中文 | English
eat_slim
我是eat_slim。我是一名週五食家。我最常於中環出沒,最鍾意法國菜露天茶座,清真牛肉餅。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 1
eat_slim  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 西式西餐廳

是次係油麻地睇戲,行下行下都係去番佐敦呢個飲食之國食飯。

呢間野開係佐敦最靜既德興街,呢度除左間上海野同德興火鍋做得住之外,間間都靜過鬼。許願樹舖位真係幾大,如果book場做party我諗都可以坐到50-60人!

由於趕時間,所以叫左個簡單d既豬扒豬仔包套餐同紅酒燴牛柳意粉。豬仔包幾脆而家塊豬扒都幾香又好味。牛柳意粉不過不失,最緊要係份量夠,男仔食一定會飽。兩份餐都配餐湯同飲品,賣四十幾蚊,真係唔貴架。不過所見當晚都唔夠大個客,睇黎要支持落去真係諗諗計!
香脆豬仔包

香脆豬仔包

紅酒燴牛柳意粉

紅酒燴牛柳意粉

推介美食: 豬仔包
用餐日期: 2010-11-13
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

類別 : 泰國菜西餐廳海鮮咖喱

係沙田搵食,除非你知窿路,如果唔係都係mall food。

沙田新城市廣場間間餐廳唔係貴到死就要要排餐先有得食,見到呢間野竟然冇人等位就食。兩人叫左兩個lunch set,一個泰式肉碎炒烏冬、一個豆腐炒雜菜,套餐連青檸梳打同例湯賣大概$50份,係新城市算係平。可惜食物既質素只符合茶餐廳level,如果要俾咁貴去食d咁少肉既烏冬,冇咩味既豆腐炒菜(一D泰國味道都冇!),我寧願俾三十零蚊食個茶記ABC餐!
茶記炒烏冬?

茶記炒烏冬?

用餐日期: 2010-10-02
是次消費: 每人約$50 (午餐)

2011-01-24
類別 : 西式美國菜咖啡店All Day Breakfast

係soho區一個冇乜人留意既角落,竟然有間價錢比較相宜既西餐。

由於趕時間,所以叫左一個ginger green waffle with vanilla ice-cream 同original waffle with berries and coconut ice-cream。個green waffle有陣綠茶味,幾特別喇。另外厚味waffle冇咩特別,但係個coconut ice-cream都唔錯。

仲有叫左個skillet,用左d薯仔、青椒、煙肉等等去炒,份量唔算好多但係原來都可以餵飽我地三個女仔!

飲品叫左推介飲品棉花糖朱古力, 士多啤利白朱古力仲有americano ,店員仲好落力介紹飲品,讚!

以咁既價錢係soho食到野,都算抵喇!
裝修有美國風

裝修有美國風

推介美食: Waffles
用餐日期: 2010-12-11
是次消費: 每人約$90 (晚餐)

2011-01-18
類別 : 西式咖啡店麵包店西式糕點

係灣仔好意外發現呢間小店,見到佢裝修好似幾靚,係同朋友坐下吹水既好地方。

講左好耐要食cup cake,終於可以試到。我地揀左animal cup cake,設計幾得意,味道都ok,配上一杯cappucino,坐一個下午真係寫意! 此店裝修好似以法國做主題,但係又賣cup cake,不過好坐都冇咩問題。
Animal Cup Cakes

Animal Cup Cakes

嘆杯coffee

嘆杯coffee

推介美食: Cup Cake
用餐日期: 2010-07-24
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2011-01-18
類別 : 意大利菜海鮮

係k11行來行去諗住食tea,但係間間餐廳都貴死,唔怪得間間拍烏蠅! 見到呢間oceanna最多人,因為佢價錢相對地平。不過一分錢一分貨係真既,佢有一個半自助既午餐set,有自助salad bar(咁都幾多有好幾款菜同通粉salad)+一款住菜,菜色名寫到好似好高級,不過其實都係普通煎三文魚啫,味道唔算太突出。我地用$10加左佢做promote既三個mini pizza,味道算係咁,但係好似唔夠熱。

佢服務都算幾周到,都有番d高級餐廳既風範。不過如果以咁既價錢,我寧願俾多少少去食soho好d既餐廳。總括黎講,k11既餐廳只係得一個字 - 貴! 咁既情況,只會不斷咁換餐廳!
Mini Pizza

煎三文魚

唔得左咩魚,味道一般

唔得左咩魚,味道一般

用餐日期: 2010-04-06
是次消費: 每人約$85 (午餐)

共有2 人投票