中文 | English
搵黎緊係食啦
我是搵黎緊係食啦。我是一名超級打雜。我最鍾意不用假食物騙人的食店,好食及好傳統的食品。
食評會員 55次成為首位寫食評會員
搵黎緊係食啦  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-05-13
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮

在咸豐年時被各大傳媒及昔日戰友攻陷後,自己才第一次到布袋澳食海鮮。

五點還未算多人,好不容易選擇了近海邊兼當風位置,比起強勁冷氣及冰凍啤酒好十萬九千七倍。小菜有人負責,而我及部份人出去選擇海鮮,當點到一條要四舊水,大家異口同聲話唔駛,我差的想講「多舊魚」。九個男及女共點了九道菜,約十分鐘後就陸陸續續送上。以下是各菜式的簡評:

椒鹽鮮魷:粉漿厚度不一兼不脆,鮮魷比較鹹,唔知係唔係出完一身汗的問題,還是汆水時都落鹽;
沙薑雞腳:味道剛剛好,不太硬,不點沙薑粉都可以;
白灼蝦:這些都是養蝦,七元一兩,太約點了斤四,蝦頭有苦味,我諗貴三蚊一兩的海蝦或者好少少;
豉椒炒聖子:每人一條,炒完後都係好大條,與鮮魷一樣都係偏鹽,咸的是肉質本身,而不是汁醫;
椒鹽瀨尿蝦:是幾道菜中最好的,少少辣,多多脆,脆的是指殼,肉質爽脆;
蒜泥蒸帶子:蒜泥、粉絲及帶子各自各精彩 (三層味道係分開),尤其粉絲最不夠味,蒸得幾乾身,不過都係不好食太鹹;
椒絲腐生菜:不夠腐乳味,同埋有點兒乾身;
豉油王炒麵:色水滿分,豉油味零分;
揚州炒飯:有人想點海膽炒飯,但已經賣曬,唯有點另一款。一睇就知飯煮熟無耐,及比一般的細粒,配料都幾多下,食落沒有平時一粒粒的層次分明。

加埋糖水後大家傾了一陣計便埋單離開,每位都係161元,比想像之中平,如果超過 200元就只得 OK 臉。
so far "no" good

豉油王炒麵

揚州炒飯

揚州炒飯

用餐日期: 2010-05-09
是次消費: 每人約$161 (晚餐)

共有10 人投票

類別 : 西式西餐廳甜品/糖水

24Dec2007 1520

這杯綠茶鮮奶咖啡,就咁聽起來,點整得好都好難有明顯的三種味道,飲到第2日唔駛見報已經偷笑。

不過,不知是否特價品,三T (taste) 仲左頭兩關再加任何一樣似樣味道已經可以俾笑臉,hea下hea下,又要行番轉頭。

類別 : 美國菜漢堡包

24Dec2007 1449

今日公司半日假,食飽之後緊係拿拿聲閃人,向東徒步,就黎左呢度,再一次大鄉里出城。

只叫了 Fire Wiener,這是熱狗加上紅腰豆及紅番椒醬,對食得辣的來講只係輕度,包皮沒有一般店鋪的厚到冇朋友,正如我之前所講,越厚越難鬆化,這裡做得剛剛好,分量剛剛好可以用單手完成任務,而家大M都玩「即整」,不過呢度早閣下十萬九千世。

食完後,又要繼續下山打發時間。

是次消費: 每人約$39 (下午茶)

類別 : 港式快餐店少鹽少糖食店無肉餐單

24Dec2007 1230

今年此集團的生意真係好到不得了,聖誕節外賣要二千蚊以上先有送貨服務,十九幾年前都係舊幾水就搞掂。

食物由圖片由左上角向右至左下角分佈如下:
焗西班牙海鮮飯 – 像走了豬扒的焗茄汁飯;
鴛鴦雞中翼 (椒鹽及鹵水) – 味道剛剛好,不錯;
星洲沙爹雞肉串 – 汁不夠濃,雞肉稍鞋;
原隻大蝦鮮果沙律 – 不過不失;
泰式香葉小雞腿/鮮蝦石榴球 – 連基本應有的味道都沒有;
日式煙鴨胸鮮果生菜沙律 (配芝麻汁) – 一定要配汁食,不過芝麻汁的芝麻味少了幾分,如果黑醋加少少鹽,咁就 very good;
泰越式小食拼盤 (蔗蝦、紙包小雞腿、越式粉絲春卷、粟米芝士春卷) – 頗硬,無計,呢的要即食先至好一點。

千幾蚊的價錢加上趁好景搶錢的情況來看,都俾合格,點知俾個芒果西果布甸累街妨,真係酸到冇朋友,就咁變喊面啦。

類別 : 西式咖啡店

24Dec2007 0827

如巴士不回程載客,一落就對正這間餐廳,是日年尾發功,進佔一席。

除丁麵及極特別食物外,湯類不嬲唔叫,在眾多的類項中,蘑菇火腿奄列是不二之選,蛋表面似乎煎得比較乾身,食落有少少過熟及叫做有水份,側邊的兩塊青瓜及蕃茄片亦有少少生水。

加埋熱咖啡及多士後,諗下點樣可以將時間超頻,即係過得快點。