中文 | English
ying B
我是ying B。我是一名文員。我最鍾意日本菜日式西餐樓上cafe迴轉壽司店自助餐壽司/刺身甜品/糖水
食評會員 1次成為首位寫食評會員
ying B  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-09-30
類別 : 日本菜咖啡店甜品/糖水

平時晚上經過門外,都例必排長長既人龍。
今晚晚飯過後時間尚早,諗住同朋友住去踫下運氣啦~ 點知去到無人等位☺️☺️
因我地一行5人,等左一陣都已經可以入坐了~

French toaststar
外面脆脆的,裡面好軟熟~
仲有個呢嗱雪糕超好味~有雲呢嗱籽的like
中和番個toast ,唔會太漏。味道好夾~
(現場見到師傳係廚房即時整焦糖拉絲,拉到好幼~ 厲害)

主角出場:
Soufflé  pancake  balloon
個pancake咬落去好軟熟呀excited 唔會係水汪汪個隻! 仲有好香濃既蛋味~ 好正~配埋蜜糖食就無咁漏啦~ 如果有得㨂配雪糕食就好喇madmad

推介美食: Soufflé  pancake

2014-04-23
類別 : 港式中菜館

復活節最後一日假期,下午5點幾黎到,只入了3、4枱客人,直接入坐。唔洗等~開心~上次假日6點幾先黎,攞左飛仔要乖乖等一小時方可入坐。。。

黃金蝦球

黃金蝦球

• 黃金蝦球 - 同行朋友女推介「金潮小廚」必食黃金蝦,一於試下先。這次食了黃金蝦球,脆漿不會太厚,超大隻蝦,入味+啖啖肉,果然超正。請上菜後再叫飯喔~

胡椒硯湯

胡椒硯湯

• 胡椒硯湯 - 成碗湯都滿佈硯~不是無肉的硯殻喔~又係足料硯湯~

啫啫通菜煲

啫啫通菜煲

• 啫啫通菜煲 - 這碟菜味道不錯,正常的啫啫通菜煲。

沙拉骨

沙拉骨

• 沙拉骨 - 大大件的排骨,很多肉,咬落不算太韌、太乾「爭爭」。

三人一致好評此食店!
好食又價錢合理!大力推介!
一定會再再再黎! mad
推介美食: 黃金蝦,胡椒蜆湯
用餐日期: 2014-04-21
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2014-04-18
類別 : 日本菜適合大夥人

星期二晚上8點左右,和男朋友來[勝博殿] 尖沙咀的分店dinner。
來之前Openrice了一下食評,居然一個都沒有。。。
哈~就讓我為這裡寫的第一個食評吧~

首先是地點超方便易找的~地鐵一出轉個彎就到~店內有點暗暗的,私隠度很高~又不嘈雜~

侍應很有禮貌和服務都很好~食物來的時候會教你該如何配醬汁食。也會常常主動來加茶和問我們要不要加飯~
醬汁

醬汁

前面2支玻璃的是用來伴椰菜絲吃的沙律醋跟芝麻醬~
最後白色那瓶是用來沾炸物的醬汁,把它加在已磨好的芝麻裡吃更香~
磨呀磨呀~磨芝麻~

磨呀磨呀~磨芝麻~

椰菜絲+配菜

椰菜絲+配菜

椰菜絲、醃菜、白飯/燕麥飯都是無限添的~
炸物鬆脆又熱辣辣~

炸物鬆脆又熱辣辣~

我叫了"月"的套餐- 有露筍炸豬柳、炸豬朳、炸忌廉蟹肉。露筍炸豬柳、炸豬朳好好味~夠脆夠熱~又唔乾"爭爭"~炸忌廉蟹肉不太推介,整件都充滿著太膩的忌廉...不愛,蟹肉碎都好像見不到。

男朋友的是蘿蔔蓉炸豬扒配西柚汁 - 這個不太推介,因為蘿蔔蓉加西柚汁已令炸豬扒變"林"左,不夠脆了。可惜~
豚肉露旬^^

豚肉露旬^^

鬆脆,豬扒不會太"實"~來一個近鏡~~笑

題外話/補充資料:
可能是店員耳很靈或是店裡都算寧靜,我只是跟男朋友說了聲"唔該",侍應居然即刻過來回應~哈。。。害我之後都不敢說太大聲~哈哈~
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2014-04-17
類別 : 日本菜

男朋友想食 chopstick 地獄拉麵,所以近近地食別府的~
地獄拉麵

地獄拉麵

•地獄拉麵-湯底味道還不錯,可以再辣d。

肥嘟嘟鰻魚飯

肥嘟嘟鰻魚飯

•鰻魚飯-鰻魚肥嘟嘟,沒有乾爭爭的感覺,整碗飯充滿甜甜的醬汁,很好「送」飯~

雞軟骨煎餃子

雞軟骨煎餃子

•雞軟骨煎餃子-咬開餃子時熱到出煙,還會燙到口,很夠熱!味道其實很淡的,加了醋後很好味!

題外話/補充資料:
不用等位,但略嫌沒有服務,鰻魚飯遲了很多很多,摧速後才上枱。。
用餐日期: 2014-04-13

2014-03-28
類別 : 日本菜日式西餐麵包店

Friday night dinner~
這晚約了男朋友去食博洛尼亞~我地分別都叫了Set dinner~有沙律, 餐湯, 主菜,丹麥包包*v*

侍應很有效率,極速落order,極速一次過上晒所有野食。不過問題係,d野凍晒囉...其實野食味道唔錯~唔好咁趕會更好~
漢堡扒

漢堡扒

漢堡扒+薯條~漢堡扒味道一般,有點過熟的感覺。
煎三文魚扒

煎三文魚扒

三文魚扒+薯蓉~三文魚扒好好味~好厚肉~肉質好"林"~

原本想睇住夜景食,但入面一早FULL左。所以建議大家想望住窗食晚餐的話要早D到喇~^^