ying B

ying B

我是 ying B
訊息
正顯示第 110 篇(共 19 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
OCT 17

自選三式豆花($25) 第一次食《甜圓》,試下個自選三式豆花先~ 今次㨂左:地瓜圓、紫圓、紅豆 配埋 黑糖糖水既豆腐花~ 地瓜圓同紫圓都幾煙韌、好有蕃薯味balloon少少甜,味道不錯~ 而紅豆就比較硬,淋d會更好~ 豆腐花都幾滑,但豆味唔太濃,反而黑糖糖水d甜味出d🤣🤣 ~~ 整體味道都算不錯,支持小店!繼續加油啊😙!
SEP 17

平時晚上經過門外,都例必排長長既人龍。 今晚晚飯過後時間尚早,諗住同朋友住去踫下運氣啦~ 點知去到無人等位☺️☺️ 因我地一行5人,等左一陣都已經可以入坐了~ French toaststar 外面脆脆的,裡面好軟熟~ 仲有個呢嗱雪糕超好味~有雲呢嗱籽的like 中和番個toast ,唔會太漏。味道好夾~ (現場見到師傳係廚房即時整焦糖拉絲,拉到好幼~ 厲害) 主角出場: Soufflé  pancake  balloon 個pancake咬落去好軟熟呀excited 唔會係水汪汪個隻! 仲有好香濃既蛋味~ 好正~配埋蜜糖食就無咁漏啦~ 如果有得㨂配雪糕...
OCT 16

假日lunch time試左依個 「露筍雞肉忌廉汁扁意粉」:忌廉汁唔太膩、咸咸地,幾好味。露筍同雞肉都幾嫩。smile再加左杯「凍岩鹽焦糖咖啡」smile啡味唔太濃,還可以。P.S.:希望日後可以提供多d食物既選擇flower
fo32
SEP 16

夏天又焗又熱,唔想飲水咁寡,可以選擇飲果汁丫~ 好似健康d又fresh d 咁~ 依間果汁店可以自己執Q版生果粒揀味道,好得意呀~(😚🚀小火箭~~出發)果汁:淡淡既桃味、火龍果味,感覺似無加糖水,純果汁搾出來的。飲完成杯都無甜椰椰既感覺~😚👍🏻👍🏻
pipi22
蜜糖芥未香䓤炸雞
蜜糖芥未香䓤炸雞
JUN 16

這裡真的有很多不同選擇,炸雞、烤雞仲有焗雞。樣樣都想試既我,今次揀左「蜜糖芥末香䓤炸雞」。 熱辣辣的炸雞加上蜜糖同香䓤,味道真係好夾~ 而且d雞肉都好滑!一點也不老!好味道~生啤excitedexcitedP.S: 希望可以增加多d小食種類,俾我地依d 細食但心思思想食多樣既人啦~ ^^嘻嘻 thanks!
2 推介
waterqq
pipi22
韓式芝士燒排骨
韓式芝士燒排骨
香辣芝士豬排骨
20分鐘 (堂食)
JUN 16

已經黎過幾次「達人包車」dinner,每次都好多人係門口等位架~ 「芝士燒豬肋骨」~ 個韓式辣醬夠晒惹味~d肉好林~ 仲有好多芝士添^^ 正!「辣年糕煱」個甜辣湯汁開頭好水,但會愈煮愈杰身的。味道其實甜多過辣,唔食辣的朋友都可以試吓喔~ 唔夠飽的話,最後可以另加炒飯,一齊撈~P.S.: 酒類要自己購買(因未有酒牌)。另外,要買燒酒才可交給店家代為調酒喔!
黃金蝦
胡椒蜆湯
2014-04-21
是次消費
每人約$130 (晚餐)
APR 14

復活節最後一日假期,下午5點幾黎到,只入了3、4枱客人,直接入坐。唔洗等~開心~上次假日6點幾先黎,攞左飛仔要乖乖等一小時方可入坐。。。 • 黃金蝦球 - 同行朋友女推介「金潮小廚」必食黃金蝦,一於試下先。這次食了黃金蝦球,脆漿不會太厚,超大隻蝦,入味+啖啖肉,果然超正。請上菜後再叫飯喔~ • 胡椒硯湯 - 成碗湯都滿佈硯~不是無肉的硯殻喔~又係足料硯湯~ • 啫啫通菜煲 - 這碟菜味道不錯,正常的啫啫通菜煲。 • 沙拉骨 - 大大件的排骨,很多肉,咬落不算太韌、太乾「爭爭」。 三人一致好評此...
lawkkk
是次消費
每人約$170 (晚餐)
APR 14

星期二晚上8點左右,和男朋友來[勝博殿] 尖沙咀的分店dinner。 來之前Openrice了一下食評,居然一個都沒有。。。 哈~就讓我為這裡寫的第一個食評吧~ 首先是地點超方便易找的~地鐵一出轉個彎就到~店內有點暗暗的,私隠度很高~又不嘈雜~ 侍應很有禮貌和服務都很好~食物來的時候會教你該如何配醬汁食。也會常常主動來加茶和問我們要不要加飯~前面2支玻璃的是用來伴椰菜絲吃的沙律醋跟芝麻醬~ 最後白色那瓶是用來沾炸物的醬汁,把它加在已磨好的芝麻裡吃更香~椰菜絲、醃菜、白飯/燕麥飯都是無限添的~我叫了"月"的套...
Marto
2014-04-13
APR 14

男朋友想食 chopstick 地獄拉麵,所以近近地食別府的~ •地獄拉麵-湯底味道還不錯,可以再辣d。 •鰻魚飯-鰻魚肥嘟嘟,沒有乾爭爭的感覺,整碗飯充滿甜甜的醬汁,很好「送」飯~ •雞軟骨煎餃子-咬開餃子時熱到出煙,還會燙到口,很夠熱!味道其實很淡的,加了醋後很好味!
MAR 14

Friday night dinner~ 這晚約了男朋友去食博洛尼亞~我地分別都叫了Set dinner~有沙律, 餐湯, 主菜,丹麥包包*v*侍應很有效率,極速落order,極速一次過上晒所有野食。不過問題係,d野凍晒囉...其實野食味道唔錯~唔好咁趕會更好~漢堡扒+薯條~漢堡扒味道一般,有點過熟的感覺。三文魚扒+薯蓉~三文魚扒好好味~好厚肉~肉質好"林"~ 原本想睇住夜景食,但入面一早FULL左。所以建議大家想望住窗食晚餐的話要早D到喇~^^
Top