eat_slim

eat_slim

希望食盡全港Recommended既食肆!!
訊息
正顯示第 91100 篇(共 446 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
是次消費
每人約$100 (午餐)
MAY 09

同老外朋友見面,之前見呢間brunch好似好chic咁就試下啦。我地叫左之前在flying pan度食的美味egg benedict。d料有mushroom、bacon同好厚的ham。可惜佢的egg benedict冇flying pan整得咁好味,d汁唔係好夠味,不過d蛋都算滑,d沙律同薯餅就普通啦。 環境方面,我地係坐出面一個舖左沙的後巷的,都幾有feel架,幾悠閒,但個地唔平小心仆親喎。本來以為間野咁僻都少人,點知鬼咁多鬼,但都唔算太嘈,係逼左d。服務方面都唔錯,個個都好友善。
2009-05-09
是次消費
每人約$60 (午餐)
MAY 09

中環一直都係搵食既好地方,世界各地美食都有,不過問題你有冇錢啫。 此店係蘇豪芸芸食肆中,本地會比較接受到既西餐,因為佢既午餐都係賣60啫。老闆初時以為我地未食早餐,極力推薦我地食30蚊既早餐,不過既然黎到,梗係試下冇咁港式既野喇。叫左一個APPLE COMBO SANDWICH,係一個乜都有既SANDWICH,一份都夠兩個人食。另外叫左一個火雞沙律,材料好似同個sandwich差唔多,仲有個南瓜湯,食完飽哂。 午餐時間,都只係得我地兩個人食午餐,相比其他好「鬼佬」既餐廳,老闆真係要再諗下辦法喇。
沙律送塊麵包
沙律送塊麵包
2009-04-11
每人約$55
APR 09

中環有好多好啱上班一族食既快餐,但係好多都係多肉少菜,不過食呢間一定唔會喇。由於太多配料俾你揀既關係,都係叫佢既set比較方便。叫左香草烤燒沙律(紅酒醋)同Turkey Club Salad(lemon sauce),一間小小既店,竟然都有成6-7人serve你(切菜都兩個人!),唔怪得要賣咁貴。 紅酒醋真係有少少紅酒味,加上大量既蔬菜,真係好醒胃。個人認為香草雞沙律既蔬菜配得比較好,相反tukey club沙律就太多cheese,食完都好滯。唔好以為淨食菜會唔飽,個日我食完夜晚都唔覺餓! 雖然佢個形象好健康咁,但係就用左個好唔環保既膠盒(...
雞蛋仔
是次消費
每人約$10 (下午茶)
APR 09

香港人最鍾意趕尾班車,大家聽到牛頭角下村要拆,即刻全港既拍友都湧哂去牛下。因為咁樣,牛下既餐廳生意比未執之前仲好。老實講,牛下既食肆既衛生倩況真係唔太理想,都難怪當年董太沙士期間時要全副武裝出動。 雞蛋仔係香港特色小食,係牛下一個咁有本地特色既地方食,更有風味。十蚊雞一底,價錢唔算特別平,但係依然排哂隊。佢既雞蛋仔既質感好似蛋糕既軟綿綿感覺,唔似一般既脆口,都算幾特色。 牛下拆左之後,呢種推車仔既雞蛋仔風味,仲有邊到可以試到呢?
老外成日食焗野
老外成日食焗野
是次消費
每人約$115 (晚餐)
APR 09

為左感受英國風,所以就去下只有老外會去既pub。入到去黑黑地,全場都唔多覺眼有中國人。當晚冇足球睇,電視只係播下只有老外先識睇既ruby,而且人唔多,但係就有種好悠閒既氣份。 三個人叫左兩杯kilkenny,一杯capuccino、一個有腸既irish stew(黑椒味好濃)同一個叫做"pie"但係原來係smashed potato同肉醬既main dish,兩款份量唔多,但係都要成$108! 好在佢味道都算幾正宗,起一定對老外既胃口。餐前麵包跟個一塊小小既牛油幾香,如果可以俾多幾片連main dish d汁食就Perfect!
是次消費
每人約$12 (下午茶)
APR 09

成日係旺角見到幾多人飲,但係今次都係第一次試。 叫左蛋糕紅茶($12)、布丁紅茶($12)、蘆薈綠茶($10, 正確名字忘了),蛋糕茶好有「蛋糕味」、布丁茶就有「台式布丁味」(好麗梅姐呀!),佢茶味都算濃,而且份量算適中,最啱女仔飲。
是次消費
每人約$55 (午餐)
APR 09

睇完意大利戲之後,好想食pizza,但california又食過,唯有食pasta啦。呢間其實係日本洋食店,megabox都有間,但冇人幫襯,呢度就多人好多,兩個地區的消費者始終唔同嘛。 我地叫左一個吞拿魚茄汁意粉同一個明太子意粉。我終於明白意大利人點解要用肉醬配茄汁啦,因為吞拿魚的確唔太夾,佢仲煮到咁乾,覺得d魚更鞋。個明太子意粉粉紅色,好怪,但味道就唔錯喎,有少少辣味,幾好味。個蒜蓉包都好香,而且份量都唔少喎,我仲以為好少添,但賣到五六十蚊都係貴左d。
是次消費
每人約$28 (晚餐)
APR 09

我地睇完一套伊朗戲之後想食中東野,但附近間our restaurant已經試過,唔知點解openrice話呢間野係中東菜喎,可能係因為個老闆係土耳其人掛。 個土耳其人都幾好笑容既,仲有一個香港女仔助手。初時我以為呢期咁興食薯,實要排隊啦,點知冇喎。我地叫左一個俄羅斯沙律同墨西哥薯仔。墨西哥有d辣辣地,都ok既,但俄羅斯就除左有d酸忌廉同一d粉紅色的怪汁之外,冇乜特別囉。兩個薯仔的味都比較普通,係一般港式沙律料,都係oliver's比較香d。但薯皇的薯仔就好腍囉,佢除左個薯仔本身的薯之外,仲會加d薯蓉係上面,但份量對女仔就o...
每人約$12
APR 09

食完薯皇之後有d口渴,所以買d野飲。呢間貢茶好似唔駛排隊,所以就飲。我地揀左一杯奶蓋紅茶同Q梅綠茶。呢兩杯野十二蚊,但係就好鬼大杯,可惜淡左d,冇乜茶味,剩係水多,個Q梅綠茶明明見到有粒梅,但唔知點解有陣怪怪地的香精味。
2009-04-04
是次消費
每人約$38 (午餐)
APR 09

又係為左配合電影節主題而揀既餐廳。 今次主題係indochina, 所以就要食下d南亞風情既野。叫左兩個什市套餐︰越南扎肉餅炒檬+越式牛肉飯。所謂既扎肉餅我就搵唔到,豬扒+扎肉我就見到! 味道甜甜地,都幾有南亞feel既。相反牛肉飯就比較特別,香料味好重,更能夠帶出牛肉既特別羶味。套餐連湯同飲品,收你$38,份量都算多,但係幹粗活係佐敦活躍既男人,都係食大大碟蒸魚套餐算喇。南亞feel? 都係d女人先會鐘意試新野架姐!
Top