

馬介休 au gratin?

馬介休 au gratin?

roasted suckling pig 超好食!  醬汁味道則好似豉椒 + 蒜茸, 唔知係乜?

roasted suckling pig 超好食! 醬汁味道則好似豉椒 + 蒜茸, 唔知係乜?

5-3-2011

睇了食友 blog 介紹呢間葡國餐廳, 幾有興趣, 今次就試呢間吧, 雖然位置有點吊腳. tongue 叫了一蜆一魚一豬及半 jar Sangria, 食到超飽, 整體係好 impressed:-

Table bread熱熱的, 拎上手將其搣開, 面頭係有 "rustling" 的聲音, 食落亦果然外鬆脆內煙韌, 帶淡淡麵粉香, 再塗點牛油, 我相信如果無叫其他嘢食的話, 可以獨食 4-5 個. tongue

1/2 jar Sangria 揀了 red: 水果以橙 / 梨為主, 亦好似溝了 soda water? 十分冰凍, 飲落「紅酒」的味道比預期無咁強烈, 甜甜的, 少少 fizzy, 清新易入口, 飲多兩杯都唔怕 "wing", 幾平易近人的.

Sauteed clams with garlic & coriander: 一向喜歡食貝殼類海產, 所以呢味真係去到邊都會叫 tongue 呢度的細細隻, 蜆肉絕對唔係「肥美」類, 不過食落甜嫩無沙, 結果當然又係食完一隻又一隻 smile 粒粒 garlic 剛剛熟, 食落唔辣, 少少甜, 卻不失爽口, 好食; d 汁就無預期中咁油, 不過仍好香 garlic 味, 配麵包很不錯. 整體我覺得比上次喺 Antonio (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2127834) 食到的更好, 值得試試.

Baked cod in cream sauce: 馬介休係 "shredded" 狀, 醃得入味而唔會過鹹, 混和 cream sauce, 少量薯絲及芝士一齊焗, 感覺似足 potato au gratin, 不過呢個就係「無薯版」tongue 食落乾身香口, 亦原來唔算飽膩, 好食喎. smile

Roasted suckling pig: 份量係 "one portion", 皮薄脆得似 filo pastry (!!) 又黐住少少肥脂, 食落又脆又香; 肉醃得微鹹, 熱辣辣的, 食落就極鬆軟多汁, 比脆皮更吸引, 超級勁爆好食喎 lol lol lol 薯條亦脆而不油又好香薯味, 難怪被薯仔癡朋友掃到一條不剩. tongue
旁邊仲有一碟醬料, 少少辣, 蒜味強勁, 又好似帶點豉椒的味道, 唔知係乜, 不過好惹味, 喜歡. smile

食物令人回味, 配套亦好, 店員及老闆都友善好客, 環境又舒服好坐, 係食得好開心的一餐飯.

埋單每人約 $230, 比預期中平一截 shocked 食物同 Antonio 各有各好, 不過呢度 d 人絕對比嗰邊的 friendly 得多, 值得專程一試的.
推介美食: 上述所有食物!
用餐日期: 2011-03-05
是次消費: 每人約$230 (晚餐)

共有3 人投票

前辣後酸

前辣後酸

厚泵泵的煎鴨肝

厚泵泵的煎鴨肝

勁多沙的蜆...

勁多沙的蜆...

duck breast 幾好食

duck breast 幾好食

24-2-2011

一直對呢間 oyster bar 好有興趣, 但鰂魚涌真係 10 年都唔去一次, 以致一直同呢度無緣... 是日收工到太古城「接放學」tongue, 不過喺附近食埋晚飯吧, 就捉了朋友過嚟睇睇. 叫了一人一澱粉質主食, 及一份 starter share 食; 另加兩隻生蠔, 我食. tongue

生蠔由店主 recommend, 嚟到就係兩隻 "from France" 的 Ecaille d'Argent: 賣相幾肥美, 食落新鮮, 質地好爽, 不過乜都唔落就咁食我覺得味道偏淡, 係蠔種問題還是季節問題? 旁邊兩款醬汁係醋及 cocktail sauce (自家製?), 後者幾辣, 前者就較香, 配蠔亦較夾. 下次食蠔都係要叫杯 house white...

