strawberryvonne

strawberryvonne

我是 strawberryvonne
訊息
正顯示第 110 篇(共 91 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JAN 24

同事生日一圍十個人去咗紅磡熟食中心 叫成十一二樣嘢 樣樣嘢碟頭都好細 椒鹽鮮魷嚟到得八件 完全唔夠分 炒飯炒麵都係茶記一人碟頭份量 成餐加咗幾次單 但碟頭太細真係食唔飽 散場後啲男同事各自返屋企食宵夜 如果佢哋係政府地方收咁平嘅租金但賣嘅嘢咁貴 真係完全唔值
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2022-12-19
是次消費
每人約$85 (下午茶)
DEC 22

本身諗住食Lunch set 牛扒 點知原來有下午茶食 咁就試吓下午茶啦 叫咗份公司三明治加薯條 熱咖啡同加$10有多個餐湯 薯條上台好新鮮 岩岩炸起熱辣辣果啲 杯咖啡都唔錯 鮮奶另上仲打到起泡 飲落都香同滑 份三文治就普通快餐店質素 友人叫咗個茄汁芝士腸意粉話麻麻地 埋單每人$8X Ok la so far so good
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2022-09-20
是次消費
每人約$32 (晚餐)
SEP 22

見到佢門面無乜特別 餸選擇又唔多 $32/3個餸都平 咁就試試 揀咗蘿蔔 冬菇同魚蛋 佢仲跟埋啲韭菜 蘿蔔好甜好淋 又大舊而且無渣!冬菇佢再煮返熱 無乜味麻麻地 魚蛋都好食彈牙有成五粒咁多 佢個湯底好濃好味 成碗湯飲晒 以後都會揀呢間嚟食like
2022-05-25
MAY 22

三個女仔叫咗半隻鴨 一個砂窩雲吞雞 小籠包同小食拼盤 啲嘢食上得好快 鴨嘅配料有好多 青瓜 大蔥 哈密瓜 糖 梅子醬 北京填鴨醬 好多醬放喺台面!佢比咗個一口鴨酥叫我哋點糖或梅子醬 好好食 香脆! 個鴨都唔錯 配料同醬可以refill 唔洗慳住食like小籠包質素一般 皮厚下次唔叫 沙窩雲吞雞就普通 雞有啲諧 拼盤有四款 雞絲粉皮 肴肉 青瓜同醉雞 都係普普通通~最後送腰果露或壽包 我哋揀咗腰果露 都幾香腰果味而且唔太甜 呢度唔係好多人 服務態度很好 埋單唔洗$800 抵食likelike
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2022-05-12
是次消費
每人約$150 (晚餐)
MAY 22

兩個人揀咗個$288嘅二人餐 唔洗煩 先嚟個冬瓜雞腳湯 出奇地好飲 好夠熱同香 再嚟個馬拉盞炒椰菜苗 上面有啲肉碎同乾蒜同蔥 好香好惹味 用嚟送白飯一流 再上半隻海南雞 比我想像中好食 香同滑 但得一款醬 酸酸甜甜都唔錯 之後嚟半打串燒就比較失望 啲肉好Un 好難咬得開 早知試炭燒豬頸肉 最後嚟個炒粉絲 味道一般 個豬肉又係好Un 同諧 佢個餐反而唔係跟金邊粉呢啲大路嘢 最後送個甜品 咬落口爽同埋少少甜 無乜椰香 埋單$294 無收加人但收了每人$3水錢🤣
FEB 22

聽講南丫島書蟲出名 嚟到行山諗住試試 但好失望 入到去餐廳坐位唔多 二人台本身好逼 嘢食價錢偏貴 而且味道好一般 兩個人叫咗一個pizza 一個黑松露薯條 一杯Mocha 同一罐可樂 $258 絕對偏貴 pizza 個皮好似係酥皮嚟嘅 味道唔差 但未至於好食到想Encore 諗住嚟Chill 吓食環境 點知仲嘈過街市 台與台之間好近 隔離台果兩個女仔講嘢好大聲好嘈 另外佢水吧整嘢飲果時發出好大聲響 成個餐廳一啲都唔chill 亦都唔寧靜 直頭無mood 同對面果個講嘢 因為真係好嘈….
1 推介
MediatFindrel
JAN 22

成日見佢咁多人排隊 好想試 今日終於嚟食個早飯 1130到場直入有位坐 叫咗個熱伴豬扒撈刀削麵 少辣 份量好多 賣相很好 醬主要有麻醬同橙色醬 上面有青瓜絲 花生同莞茜 我唔知咩嚟 要辣佢就落咗啲麻辣醬 早知走辣 因為我整本身唔太食麻辣 同埋我開頭食都覺得幾辣 但味道同口感都好好食 啲麵軟得嚟又有咬口 豬扒都新鮮熱辣好食 不過我覺得豬扒咸咗少少🤏🏻 連埋杯熱飲$50 我覺得真心抵 唔怪之得咁多人食 下次會嚟試吓個湯麵先 不過應該餐飲配汽水可能會再夾啲
JAN 22

唔知地中海菜食乜 見到佢環境咁好所以去試試 Lunch menu 一啲都唔貴 百零蚊有四個course 有餐飲同甜品 普通menu 仲做緊6折添~今次三個人食三個lunch set 加半隻燒雞 南瓜湯 好好飲 好creamy 凱撒沙律 好fresh 頭盤有三文魚同埋蕃茄多士配紅莓醬 個多士好好食 蕃茄好fresh 又無草青味 配湯一流 叫咗個pizza 好食但唔特別 牛肉 叫咗7成熟 有啲韌 個汁都ok 有個唔記得咗咩名 有啲羊肉同蔬菜 我本身唔食羊驚膻 但佢唔膻仲幾好味添 半隻燒雞跟薯條 跟啲好似芥末醬咁 隻雞燒得好香但啲肉有點諧 最後執乾...
這篇是 [非食評]
JAN 22

四點上網落order 要求1830送到 等到1915未到咪打電話去問 點知電話一直無人聽 一直等到五分鐘佢就cut 線 大佬 人哋等你咁耐咩情況都通知聲 咁上網申請cut 單 自己落街買其他嘢食 佢1950就送到嚟 我話唔要 個送貨員仲問半價要唔要?點解啲價錢咁浮動?定佢搵個外賣員食咗張單?如果做唔切咁多生意 好心咪鬼接咁多單 我哋無必要咁樣承受佢遲個幾鐘!yuk仲要我估佢送到嚟啲嘢食都唔方會新鮮得去邊!個Customer service 真係好有問題!!!!!
2021-11-22
是次消費
每人約$46 (晚餐)
NOV 21

經過呢間麵店 見到個名好得意 諗住係風味小店咪入去試吓 今日喉嚨有啲唔舒服 所以叫咗碗豬扒麵走辣 滿心歡喜等待碗麵到 點知勁咸 成碗麵得個咸字 唯有食豬扒 豬扒反而幾香脆 但食多兩件都係咸 呢間嘢真係no more next time
1 推介
cedcedlove