中文 | English
johnleung918
我是johnleung918。我是一名學生。我最鍾意滬菜 (上海)日本菜英國菜小食店日式西餐火鍋自助餐壽司/刺身,白糖沙翁。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
johnleung918  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-09-02
類別 : 日本菜海鮮烤肉

兩個月前, 在openrice上看到浜燒大將的食評, 單看圖片已覺得十分吸引, 最重要是看到浜燒二字, 浜是指海邊, 燒當然是爐端燒, 兩字加上來就是把海鮮即捕即燒, 亦即新鮮的代名詞. 據說餐廳大部份材料每日由日本空連到港, 確保新鮮

居酒屋的格居, 牆上掛滿了menu, 很有日本feel
每張枱上都有一個小爐用以燒烤

很有霸氣的制服
基本上燒的過程會由店員代勞, 除了味覺, 還可享受燒烤時的嗅覺, 及看著貝殼類在面前慢慢打開的視覺享受,

思前想後, 6個人最後決定柯打3個2人餐, 相比起散叫, 套餐真的抵得多
2人餐為$679
有沙律4選1
小食炸八爪魚

炸八爪魚炸得香口, 薄薄一層粉, 咬下去吃到八爪魚應有的彈牙, 但不會韌, 個人認為十分出色

燒物方面有浜燒大蜆(2隻) - 大蜆鮮, 蜆汁甜, 可惜每人配給1隻, 意猶未盡

浜燒活榮螺(2隻) - 店員細心教導要由尾部的內臟先吃, 再吃肉, 最後再把湯汁飲光, 不過內臟部份十分甘, 未必人人可接受

浜燒活扇貝(1隻) - 扇貝肉亦很鮮, 燒完後店員會把扇貝切粒享用, 不過美足不足是店員在燒的時候把大部份的汁都倒掉, 以加入自家醬汁同燒, 不過燒海鮮時的汁是精華所在, 倒掉未免太浪費了
日本產原隻生蠔 (2隻) - 蠔的質素較為參差, 我的蠔明顯過熟, 上枱時已經縮水了, 蠔汁亦已一滴不漏蒸發了 T_T 吃起來很老很韌, 最可惡是朋友的生蠔燒得剛好xD, 仍然是脹卜卜的

浜燒松葉蟹腳 (2條) - 蟹肉很鮮, 尤其是蝦蟹類在燒烤時的味道真是香得不得了, 在吃之前已經完全滿足了嗅覺, 加上蟹殼的鮮紅, 完全是色香味的體現

其他燒物有燒吞拿魚頰
浜燒日本香腸(1串) - 不像台灣香腸充滿肥肉, 肥肉和瘦肉的比例平均, 燒得卜卜脆, 充滿肉汁, Oishii~~~
冬菇串燒
南瓜
蕃薯
魷魚 / 鬼殼大蝦 / 花魚 / 燒吞拿魚鮫 / 池魚 / 金目鯛 選一
當晚選了大蝦, 花魚和燒吞拿魚鮫
大蝦不敢恭維, 肉有些散, 不像新鮮貨色

花魚是第一次吃, 份量很多, 相對較抵食 xDD, 表面燒得香脆, 裡面仍然很嫩滑
燒吞拿魚鮫份量同樣很大, 而且充滿魚香

飯類有雜錦貝螺釜飯 / 清湯大白蜆粥選一
雜錦貝螺釜飯 有蠔有蜆, 味道香濃

但個人較喜歡清湯大白蜆粥, 只有1隻大蜆, 不過蜆的味道完全滲入粥裡, 使粥多了蜆的鮮甜, 層次立即是升了不少

要概括這頓晚餐, 相信只能用'鮮'吧! 以浜燒大將的質素, 相信我在短期內會再去的!!
推介美食: 燒花魚,炸八爪魚,榮螺,燒活扇貝,松葉蟹腳,清湯大白蜆粥
用餐日期: 2013-08-08
是次消費: 每人約$390

類別 : 意大利菜西餐廳

同一個比較耐冇見過既朋友食飯 揀左呢個日式西餐廳

特製煙肉甜粟卡邦尼意粉 $65
個汁算ok, 不過我覺得有啲太淡, 卡邦尼應該係蛋加芝士汁, 不過呢個汁唔算濃, 芝士味亦唔太出, 只能算係so-so既fusion菜, 不過粟米真係幾甜

芝士忌廉全洋蔥蝴蝶粉 $69
洋蔥鮮甜, 面頭有唔少芝士粉, 所以比卡邦尼更重芝士味, 汁雖然杰, 不過配上細細粒蝴蝶粉, 啲汁可以完全上晒意粉, 個人認為比卡邦尼做得更好

風味炸雞 $39
好好味, 調味唔重手, 最重要係炸得非常好, 表面香口, 入面好Juicy, 一點都冇過火

香脆金黃牛小排 $99
全晚最貴, 不過最遜色, 牛排炸得過火, 變得太韌, 個汁亦太杰, 變得有啲似啫喱

總括黎講, 食物未算十分出色, 但考慮到價錢, 其實個性價比都算好高. 始終將呢間平均一碟意粉紅$60-70既餐廳同其他相對地高級既餐廳黎比較 對佢實在唔公平
推介美食: 風味炸雞
用餐日期: 2013-07-08

類別 : 西式酒吧薄餅

朋友想食Light野, 諗起最近新開既日本Style酒吧Sowelu.
餐廳唔難揾, 到達後獲安排坐一張角落6人枱, 自成一角.

