中文 | English
x_zoelee
我是x_zoelee。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
x_zoelee  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-10
類別 : 西式麵包店

11:40am 以為自己咁早放lunch, simply life 會少人d, 點知已經排緊隊囉!排隊時留意到,其實佢唔係完全無位嘅,只係入唔切,見d 侍應已經無停手咁又serve 客又執枱,我估佢地唔夠人掛!其實真係好喜歡simply life, 野又好食,價錢又合理,環境又唔錯,係等位果下耐,不過都值得等。

每次都食完佢個麵包都好想再買一袋返公司下午茶再食,但次次都唔記得左,無左回事!佢地嘅麵包真係好好味,好有麥味架!chopstick

露筍配香煎鱸魚:本身唔太好煎魚,不過同事就讚好!chopstick

香橙鴨胸:鴨胸肉剛剛好,真係要讚!chopstick因為我最怕就係有d 生而又咬唔開嘅鴨胸肉,但今次係好味到我食曬!配個橙醬,酸酸地幾開胃,但疏菜就太油shocked

最後講下個蘋果茶,好欣賞佢地凍茶嘅offer, 你知啦,平時凍飲係要加錢架嘛!飲過咁多次,都覺得佢地係偏甜,我每次都要另外叫杯水自己溝tongue不過整體都好滿意,值得再來光顧!
堂食等位時間: 35 分鐘
用餐日期: 2014-04-04
是次消費: 每人約$130 (午餐)

2014-04-15
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

原本係約左筲箕灣之友去食安利,但朋友見我黎親東大街都獨沽一味,就介紹我試新野!佢話係筲箕灣最出名嘅豬扒酸辣米綫,當然,本住八掛又為食嘅心態,梗係試下啦!

lunch time 12:30 已經開始等位,都算快,價錢都算大眾化,$30+ 就有交易。

豬扒酸辣米線

豬扒酸辣米線

叫左最出名嘅豬扒酸辣米線,果然豬扒真係堅得, 炸得好香口,肉質適中,而且唔算好油,佢件豬扒放湯上嘅,都無浸到碗湯油曬。酸辣 湯底就重辣味,其實我覺得佢係偏麻辣,酸味只係靠湯入面放嘅酸菜。所以,如果好似我依類唔喜歡麻辣嘅人就會覺得個酸辣米線唔岩食。整體黎講, $32 有如此水準都算唔錯啦!

推介美食: 豬扒
用餐日期: 2014-04-01
是次消費: 每人約$32 (午餐)

2014-04-14
類別 : 韓國菜烤肉自助餐

其實對韓國菜興趣不大, 咁啱有朋友想試,咪試下囉。 我地食早場,6:30 到個場都幾乎都full 曬, 心諗係咪真係咁好食呀!朋友對韓國菜好有研究, 仲話依樹非常正宗,同佢係韓國食嘅一樣味道咁話喎。我本身對韓國菜無研究嘅,不過我都覺得係可以一試。不過佢地每張枱限時90分鐘,其實有d 趕,唔係慢慢歎style!

一坐低就見到一檯都係野,有韓式醬料、前菜幾款,芽菜湯,一壺凍玄米茶。感覺上同韓國街d 餐廳一樣咁正宗。chopstickbowl

豬肉果d 都好新鮮,ok 好味,唔多講。海鮮餅就普通。豬大腸好勁腸味,平時喜歡食豬腸嘅人一定要試。

反而印象最深刻就係豬皮, 我之前食韓燒都冇試過燒豬皮,覺得好特別,原來係咁好味! 燒豬皮好煙韌 , 又香口, 有d 甜甜地,而且唔會成口油!推介推介 !tongue
推介美食: 豬皮
用餐日期: 2014-03-22
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2014-04-12
類別 : 西式多國菜酒吧樓上cafe

過去試過幾間銅鑼灣嘅樓上cafe, 食物都係麻麻地,但今次cafe my dear 就有驚喜喇。環境優靜,無人食煙,適合傾下計慢慢食咁。 老闆都好好人,又借差電比我地, 見我地未齊人又介紹我地過隔離行下韓國護膚品。

三文魚凱撒沙律

三文魚凱撒沙律

三文魚凱撒沙律:個沙律有螺絲粉,如果全部都係菜會比較好。沙律醬係要自己落嘅,tongue可能我地太餓所以唔記得落汁,食到尾先加返。其實唔知點解餐廳唔直接落埋,又唔係有好多款沙律醬比我揀。

瑞士雞翼

瑞士雞翼

瑞士雞翼:好味,有一半好明顯係新煮,唔夠入味。

煙鴨胸蘑菇蒜香意粉

煙鴨胸蘑菇蒜香意粉

煙鴨胸蘑菇蒜香意粉:朋友話好驚食到d 咬唔開嘅鴨胸,好在依個咬得開,幾好味,因為無汁所以意粉就乾左d 喇。

番茄牛油蒜蓉蝦球意粉

番茄牛油蒜蓉蝦球意粉

番茄牛油蒜蓉蝦球意粉:個汁煮得好好味,令意粉好醒胃,蝦球大大粒!mad

日式鰻魚炒飯:普通,可能因為我唔太好鰻魚。

牛干菌汁蘑菇雞柳飯

牛干菌汁蘑菇雞柳飯

牛干菌汁蘑菇雞柳飯:好鹹, 牛干菌汁同雞柳有少少唔夾,下次唔洗試。

蛋黃醬吞拿魚雞蛋意粉

蛋黃醬吞拿魚雞蛋意粉

蛋黃醬吞拿魚雞蛋意粉: 溫泉蛋加蛋黃醬好creamy, 非常美味,加上吞拿魚份量都幾多,必食!

棉花糖朱古力雪糕窩夫

棉花糖朱古力雪糕窩夫

棉花糖朱古力雪糕窩夫: 之前睇食評見到好多人都推介依個甜品,雖然我地自己有蛋糕,但因為太為食mad叫左一個試試! 好味,但如果窩夫厚d 會更好。

依間cafe 都算唔錯,野食大部份幾好,適合傾下計,又有得玩card/board games, 而且唔貴,我地6個人好似都係食左大約$800! 下次都會再黎chopstickbowl
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-13         慶祝紀念: 生日

2014-04-11
類別 : 港式火鍋自助餐

星期五晚成班朋友想搵個地方傾下計,食宵夜,但又唔想去酒吧,有人建議黎依度食雞煲,大家無反對就起行喇。老實講,上次黎創興廣場真係中學年代,印像就係永遠都好多人企係廣場樓下。

上到去18/f, 雖然唔洗等,但都幾surprised, 成1am, 都仲多人打邊爐,幾乎full 曬。

叫左個招牌雞煲,少少辣,味道都ok唔差,普普通通啦,勝在有個地方有野食有啤酒飲。其他火鍋料就真係麻麻地,唔知係咪因為夜,好多野都無。佢有d 好特別嘅丸類,叫咩龍蝦沙拉丸呀,芝士蛋呀咁,仲有d係台灣丸,我第一次响任食火鍋食到d 咁特別嘅丸。

講到飲品就選擇多喇,有提子汽水,青蘋果汽水,芒果汁,7喜,百事,泰國啤酒, 仲有d 唔係好記得。

最後準時2個鐘,佢就叫你埋單趕你走,不過都接受到,因為都成 2:30am,而且我地不停飲啤酒,食埋野,都只不過係百幾銀落樓,去酒吧嘅一半價錢都唔止啦!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-28