Pan-fried duck foie gras: 由上至下分別係「厚泵泵」的鴨肝, 蘋果及 melba toast, 鴨肝煎得外脆身內軟滑, 勁油不過唔太夠香, 還是鵝肝好 tongue 煮過的蘋果好酸, melba toast 則夠脆, 兩者配軟身油膩的鴨肝剛好; 旁邊仲「劃」了帶點 berry 味的醬汁, 酸酸香香的, 比蘋果更解膩. tongue

主食揀了 linguine vongole: linguine 好似比平日食到的仲幼 d, 似 "linguettine" 多 d? 煮得 al dente 亦炒得香, 食落爽滑亦帶煙韌, 亦每一條都沾上了 olive oil, 不過食食吓又覺得 olive oil 太重手, 好油喎 shocked Clams 份量好多, 亦大致鮮甜, 不過除了頭嗰幾隻之外, 幾乎隻隻都有沙, 食到「霹靂啪嘞」, 真掃興. sad 另仲有一條條芝士 (shaved Parmesan?), 不過又好似無乜味...

朋友的主食好似叫 seared duck breast with funghi risotto: risotto 我一向唔太喜歡, 唔講太多了; duck breast 幾香, 唔嫩不過亦唔韌又唔嚡, 配上燒汁 (?) 都幾惹味.

埋單每人約 $235, 小試牛刀印象一般, 不過而家始終唔係 oyster season, 加上離開時見隔嚟位的 mussels marinière 幾吸引, 相信有機會再來的.
用餐日期: 2011-02-24
是次消費: 每人約$235 (晚餐)

2011-02-06
類別 : 意大利菜咖啡店麵包店

大坑最好的 caffe latte 在此

大坑最好的 caffe latte 在此

大坑最好的 flat white 在此

大坑最好的 flat white 在此

5-2-2011

晚飯 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2147495) 專程走到去大坑, 其實係為了之後可以試試呢間新開不久, 又「鐵定初三啟市」的咖啡店, 事關食友 HK Epicurus 實在寫得太吸引了. tongue

先來朋友的 caffe latte (好似 $25): 旁邊有一塊 chocolate almond cookie, 少甜, 朱古力味香濃, almond 片味道唔突出, 不過夠晒脆口, 不錯; 而咖啡面頭奶泡畫了好 "sharp" 的樹葉圖案 latte art shocked, 質地綿密輕柔, 下面的咖啡好熱, 聞落好香, 飲 (唔使落糖的) 落好濃, 好醇, 唔澀, 亦無「酸」aftertaste, 正! 雖然自己較喜歡銅記 18 Grams 的同類出品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2103271), 但 so far 呢杯絕對係大坑最好的 caffe latte, 值得試試.

自己就叫了 flat white (好似都係 $25): 呢杯面頭無 latte art, 奶泡就比 caffe latte 的更幼更綿滑, 飲落奶味亦較重, 不過咖啡味仍然十分香濃, 唔苦又唔澀又唔酸, 正 lol 比起 18 Grams 的同類出品, 我更喜歡呢個, 絕對值得試試; 旁邊的 cookie 就係 chocolate chip, 朱古力味一樣香濃, chocolate chips 又唔會太甜, 正 smile

咖啡勁對口味, 配套亦好, 店員們勁友善好客, 環境「mou 街」卻十分舒服, 幾有歐洲小鎮的 "roadside cafe" feel, 感覺良好.

每人放低 $25, 會再來飲咖啡的. smile
推介美食: flat white,caffe latte
用餐日期: 2011-02-05
是次消費: 每人約$25 (其他)

共有7 人投票

日本飯特別好食

日本飯特別好食

炒菜可配牛油脂同吃

炒菜可配牛油脂同吃

朋友的炒飯就似「ふりかけ撈飯」多 d...

朋友的炒飯就似「ふりかけ撈飯」多 d...

茶碗蒸及味噌湯亦認真

天然清新的 peach sorbet

咖啡不錯; 連熱檸茶都好飲過人?  哈哈

咖啡不錯; 連熱檸茶都好飲過人? 哈哈

30-1-2011

本來想到加路連山道的新店飲咖啡食 pasta, 但原來佢星期日 lunch 唔開 sad, 嚟到呢幢新商/食廈碰運氣. 3 樓 cafe 又係無開, 11 樓意大利餐廳星期日就無 set lunch, 結果竟嚟了呢度食鐵板燒. shocked Set lunch 選擇不少, 但唔係喺度食蛋包飯呀嘛, 就一人一 teppanyaki set lunch「放縱」一下. tongue

