中文 | English
sheepwing
我是sheepwing。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
sheepwing  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-08-29
類別 : 港式火鍋雞煲

其實好幾年前已經成日去禾牛薈打邊爐,因為佢地房多透便一大班人gathering.
但因為我有一段時間冇去尖沙咀食飯所以去少咗,最近我又去咗兩三次,佢地嘅食物水準真係keep得唔錯(有好多餐廳食幾次已經食得出水準參差)言而我居然冇寫過佢嘅食評😂我真係太懶惰喇。好啦,等我同大家「包膠」一下。

湯底選擇有十幾款真係夠多!我試過魚翅冬瓜、簡簡單單嘅芫荽湯、牛雜湯都好味,係煲出黎嘅湯款絕對需要飲一碗先開始打邊爐,因為最開頭係飲到湯嘅鮮味,但打打下邊爐我就覺得最後咩湯都差不多味架喇😂

牛嘅款式夠多,我地一行9日食咗差不多6-7款,最鍾意係牛邊爪同埋牛頸脊,好有肉味口感又軟。但呢D部位唔多,你地要問清楚。呢度我要講下,我覺得侍應對牛嘅部位唔係個個都識,有時佢地送到D牛入黎都講唔出係咩部位要再出去問人🤨。希望店主睇到會改善下,雖然我明白餐飲業嘅炒散比較多。

整體所有食材都夠新鮮,另外有驚喜嘅係佢地嘅蟹肉小包仔,好好味啖啖肉,呢個真係必食👍🏻其他地方冇食過!

另外要一提,餐廳提供免開瓶費而且用嘅酒杯質量唔錯,估計餐廳老闆應該都係愛酒之人✌🏻。

總括而言,禾牛薈歷久不衰值得推介!

想upload 相時發現.....我地掛住食牛肉完全冇影相😅 咁我下次去食時補返啦

推介美食: 特級手切肥牛, 松葉蟹皇包

2018-03-25
類別 : 法國菜西式扒房

星期日中環有好多食店都唔開門,搵食搵到呢頭竟然見到呢間餐廳要排隊就八卦睇下。原來係Blacksheep Group 旗下嘅餐廳,咁就覺得可以試下。

其實所謂嘅排隊都係等一兩張枱(我地七點左右到)都唔駛一陣就有枱喇。

成間餐廳都係食一樣嘅嘢食所以只有drink menu,你可以選擇cocktail, mocktail, beer, wines, 用餐時間限咗要一個鐘shocked,anyway 都試下啦。
見到drink menu 有兩款唔常見嘅法國啤(一支lager 一支Pale ale) 我地就點咗呢款。不過不失幾清新嘅。

先上係法包baguette, 外脆內軟幾好味。之後就係green salad with walnuts, 簡單嘢never wrong 嘅,之後就係主食牛排喇,我地都係要medium rare, 但兩塊排嘅熟度明顯唔同,呢度要扣分,畢竟佢只有一個menu, 專做呢個menu,我expect 唔應該有咁嘅差異,我地一塊係medium rare 一塊係medium 囉。另外上牛排時會有個蠟燭台熱住,我個人覺得有些多餘,因為牛排熱住就會容易over cook.
食扒時會有薯條襯埋,你鍾意食可以再refill , 薯條揸得幾新鮮乾身冇乜油幾好。但我個人鍾意粗薯條多D. 不過炸得夠乾身嘅薯條都好食所以我都食晒。其實塊排真係唔錯,medium rare 果件好有肉味又夠juicy, 食得出用牛肉蘑菇汁煮過,食嘅時候有個芝士醬汁代替Mustard source, 我覺得好夾,但另一件因爲變咗medium, 肉質乾身咗好多,所以對比之下冇咁好食。

