中文 | English
yau97097
我是住在將軍澳的yau97097。我最鍾意港式滬菜 (上海)韓國菜中菜館小食店咖啡店
食評會員 3次成為首位寫食評會員
yau97097  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-02-14
類別 : 西式咖啡店

曾經到過台北車站的咖啡弄,美味及精緻的食物,令人一試難忘。當時還想為何香港沒有這一類的咖啡店,想不到咖啡弄今天進駐了香港。lol現在不用心思思,也不用飛到台灣也可以食到美味鬆餅了。
咖啡弄一大特色是為每樣食物都弄得十分精美,弄得豐富的樣子,每件餐具也很漂亮。每當看見配搭得精緻的食物,心情也好了,食物也覺得美味。
上樓小店

上樓小店

位於鼎太豐的斜對面的登龍閣1樓,不太難找。
入到店內好像去了台灣一樣,因為跟台灣的裝修擺設都一樣風格。

與台灣店的裝潢一樣

與台灣店的裝潢一樣

咖啡弄的menu十分精美,而且細心地為每樣食物寫上簡單的介紹。
Menu設計特別,每款食物都有少少的簡介,十分細心

Menu設計特別,每款食物都有少少的簡介,十分細心

熱水果茶 $42
十分豐富,用橙汁做底,再用紅茶茶包沖,加上大量水果,飲到底還見到有一粒話梅。如果不是食太甜的朋友來說,這杯會覺得很甜。

小杯內已載有水果

小杯內已載有水果

歐蕾咖啡 $43
送上來一大堆頭,一支熱鮮奶、一支熱齋啡、一杯方糖、一個空杯子。
當然是自己調配啦,可按自己的喜好加多少奶加多少糖。

由自己一手調配

由自己一手調配

草莓冰淇淋鬆餅 $46
鬆餅是咖啡弄的招牌,不少人都慕名而來,每枱都見都點鬆餅的。
鬆餅的確做得十分出色,外脆內軟,鬆餅厚厚的,十分滿足。
草莓很大粒,算是甜,一球是雲呢拿雲糕,一球是吉士醬

咖哩牛腩 $52
咖哩牛腩是數量限定的,試一試新野,之前去台灣都未有。
咖哩牛腩配上法包,加少份沙律。咖哩也算是辣,味道偏咸,牛腩也諗身。薯仔太大粒了,如果可以切小粒會較入味。

咖哩牛腩 $52

大家記得帶備足夠現金,暫時都未可以收信用卡、EPS
請帶備足夠現金

請帶備足夠現金

用餐日期: 2013-02-03
是次消費: 每人約$100 (午餐)

共有2 人投票

2013-01-31
類別 : 日本菜

吉列的價錢有平有貴,貴至2百多一個set都有,這間豚組60-80蚊的定食來說,屬於平價吉列。
雖然質數一般,但以這個價錢來說也算是合理。
lunch來食也十分抵食,因為有任追加的set lunch,只需要70幾蚊就可以無限追加吉列白豚。不過考慮到十分熱氣同埋食吉列野都幾滯,所以都係放棄無限追加。

點了芝士包包定食、吉列白豚定食
首先店員會簡單介紹先磨碎芝麻及醬汁用法
磨碎芝麻

磨碎芝麻

吉列醬汁

吉列醬汁

緣點:芥末味沙律汁(芥未味不重)
紅點:柚子味沙律汁(柚子味不錯,清新)
芝士包包定食$78

芝士包包定食$78

芝士包包定食,有飯、湯及三文魚刺身
芝士包包

芝士包包

芝士包包好細塊,唔夠熱,好像已經炸起了一段時間,芝士很少....不會流出來mad令人失望
三文魚刺身

三文魚刺身

三文魚刺身一般,不過算是厚切
吉列白豚定食$68

吉列白豚定食$68

厚厚的

厚厚的

吉列白豚定食等了3-4個字先上餐,剛剛炸起,十分鬆化lol
份量十足,豚肉有很多件,厚厚的,還有肉汁。
可樂

可樂

用餐日期: 2013-01-06
是次消費: 每人約$70

2013-01-23
類別 : 台灣菜

墾丁茶房個名幾吸引,從外面看格局也不錯,而且客人不多,環境舒適。
想是應該絕大部份人都去了宜家家俬用餐,跟本megabox其他的餐廳也不會full的。

點了香葉茄子三杯雞鍋,雖不是dinner set,但也配了珍珠飯及蛤蜊清湯。
香葉茄子三杯雞鍋十分夠熱,雞肉也算滑,十分入味,不過因為賣點係黑麻油,感覺太油了,茄子也索了不少油。
香葉茄子三杯雞鍋

