man love food

man love food

我是 man love food
訊息
正顯示第 110 篇(共 337 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
All  Day  Breakfast
2023-01-21
是次消費
每人約$170 (午餐)
JAN 23

年三十晚,來食個 lunch 侍應服務好,加水收碟都快,又有禮貌,值得稱讚 餐廳半開放式,坐得舒服唔會迫 沙律內烤過的瓜同紅黃椒又甜又新鮮 烤牛肉的生熟程度,剛剛好 叫了一個牛肉漢堡 即使漢堡扒叫全熟都份外多汁,大份都食唔晒有一半要攞走 仲有一份all day Breakfast 個番薯餅外脆內軟又甜又好味,食完好想再食 辣肉腸都好正,其他食材都好新鮮,係好令人滿意嘅一份 All Day Breakfast 咖啡拉花唔錯,不過味道就一般
Dirty Tiramisu
2023-01-24
是次消費
每人約$200 (晚餐)
JAN 23

新年期間,好好彩泊到車,嚟 Boundless 食晚餐 沙律,好大份,沙律菜牛油果非常新鮮,烤過的南瓜和粟米非常美味,$98 的價錢絕對是物有所值 叫咗一份豬肋骨,稍嫌不夠嫩滑,不過醬汁調校得好好味,豬肋骨下面有燒菠蘿,又甜又多汁,亦有沙律菜相伴 叫咗一份雙層牛肉漢堡,漢堡入邊有好多配菜 ,麵包都有烘過,非常用心做,一路食個漢堡啲汁一路流出嚟非常美味,薯條都係即炸非常脆 Tiramisu 絕對係一流,非常之Creamy,如果酒味可以再重一點會更加好食 咖啡味道同拉花令人滿意
冬蔭海鮮
2022-04-21
是次消費
每人約$300 (晚餐)
APR 22

嚟過3次,終於的起心肝寫一個食評讚下佢,因為真係好值得讚 首先要讚服務 所有服務員做嘢都好快手並且好熱情好親切 覺得有酒店級數的禮貌同招呼 跟住讚食物 次次嚟到冬陰功都係必叫,因為真係辣得啱啱好,香茅南薑味非常足,仲有個火爐加熱唔怕凍,超正 串燒的沙嗲汁好正,濃厚花生味,牛肉雞肉都唔會燒到乾硬,仲軟林易入口,小朋友都啱食 蟹肉炒飯都係每次必叫, 好多蟹肉好鮮味 木瓜沙律差少少,如有埋花生碎更完美 泰式甜品都好值得一試,飽都會叫 最後讚環境,落地玻璃望到海景港島景真一流
2022-04-22
APR 22

放寬晚市堂食,好想食中菜就去了鼎泰豐 一打開menu, 選擇好少 正常的擔擔麵都冇,得擔擔撈麵 完全講唔上好食 同另一個麵一樣,份量非常少,少到三四啖就食晒 又貴,份量少,唔好食,好失望 下次都係去返翡翠拉麵小籠包冇咁嬲
是次消費
每人約$300 (午餐)
APR 22

朋友介紹呢間餐廳,經 openrice book 枱好方便,閒日都唔多人 冇得去日本,希望嚟唸度尋回一點日本的味道 先讚侍應的服務好好,好有禮貌 見我有小朋友主動問需唔需要額外餐具like 叫咗個蟹為主的 set lunch 好豐富 天婦羅蟹腳最好食 蟹膏豆腐就好特別,完全冇諗過可咁樣整豆腐,味覺又一新體驗 蟹蓋內有超多蟹肉,多到差啲食唔晒 蟹肉味道質素其實ok 但相信始終都係雪藏貨,如果係抱住食鮮活蟹肉嘅心態會有d 失望 不過價格同質素成正比 如叫六百幾同一千蚊的 set,可能就係鮮蟹肉吧 蟹肉茶碗蒸都係好濃蟹味...
2022-04-16
是次消費
每人約$400 (午餐)
APR 22

真係好耐冇食 brunch 喇 復活節睇咗好耐食邊間,好開心得知 Alva House 重開,又好好彩前幾日 book 到,準時出發 去到雖然都人多,但枱與枱距離 ok 先食海鮮,有少少失望,因為蟹鉗肉有 d 霉,蠔真係好細隻,撩完出嚟都冇幾多放入口。。。 之前嚟食過的質素好好多 刺身正常 好欣賞酒店為了復活節,加入了應節菜式 呢個復康節 pie 真係好好食,餅底香脆,餡料清新健康 好想讚燒牛肉枱的廚師哥哥 likelike我怕生,要邊位想熟 d ,點知廚師主動話幫我燒燒佢,燒到個熟度真係好啱我,呢個服務去到港島五星酒...
2 推介
or#Tm65842524
mycatherine824
JAN 22

同朋友嚟呢度食lunch 樓底好高,環境好開陽,仲有玻璃窗太陽曬入嚟好舒服 所有侍應都好有禮貌服務好好 加多沙律原來係東南亞嘅食物 沙嗲汁好好食 水牛芝士屎蕃茄沙律就好清新 牛扒嘅牛味好重,烹煮得剛剛好 燒魚就較為韌 每人除咗餐飲嘅咖啡茶或之外,仲可以有一杯果汁或者紅酒白酒汽泡酒,非常之唔錯,啱坐低慢慢傾偈 甜品試咗藍莓芝士蛋糕同埋榛子黑白朱古力蛋糕兩款都好好味 另外仲有兒童餐,味道都非常之好 薯條好脆,麵包烘得外脆內軟
JAN 22

好耐冇嚟過了,水準依舊, 職員好 nice, 有 BB 車,幫我哋安排了可放BB 車的位置 有花膠鮑魚,黃酒煮雞,老人家都好好多嘢啱食 最驚喜係有麵包蟹,好多膏,不得了 凍瀨尿蝦都好新鮮 由小朋友到老人家都讚的一餐lol 環境舒適,唔多人唔洗排隊 會再來
每人約$50
JUL 13

在旺角的華星冰室食晚餐, 我們都覺得喺旺角好難搵到好食的舖頭, 估唔到今晚有驚喜~ 叫了炸雞脾, 肉嫩皮薄又唔肥又脆, 超好食!  這個是重口味一丁, 其實是羅宋湯, 味道唔錯~ 不過又唔覺得有咩好特別 下面的咸牛肉煎蛋幾好味, 不過油咗少少最正是這個校長多士, 三十零蚊的價錢, 但給你滿滿的黑松露醬和芝士, 麵包焗得又鬆又脆, 好吃得不得了!! 下次再來, 要試試炒蛋啊!
是次消費
每人約$90 (晚餐)
JUL 13

知道風月堂喺旺角中心對面開了新店,終於都唔洗等位又可以喺旺角搵到個地方舒舒服服坐低食個飯 大部分座位都是半梳化半木椅的, 空間感夠, 唔會似一街之隔的舊店咁迫 先來了蜆肉意粉,啲辣椒好鬼辣呀,意粉有點未夠熟,硬硬的,不過調味唔錯再來牛油果煙三文魚 pizza, 厚厚的芝士層,拉開絕對有一絲絲的效果,加上焗過的牛油果滑滑的質感,薄脆的批底,十分好吃牛肉漢堡十分足料,雖然漢堡扒算不上很 juicy, 但全溶了的芝士在上面,份外好吃 還有煙肉,很多沙律菜,厚片蕃茄,帶來了健康的感覺,又減少了吃大舊肉之後的罪惡感~侍應感覺...
Top