小師傅準備鐵板食物之際, waitress 先奉上一盤 starter, 有漬物, 沙律, "amuse bouche" 及茶碗蒸:-

沙律係一 "scoop" 薯仔沙律, mayo 味道調得不錯, 混了洋蔥絲, 紅蘿蔔絲, 青瓜絲 etc, 食落酸 vs 甜比例剛好, 薯仔軟腍又夠香, 又有少少辛辣及 sok sok 聲, 開胃又惹味, 正 lol

"Amuse bouche" 係炸花生豆腐, 外皮質地微脆又煙煙韌韌, 入面的豆腐就係 mousse 狀, 食落十分軟滑, 感覺好似食緊「外熱內又熱」的「炸雪糕」tongue 味道就係清香微甜的花生味, 配上味醂 (?)-based 醬油汁則又鹹又甜, 幾好食.

茶碗蒸賣相平滑如鏡, 食落滑溜又清鮮, 正 lol 配料有麵粉蟹柳, 白果, 雞肉及蝦, 可惜唔覺有冬菇及香葉? 不過係幾欣賞白果粉糯又唔會苦澀.

Teppanyaki set lunch 叫了海鮮的 ($250), 有油甘魚, 帆立貝及大蝦:-

油甘魚: 極嫩, 食落微甜, 味道有點似「無咁飽膩版」鱈魚 shocked, 其實幾好食, 不過其實仍然幾膩, 如果有少少 e.g. 柚子醋汁同吃就好了.

帆立貝: 帶子肉燒得外焦香, 中間就仍生生哋, 質地「溏心」嫩滑, 食落香口又鮮美, 正 lol Coral 部分粉糯軟滑, 裙邊就帶點爽脆, 而兩者都好香, 唔比帶子肉遜色的, 正 lol

大蝦: 一樣燒得香口, 蝦肉鮮甜爽實, 仲有少少蝦頭膏, 味道甘香濃郁, 正 lol

不得不提仲有墨綠色的醬汁, 係 pesto garlic 牛油? 睇得見的「油」, 但香而不膩, 配海鮮同吃實在令海鮮惹味得多, 正 lol

仲有炒雜菜: 準備前師傅先問我「食唔食牛」, 原來佢將朋友塊西冷的牛油脂切開燒香後, 可配炒菜同吃 smile 菜以芽菜, 椰菜及紅蘿蔔為主,「乾濕度」剛好, 亦帶點醬油香, 就咁食其實都 ok, 不過作為食肉獸, 當然配以牛油脂同吃, 香口到呢. lol

跟 set lunch 的澱粉質叫了白飯, 粒粒晶瑩飽滿, 食落煙韌, 米香撲鼻, 伴以 medium-rare 牛肉 (詳見下文), 正 lol

朋友的 teppanyaki set lunch 叫了 US sirloin, 跟炒飯... 牛扒叫了 medium-rare, 師傅亦做到了, 切成粒粒丁方狀, 中間呈酒紅色, 食落牛味濃厚, 唔算好腍, 不過肉質算嫩, 好好食喎. smile炒飯就落了漬物炒, 夠香亦夠味, 不過一舊舊的, 唔似「炒」飯, 似撈了ふりかけ的普通白飯多 d 喎. shocked

仲有味噌湯, 夠味又唔會太鹹, 仲有大量切到一條條勁幼的大根, 清清味蕾不錯.

甜品揀了 peach sorbet (亦可選呍呢嗱雪糕; 但連牛肉都食唔晒, 唔係仲整球呍呢嗱雪糕呀嘛...): 打得幼滑, 白桃味清甜天然, "refreshening" 效果不錯.

餐飲叫了熱檸茶; 不過見朋友的咖啡 奉上 cream, 又試試 tongue 聞落香, 齋飲濃, 幾苦, 但唔澀, 落糖落 cream 後就係典型「日本咖啡」的香滑, 幾討好; 朋友亦似乎幾受落?

食物令人回味, 配套亦好, 服務貼心, 環境就舒服乾淨, ventilation 亦不錯; 不過既然呢度係鐵板燒餐廳, 配套唔好就大件事了. tongue

連加一每人埋單約 $280, 預期中的貴, 不過實在滿意, 絕對值得試試.
推介美食: 上述所有食物!
用餐日期: 2011-01-29
是次消費: 每人約$280 (午餐)

共有7 人投票