香葉茄子三杯雞鍋

配珍珠飯

配珍珠飯

蛤蜊清湯也不錯,真係有原隻蜆,增添鮮味
配蛤蜊清湯

配蛤蜊清湯

另外再點了鹽酥雞排配香菇肉燥飯,是dinner set,另外有涼拌木耳、凍蜂蜜綠茶爆爆珠、桂花糕
鹽酥雞排配香菇肉燥飯,鹽酥雞排也對味,跟台灣的差不多,雞肉還比台灣好食,較厚身較滑。
香菇肉燥飯一般,香菇肉燥醬得少少,不能拌勻飯。
鹽酥雞排配香菇肉燥飯

鹽酥雞排配香菇肉燥飯

涼拌木耳
涼拌木耳味道有點酸酸的,應該是拌了醋,如果拌麻油應該好食d

凍蜂蜜綠茶爆爆珠
蜂蜜綠茶一般,偏甜及茶有少少澀,爆爆珠都幾特別,咬下爆開是荔枝味tongue

桂花糕
桂花糕賣相真是麻麻地,食落都冇咩桂花味,好似得個甜字

桂花糕

總結,食物ok,不是難食的。環境不錯,因為人不多,坐得舒適,難得可以靜靜地去享受晚餐
用餐日期: 2013-01-13
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

共有1 人投票

2013-01-20
類別 : 台灣菜台式飲品

來到天仁茗茶,一定要點鮮奶類的飲品,因為外面的都係用奶精沖的,只有天仁先有用鮮奶沖。
如果大家上網查奶精係咩東東就知道一點奶類成份都冇,只係工人化學的產品,都係少喝為妙。
如果冇寫鮮奶字樣就係用奶精沖

如果冇寫鮮奶字樣就係用奶精沖

試過香芋鮮奶綠後,便愛上了!!
有時還會心思思想再來買杯飲^^
天仁所用的係十字牌鮮奶,有分全脂同低脂。如果有埋脫脂就更加好喇tongue
紅色盒是全脂奶;緣色盒是低脂奶

紅色盒是全脂奶;緣色盒是低脂奶

天仁茗茶出名茶,當然沖出來都有一定水準啦!! 茶味清香,一d都唔澀,入口十分順。
香芋鮮奶綠,關鍵在於香芋,係用真芋頭蓉來做的,再以攪拌器2-3下打起。
選甜度3分甜十分合適,可以飲用真實的原味,不會蓋過。
飲落有粉粉的芋泥,好好味!!lol
香芋鮮奶綠$22

香芋鮮奶綠$22

自取等候時間: 8 分鐘
用餐日期: 2013-01-10
是次消費: 每人約$22 (宵夜)

2013-01-19
類別 : 日本菜拉麵

廣島沾麵本舖爆彈屋
門面像舊時的日本店舖,再加上閃閃的燈,十分搶眼。
晚上來到...閃閃下幾靚

晚上來到...閃閃下幾靚

我7點多來到了,要等位!大約等了20分鐘。見店內細細的,有幾張大圓枱。
等位期間見店外有塊木牌寫上營業時間,嘩~營業至零晨4點!! 啱晒d夜鬼。如果唔想食飯時間要等位,可以夜d先黎食~哈哈
營業至凌晨4:00,啱晒夜鬼

營業至凌晨4:00,啱晒夜鬼

入到店內一見每枱都有一大盤芝麻,十分誇張!!! 芝麻係任加的~
一大盤芝麻~嘩哈哈!

一大盤芝麻~嘩哈哈!

任加芝麻

任加芝麻

點了廣島麵(冷)特大$108,特大有2個麵底,2人share抵食d。
再加了溏心蛋&滷水溏心蛋,試下有咩唔同
點了10倍辣,試咗先,如果唔夠辣可再加辣汁
特大廣島麵加了溏心蛋&滷水溏心蛋

特大廣島麵加了溏心蛋&滷水溏心蛋

廣島麵麵質不錯,有彈性,不易斷。
重點----辣汁,夠大碗,而且有勁多芝麻,入口好重芝麻香味。
但食食下就覺得芝麻太多了,有點防礙我食嘅拉麵,因為沾了太多芝麻,成口都係芝麻,都唔知自己係食芝麻定食緊麵mad
10倍辣其實冇想象中咁辣,正常食到辣的朋友都可以接受到,如果係嗜辣者就應該唔夠辣喇。
接受到10倍辣,一於加碼,加了5倍辣。食落真係辣咗,但都可以接受。
再加5倍辣

再加5倍辣

唔夠辣可以再加

唔夠辣可以再加

溏心蛋&滷水溏心蛋
溏心蛋只係一般雞蛋,冇任何味道,溏心效果一般。
滷水溏心蛋味道好像日式醬油味,溏心效果幾好。好味過溏心蛋lol
滷水溏心蛋好味~

滷水溏心蛋好味~

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2013-01-16