wongvivian86

wongvivian86

本人把嘴除了鬧人,就係食!

訊息
正顯示第 110 篇(共 1451 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
這篇是 [非食評]
0分鐘 (堂食)
2018-01-17
FEB 18

平日去食午餐,叫了朱手同意大利飯。 意大利飯等咗十分鐘就到,但朱手半個鐘都未到,明顯漏單,佢話幫我地催促一下。 催完過多十幾分鐘先到,但一句唔好意思都無!一隻朱手等足四十分鐘,遲過我地落單都已經到咗囉! D員工要再培訓呀
雞肉炒金邊粉
雞肉炒金邊粉
炒金邊粉
JUN 17

落足成個星期雨,真係落到好煩!濕濕笠笠! 所以都懶得行,就近近地去試吓金泰子泰lunch。 午餐都好多選擇,有炒粉麵飯,全部送例湯,加錢有飲品。 一坐底就送上熱湯。 是日靚湯係蓮耦湯,飲落好似有味精,但飲曬成碗下晝都無口渴喎。 揀咗雞肉炒金邊粉。 wow 都幾大碟,碟邊有辣粉同花生碎。 配料除咗有雞仲有豆腐乾,炒得有鑊氣之餘又唔會太乾身,味道調得剛剛好,唔會偏酸甜。 枱上亦有辣魚露同辣醋。 地點近地鐵,冷氣夠涼,座位都OK, 會再來!
JUN 17

星期五,難得可以long lunch, 於是就早d去食,咁就唔洗排隊啦! 被安排坐近廚房通道,不時有熱風吹入黎,炎炎夏日成34度,冷氣真係唔夠涼。而且座位都幾迫。 點咗一個配蛋沾麵,麵要了300g 。 石鍋上枱時非常熱,湯底都bok bok bok, 將麵條放入去,掛湯力好,湯底豚骨味濃,魚介味稍弱,湯底唔會太咸,佢地建議可以加入檸檬,我覺得加咗好食d, 可以減少膩感;麵條,300g 都幾多,女仔就一定夠。我要咗溫麵,因為冷麵煙韌d, 我就唔like 太煙韌,溫麵韌度剛好。味玉流心嘅,好食!至於叉燒,大大塊,五層肉,一層肥一...
NOV 16

食完晏行過去睇吓d包,有三隻味,原味$25,玫瑰$28同蜜瓜$32。 揀咗玫瑰味,淺粉紅,㩒落去幾軟熟。 先係室溫試味………咦,隻味似曾相識……原來早年喺太子嘅上野包店試過,味道相似度達90%。玫瑰味淡淡地,唔會太甜。 之後雪凍再食,啲cream cheese 就實好多,仲好漏添。 試一次就夠了smile
1 推介
辣肉醬豆牛肉漢堡
辣肉醬豆牛肉漢堡
0分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$50 (下午茶)
DEC 15

自從轉了工之後,已經無可能4:30放工,所以平日幾近無可能下午茶。 難得星期五開會後放早,終於輪到我可以tea 一tea。 去到yoho mall 大概4:20,於是就走去simplylife,呢個時間當然無人排隊。 下午茶以包類為主,有漢堡同墨西哥包等。 由於我唔食牛油果,所以漢堡只能揀辣肉醬豆牛肉漢堡,配薯條同果茶。辣肉醬豆牛肉漢堡,份量好大,又有肉醬又有芝士,仲有成大塊牛肉,我食完飽到晚餐都唔洗食。 辣肉醬的確幾辣,幾惹味,加上紅腰豆,但我唔鍾意食豆,如果係粟米會好d。 麵包烘過的,外皮微脆,不錯。 環境都好舒服,靜靜...
專食CHEAP野既人
是次消費
每人約$118 (午餐)
NOV 15

約咗朋友食晏,有年幾無見,會有好多嘢傾。 選定了尖咀,再上OR 睇吓有咩好食,朋友未食過呢間,於是就去試。 我地叫咗小籠包,雪菜炒粉皮,擔擔麵同酸辣湯。 酸辣湯OK 足料,夠酸唔太辣,最緊要係唔會太杰。 小籠包,皮薄,多湯汁,好食。雪菜炒粉皮,呢個係比較少見,粉皮通常做冷盤,好少用黎炒,估唔到又幾好食喎,粉皮滑身,亦唔會黏埋一齊,雪菜惹味。擔擔麵則失色,好杰,麻同辣都遜色,麵唔夠彈牙,浸一陣已發脹。 環境幾舒適,好適合邊食邊傾偈。
aussie breakfast
aussie breakfast
是次消費
每人約$120 (午餐)
NOV 15

因為工作關係,又要同同事去食晏。 上次試過對面街嘅ocio, 今次就提議試18 grams, 之前呢間喺家樂就食過幾次,搬咗之後第一次。 午餐嘅choice 唔算多,我都係揀Aussie breakfast, 唔洗左諗右諗。Aussie breakfast 真係好大份! 有toast, roasted tomato, sausages, bacon, scrambled egg, salad and baked beans. 份量非常之多!食完飽足成個下晝。 Sausage 好香,又唔太油。 Toast 好似係自家製麵包,麥味香濃,配牛油同蛋就最夾!
salad
炒什菜
檸檬雪皅
檸檬雪皅
是次消費
每人約$220 (午餐)
NOV 15

從網上得知天空之城開咗間日本鐵板燒,好吸引,於是約埋個FRIEND 去試。 我地預先一星期打去卜,好在有卜,因為當日full 曬,唔接受walk in。 門外有車位,但通常weekend到12:30-1:00就full。午市有幾個餐可以揀,有平有貴。 今次就試咗$198 ge “竹” 餐,有沙律、蝦/帆立貝、銀鱈魚、肉類、炒飯、炒菜、湯同雪糕,十分豐富。我揀咗帆立貝,原隻帆立貝,切成3小粒。師傅掌握火候及時間很好,帆立貝剛熟,肉厚味鮮。銀鱈魚魚油甘香,肉嫩,魚皮煎得非常香脆。肉類可選厚切/薄切牛 or黑豚薄切,我同朋友叫咗薄切牛...
NOV 15

見網上好多人讚朱兆記牛腩,於是就去試試。 店內環境好舊,都幾污糟,而且好多烏蠅飛黎飛去,坐店外應該好好多。 叫咗個腩河同蔥花蝦米腸。 腩河先來,落單時並無要求咩腩,好在都唔太韌又唔太肥,牛味濃,算不錯,但又未至於一定要試。蝦米腸即叫即拉,有米味,滑嘟嘟,蔥花份量正常,但蝦米就好少。
是次消費
每人約$20 (下午茶)
NOV 15

朋友之前介紹過,但之前分店喺尖東,唔就腳,所以一直未有機會試。 終於喺旺角有分店,可以一試 。 下午兩點幾去到,所以人唔多。 要咗一碗唔辣白魚旦,再自行加辣油。老闆接到柯單,畢岀十幾粒魚旦,再落油度炸一炸,然後用飛水器將多餘嘅油飛走。 送來時,新鮮熱辣,加埋辣油就急不及待放入口。 魚旦白皙,好鮮味,爽口又彈牙!讚! 呢啲高質素魚旦真係買少見少了~
Top