最後你可以加錢食甜品,佢嘅甜品好大件,兩個人share 一件就剛剛好喇。佢會推一架甜品車仔出嚟,有六款甜品可以選擇,我地選咗佢個signature, 但我聽咗個waitress 講咗兩次都真係聽唔到呢款叫乜名😂,是但啦。
黎到係一個doughnut款夾左一層厚厚嘅榛子醬,好味但好「留」所以半件剛剛好。
埋單時原來件甜品要$108,當個餐都係$298時,件甜品其實算貴,但share 一半就ok la. 飲埋啤酒每人大約$500

用餐日期: 2018-03-25

中環區,靚D 嘅lunch 都係大約$500 一個人
我果日食咗:
Starter: Egg ravioli
Main: Roasted scallop

Egg ravioli 做得好好,dressing 同配料(龍蝦、bb洋蔥)都同隻半熟日本蛋夾得好好,可惜有個失手位就係D提子乾🤦🏻‍♀️廚師用咗太多/太耐苦酒醃製,令到提子乾太苦,破壞咗整體嘅協調,我分返晒出黎食就ok.

Roasted scallop 配黑松露其實好穩陣,所以都好食,唯獨是scallop 口感唔知點解好似有D似過份「梳打」過咁,有D鹼水感覺,俾呢個價錢,我唔expect 件scallop 會有咁嘅口感。

結論,睇得出個配搭同賣相都係fine dining 水準,但就係唔知點解我兩個菜式都有輕微失準。

但我同事點嘅菜都全部正常,所以可以俾多次機會佢。

但老實講,呢個價錢我expect 要豐富啲,$500得兩個courses, 甜品要再加錢,係偏貴嘅,如果可以包多個沙律/湯,感覺會圓滿D.

是次消費: 每人約$550 (午餐)

2018-01-09
類別 : 意大利菜西式素食

我有一位朋友係素食者,所以我同佢食飯我都會同佢食素,因為我平時太多大魚大肉,間唔中食下素菜都幾好。

佢介紹咗我嚟呢間餐廳話係佢朋友介紹佢嘅,咁我哋就姑且一試。

可能因為係素食嘅限制,Menu嘅選擇並唔多,我就叫咗個肉醬意粉因為我好想知道用素菜整肉醬會係點,佢就叫咗個蒜片意粉。晚市加$68可以配沙律同埋湯,沙律就非常之穩陣ga la, 湯方面嗰晚係蘑菇湯同埋椰菜花湯,呢兩個湯都做得好夠味,蘑菇湯就一定係濃味嘅,所以好穩陣,但係椰菜花係淡味嘅菜,要做到湯好飲但係唔會「水」係要落D功夫。like

我冇食到我朋友個蒜片意粉,我估都應該好食嘅,令我驚喜嘅係我嘅肉醬意粉,真係非常之像真,就算我專登去咀嚼啲碎肉,我都覺得口感非常之似excited, 茄汁掛麵度好,麵條口感都好好。可能我比較少食素菜,我真係估唔到素材可以扮肉類扮得咁似,而且個意粉真係好食,所以我會推介俾大家。

推介美食: 肉醬意粉

2018-01-06
類別 : 西式朱古力/糖果店

偶然路過呢間鋪頭,我本身都係朱古力精,所以見到主打朱古力仲有72%同100%coco 選擇,咁就緊係要試一試佢啦。
我選咗72%先,因為如果真係好濃的話around 70%係穩陣之選。

全玻璃窗,睇到晒係用鮮奶加埋佢地精準磅重嘅朱古力粉混合加熱做成。

飲入口,係真係液態嘅朱古力,好濃好稠,唔會有「水」嘅感覺。如果你唔係朱古力精鍾意「品」朱古力嘅香味、苦澀、酸度的味我會建議加返D糖。但我就覺得咁樣好啱朱古力精黎參拜。

我鍾意咁嘅style, 我下次會試埋佢個100% 因為要balance 酸同苦同埋口感係有技巧的。

推介美食: 72%朱古力奶
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2018-01-06
是次消費: 每人約$30 (午餐)