Da媽

Da媽

喜歡烹調、運動、旅行、食、食、食、玩、玩、玩!
訊息
正顯示第 110 篇(共 167 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2023-02-13
是次消費
每人約$243 (下午茶)
FEB 23

今日訂咗兩點同朋友品嚐下午茶, 坐低即時落單,坐咗十分鐘,服務員向我們說還需要十五分鐘,足足坐咗半小時下午茶餐先上枱,我們當然慢慢品嘗啦,食食吓有位男服務員叫我們埋單,當時係下午三時半還有食物未食完,搞到我要將食物包走,想問下午茶供應時明明寫下午二時至四時,點解三時半就趕我地走呢?今次嘅經歷真係非常不愉快! 芝士麻卷味道一般,太極馬拉糕略甜,煙燻素鴨腐皮嘅煙熏味太濃,蝦餃燒賣普普通通啦,荔茸天鵝酥最好味,春卷都唔差,紅菜頭水晶餃好味道。可惜趕客😩
2019-01-03
是次消費
每人約$313 (晚餐)
JAN 19

因為舊年喺蛇王協食蛇宴覺得好味,而且菜式特別所以今年推介朋友一齊再食,點知竟然中伏,話明7時半開席但八點先有得食, 太史五蛇羹雖然料多但味道一般。 龍飛鳳舞炒蛇片鴕鳥肉,唔夠熱而且汁好稠。 金龍獻瑞,比舊年細粒咗而且又係唔夠熱。 椒鹽蛇碌,又咸又韌 。 蛇汁時蔬,明顯係白灼生菜仲過咗火有部份菜灼到變咗啡色。 秘製蚊蛇腩,又係唔夠熱而且汁太稠 。 古法白切雞,無雞味而且雞肉仲韌到咬唔開。 生扣野生大山瑞,汁稠賣相及味道都差。 巨型老蛇蟲草花燉烏雞,夠熱不過味道一般。 滋味生炒糯米飯,同舊年比簡直係...
2 推介
cindylau1981
Haru0309
2018-09-12
是次消費
每人約$81.4 (下午茶)
用餐優惠
信用卡優惠
SEP 18

8月4日在網上見到香港萬麗海景酒店提供Movenpick 雪糕afternoon tea set,某些信用卡有半價優惠,被Movenpick 雪糕吸引,馬上打電話訂位,但最快要9月12日先有位,無法啦照訂,等到頸都長埋,今日足之可以品嚐Movenpick 雪糕afternoon tea set喇,買相幾吸引,食到半飽就問waiter 未有Movenpick 雪糕喎,佢話雪糕送到8月31日,當時覺得有被呃嘅感覺,寫明係Movenpick 雪糕afternoon tea set但成個tea set竟然係無雪糕嘅,訂位時又無話個Movenpick 雪糕afternoon tea set8月31日後不會送Movenpick甜品綠寶石,真係有...
2018-08-23
每人約$168
AUG 18

網上見到北角新酒店自助午餐168已包加一服務費,即時約埋三五知己去品嚐,亦即時打電話訂位,但非常失望食物選擇甚少,熱食只有煮雞肉淡而無味,白汁三文魚味道一般,豬頸肉炒豆角好鹹豆角煮得太淋,炒飯材料甚少可以叫做無料炒飯,燒牛肉太熟,壽司有五款蟹柳壽司,迷你熟蝦壽司等等....刺身有𩶘魚,三文魚及八爪魚全部淡而無味冇鮮味,沙律都好少選擇,冬瓜湯好鬼鹹,昆布湯無飲所以唔知味道如何,蛋糕及生果有幾款選擇,曲奇餅及麵包我冇食過唔知味道如何,牛奶公司杯裝雪糕及紅豆雪條,總括黎講食物質素差,我覺得新酒店做優惠唔應...
2 推介
Xbabychanx
xo:P
2018-08-22
生日
是次消費
每人約$120 (晚餐)
AUG 18