仲有朋友未到, 所以諗住叫啲小食食住等, 叫了炸雞翼及Cheese Platter, 等了很久.... 30分鐘後朋友到達後枱面也未有任何食物. 催了幾次後, 侍應終於給我們小食 (不是應該一早就有的嗎?)
總共等了45分鐘後, 炸雞翼終於到了! 炸得十分香口, 黑椒汁十分惹味 (由於太肚餓, 所以冇影相就ko了)

Four Cheese Pizza亦十分不錯, 餅底很鬆軟, 不過不似之前的食評有那麼多芝士, 如果再多一點芝士, 應該能更香, 更好吃

意粉揀了一個未見過的 (忘記了名字, 是在意粉類中最底的那個), 外貌有點像泰式金邊粉 xD
實際是Napolean, 意粉煮得Al Dente, 彈牙有嚼勁, 不過汁有點太酸

再三催促後發現一開始叫的Cheese Platter侍應忘記了落單
Mozarella及Camembert都不算好, Parmasen總算合格. 不過最不滿意的是Cheese Platter居然没有Cracker?! 是我太孤漏寡聞嗎?

當晚仲試了Frozen麒麟啤, 有一層綿密的泡在上面, 一來可以保持啤酒温度, 二來可以防止啤酒跟空氣接觸而氧化, 影響了啤酒的味道.

平心而論, 餐廳食物質素並不差, 侍應服務態度亦不錯, 不過1客小食要等45分鐘實在太過份, 希望餐廳能正視上菜速度問題, 因為當晚只有不夠10名客人... 被上菜速度影響了客人對餐廳的整體觀感實在可惜
題外話/補充資料:
另外, 不知當晚冷氣是否壞了, 叫了侍應把冷氣開大一些, 仍熱得要命
推介美食: Frozen Kirin Beer
用餐日期: 2013-08-22
是次消費: 每人約$340

類別 : 滬菜 (上海)東北菜中菜館同客食飯適合大夥人

朋友生日, 有咩好得過揾間中菜, 大家可以圍住張圓枱傾計, 卜枱時已問店員可唔可以卜窗口位, 店員回覆窗口位每人最低消費$300, 立即耍手兼擰頭 xDD
點知去到店員俾位張窗口枱, 27樓對住個海景食飯幾正 xD

小籠包, 皮薄饀靚多汁, 中上之作

要事先卜既菜式, 豆腐餃子, 一客6件, 皮係用豆腐做成, 手工賣相一流, 裡面包住菜茸同生菜, 清而不寡, 全枱一致讚好

片皮鴨 我認為全晚全失望之作, 每次吃片皮鴨我都會在不加醬料下先試一片鴨, 的確燒的功夫很到家, 不過可能是原料的問題, 鴨冇鴨味, 唯有拌醬料同吃吧

一鴨兩吃, 由於已柯打了雲吞雞, 所以就放棄了鴨湯, 叫了炒鴨絲, 這次加了濃濃的醬汁, 就蓋過了鴨肉冇味的問題了, 加上芽菜同炒, 味道立即提升了很多

另一道推介菜式, 恭親王羊腩, 炸得剛好, 跟片皮鴨相比, 這個肉味濃得多了, 本身已經十分香口, 加上醬汁後更覺惹味

雲吞雞, 雲吞水準不錯, 加上湯既清且濃, 令我飲左2碗

壽包賣相精美, 不過未知是否大家當晚太興奮, 拍照拍得太長時間, 壽包非常難食...

以當晚食物質素, 加上大家要打包幾盒食物回家, 店員亦很有禮貌, 每人$200實在非常抵!!

推介美食: 小籠包,恭親王羊腩,雲吞雞
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-07-12         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$200

2013-08-31
類別 : 法國菜朱古力/糖果店甜品/糖水

對於Laduree 我是又愛又恨的, 愛既當然係佢全世界最好食既Macaroon, 恨既係自己當年蠢, 喺外國Laduree見隔離枱食煎蛋卷, 想睇下有咩咁把閉, 於是跟風, 叫左個10零磅既煎蛋卷, 點知係完全冇料既, 除左蛋, 都係蛋.... 咁就有左心理創傷 orz
7彩繽紛Macaroons

7彩繽紛Macaroons

食過呢間出名既Macarron店, 都係對Laduree情有獨鐘
外皮鬆脆 但內裡煙韌 唔會似其他品牌 一咬就碎晒
饀料淡淡清香 唔會死甜

咁多種味 最鍾意Vanilla, Salted Caramel同Rose Petal, 尤其Rose Petal實在太出色 玫瑰花味清新脫俗

有人話1啖$23蚊, 好唔值, 但我就認為好值, 因為佢幇我回憶番以前去旅行時既一點一滴
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-07-08