中文 | English
cindy syc
我是cindy syc。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
cindy syc  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-11-08
類別 : 西式扒房自助餐

食過兩次lunch. 第一食咗佢哋推介嘅牛尾, 非常失望, 不過同枱嘅人食另一樣嘢覺得ok, 所以再俾機會試多次.

第一食嘅牛尾, 無可厚非, 份量好足, 不過唔好食嘅嘢, 往往越大碟越覺得難涯.
蚊得係就係好冧, 不過似係用壓力煲蚊冧咗就當係咁, 肉還肉, 汁還汁, 一啲味都無入到去.

趕時間而又唔想食茶餐聽嘅人最啱嚟呢度. 上菜極快, 兩次都係落order到上main dish唔洗7min, 個湯未飲完個main dish就已經喺面前攤緊.

跟湯嗰塊面包硬到無朋友, 小心杉口.
個湯勝在唔會油淋淋.

今次食蟹肉意粉.
一上菜, 驟眼覺得賣相唔錯. 望真啲, 覺得好核突... 因為碟邊有好明顯嘅抹碟水積. 即係幻想到上完碟之後, 個廚師用條濕溜溜嘅抹布抹碟邊. 其實如果係咁, 唔抹好過.

老實講個意粉係ok嘅. 不過食到尾, 見到碟底嗰層油.... mad 嘩! 洗唔洗倒晒啲油落去呀?!

是次消費: 每人約$80 (午餐)

2014-05-22
類別 : 日本菜拉麵海鮮

香港人唔慣成日啖啖肥叉燒, 所以見到Ramen Champion 由初時幾乎清一色正宗嘅叉燒拉麵, 轉型為越嚟越多 "非叉燒" 拉麵, 甚至咖哩飯, 供食客選擇.

呢間就最近開始供應海鮮拉麵.

味道方面無乜特別, 不過勝在較健康. 叉燒拉麵嘅湯底普遍較油膩/較鹹. 呢個海鮮拉麵唔會有層厚油喺面, 味道清新, 湯亦較淡, 有少量菜, 有筍, 有紫菜, 適合追求健康之選嘅女士們.

不過, 麵量好少 (女士lunch都唔夠飽), 兼且有鹼水味!! mad 唔需要討論啲麵彈唔彈牙啦, 有落鹼水實彈牙㗎啦!

Counter show 嗰幅圖有帶子有蝦, 出到嚟只有5隻蝦 shocked. 貨不對版.
唔應該叫做海鮮拉麵喎, 只可以叫蝦仁拉麵囉.
而且啲蝦overcooked.

除非想食拉麵而又怕油膩, 否則不推介!
海鮮拉麵

海鮮拉麵

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-05-22
是次消費: 每人約$78 (午餐)

2014-03-18
類別 : 日本菜壽司/刺身

因為5個人, 所以可以除咗每人自己叫個set lunch 之外仲可以叫sashimi, 超級新鮮.
我叫咗個set $190, 有soba + 鰻魚飯 + 壽司5pcs.
soba ok.
鰻魚非常好食, 夠晒肥美, 仲要冇因為係細份鰻魚飯而俾唔好嘅部份細細舊, 而係俾腩嘅部份, 好厚肉, 好香. 係近年食過最靚嘅鰻魚. 超讚!lol 不過個汁太甜. 其實雖然係細份鰻魚飯, 份量都唔少.
壽司好新鮮, 不過海膽並唔係日本好鮮甜嗰種, 似係加拿大海膽. 有啲失望.
Tonki sashimi 唔係點wasabi 食嘅.
係包住少少辣蘿蔔蓉+蔥, 點醋食嘅, 好有新鮮感.
另外點咗另一條魚, 唔記得係咩名. 火炙本熟上枱. 好滑好鮮甜. 讚!
嗰日仲有剝皮魚刺身, 不過無叫, 下次想試下. tongue
推介美食: 刺身,壽司,鰻魚飯
用餐日期: 2014-03-14
是次消費: 每人約$350 (午餐)

2014-03-18
類別 : 日本菜拉麵

以前喺東京都食過沾麵.
沾麵同拉麵好唔同, 唔係食熱辣辣湯麵嘅感覺. 個湯會杰身少少. 上次東京食嘅時候啲麵係偏凍, 個湯仲係微暖嘅添. 所以一心想食熱辣辣暖笠笠拉麵嘅朋友都係揀番湯麵啦.
呢間嘅沾麵湯底好濃, 不過勝在唔太鹹, 加埋啲蔥一齊食好香. 因為係沾麵, 所以食到最後啲麵仲係彈牙嘅.
叉燒係薄切烤過嗰種.
我叫咗三塊叉燒嘅沾麵, 其中一塊叉燒切得太薄烤得過乾, 似食緊煙肉. mad 唔得.
除咗碗沾麵湯之外, 仲好體貼俾多碗清湯. 可以最後倒落沾麵湯入面, 變湯麵食. 我就選擇飲咗佢. smile
推介美食: 沾麵

2014-02-27
類別 : 日本菜拉麵無肉餐單

邊度可以揾到午餐$39 有一碗拉麵, 一個小食, 一杯飲品?!vtongue
有時餛飩麵車仔麵都唔得啦!
學生仲抵, 著校服-$3!
咁嘅價錢都無乜要求喇~mad
招呼周到, 出餐快 (可能因為個個都係食套餐嘅關係啦), 地方枱面餐具干淨企理.

啲麵彈牙 (不過有啲啲鹼水味, 日式拉麵真係唔應該用鹼水囉, 雖然咁樣啲麵冇咁易煮過龍冧晒).
湯底有層麻油喺面, 好香. 其實有啲即食麵feel, 唔係淆出嚟嘅湯底.
叉燒ok, 切得薄所以唔覺鞋. 豬肉香味普普通通.

小食方面都有唔少選擇.
例如番茄沙律整得好好, 成個番茄上, 好清新, 啲汁濃度啱啱好.

除咗氣水麥茶, 可以轉花茶, 只係+$5咋.
平時啲樓上cafe 飲杯花茶都起碼$30啦.

~12:45 開始就要排隊㗎喇. 不過啲學生好快閃, 所以可以嘗試等下啦.
花茶

花茶

番茄沙律

番茄沙律

是次消費: 每人約$40 (午餐)