係常樂素食同朋友慶祝生日,叫咗台式炒米粉,紫菜三色卷,栗子魚腐菜心煲,三杯猴頭菇堡,拼盤,以上菜式全部勁甜,係落咗糖果種甜,蒸餃子都唔好味,芋頭魚係所有菜式維一唔錯不過味道都係一般而且係超級細條,服務都係麻麻地,以為素食健康d啦點知呢個素食加咁多糖,唔會有下次囉!
燒牛肉
2018-08-05
是次消費
每人約$300 (下午茶)
用餐優惠
信用卡優惠
AUG 18

九龍香格里拉洒店大堂下午茶自助餐食品款色多又坐得舒服,信用卡仲有8折優惠添,坐足食足4個鐘,認真超值,甜品款色多得很,未能一次過試晒,飲品亦多款選擇,有幾款川寧茶包,咖啡,檸水及檸茶,還有兩款水果雜飲清新又好飲,熱食有桃肉拌鴨胸,翠肉瓜黃椒燴䐁肉及雜菇煮牛肉等等...........另外還有燒牛肉多汁好味,葡撻,叉燒酥,仲有軟雪糕及Haagen-Dazs 雪糕添,每位300元,從未試過食下午茶自助餐可以食四個小時,呢個下午茶真係值得推介!
1 推介
MelodyWong5016
法式紅酒香茅燴牛肉配珍珠飯
法式紅酒香茅燴牛肉配珍珠飯
3分鐘 (堂食)
2018-05-19
MAY 18

今日打完波去咗東港城itamama食晚餐,叫咗個法式紅酒香茅燴牛肉配珍珠飯,買相唔錯而且配有少許沙律,沙律菜新鮮醬汁又好味,牛肉其實係牛筋條,牛筋條夠淋醬汁又好味,珍珠飯都OK!
是次消費
每人約$25 (午餐)
MAY 18

今天在旺角上課,放學後好肚餓所以在付近食午餐,入咗雲吞皇麵食,叫咗兩碗牛筋麵,湯底超級無敵非常鹹,所以我倒咗d湯,用咗兩杯熱水洗過d麵,麵仍然好鹹而且d牛筋仲鹹,鹹到頂唔順又唔好意思再攞熱水維有攞咗自己帶出街飲嘅熱水再將牛筋及麵清洗一次,先可以將牛筋麵食晒,因為唔想嘥嘢,希望店舖日後可以改善啦!
2018-01-08
是次消費
每人約$115 (午餐)
JAN 18

約咗朋友喺上環食午飯,近近地搵到呢間,叫咗個日式吉列咖喱脆炸豚肉飯鍋,日式咖喱汁通常都係甜甜地微辣,但呢間的日式咖喱汁就辣咗啲囉,吉列豬扒仲差,離晒譜炸粉厚過塊豬扒勁差dislike,熱芝麻鮮奶抹茶,暖暖地唔夠熱芝麻唔夠香抹茶亦唔夠滑dislike
叉燒包
叉燒包
叉燒包,羅漢齋炒麵。
2017-08-31
每人約$53
SEP 17

朋友介紹話天然齋下午茶半價,咁抵食一定要去食啦,今日就同親人一齊去食,齋滷味唔鹹唔油可惜冇半價,羅漢齋炒麵,滿滿的羅漢齋多到遮住曬啲麵,足枓羅漢齋加埋脆脆嘅麵認真好味,牛油果沙律賣相靚不過味道一般,招牌叉燒包好味道正到暈,叉燒唔大咸好味道掛包超級軟熟,腰果露唔太甜好味道,吉列黃金素豬扒熱辣辣好有口感,酥炸芋絲餅脆漿厚咗啲一般啦, 整體食物唔太油又唔太鹹,哥哥讚口不絕馬上推介給朋友,仲話下次再來! **因食物太好味而忘記影相,最後只影了叉燒包**
Top