中文 | English
Lump
我是住在土瓜灣的Lump。我在長沙灣工作。我最常於銅鑼灣九龍城尖沙咀出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜意大利菜西餐廳咖啡店大牌檔山珍海味麵包店自助餐
食評會員 0次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-08-26
類別 : 西式咖啡店素食

Cook Light 是朋友介紹我去的!他話我知兩點:
1)老闆娘不容員工帶肉入廚房煮或食!
2)他們不用味精或糖精的

咁有原則的老闆,我更係要去幫襯啦!

先講飲品:我和媽媽要了凍檸茶&熱檸茶!是很簡單的飲品!但沖法一d都不馬伕!
凍檸茶好清,但好有茶味,是一種好特別慨茶,用蜜糖的,冰和茶的份量剛好!
熱檸茶是茶同檸分開上的,糖...是黑糖!媽媽話加了黑糖的檸茶令到d茶飲落去滑d!

最衰唔係好飲得咖啡,我見佢地部咖啡穖係貴價貨來的!而且有客人㸃咖啡,佢地先放豆入磨豆機即磨才新鮮地攞去brew的!一出一杯...香味四散!

菜湯係甘旬、西芹、薏米清湯...第一次嘗無加肉的菜湯,原來係好鮮甜的!一點味精也沒有呢!

當日無出名的齋豬扒!唯有點了斎魚扒...唔講還以為是熟吞拿魚做的!好好味吖!伴碟的脆薯角也很新鮮香脆!還有小小黑醋沙津,若多d份量就perfect 嘞!

也嘗了三色卷!裡頭有菠菜、素白肉沙津&薯蓉!各有特式!菠菜係西洋菠菜,食落好清新!素白肉沙津以為食緊雞肉沙津!薯蓉就最正...好似加了芝士嘅東西入去,外脆內軟!

現在飲食界比大財團充戚曬!黑心食材、千年油!
肯涯、有原則、用上新鮮健康食材的少之又小!
希望大家比d機會這些小本經營的良心食市!也介紹給一d孝順後生仔女帶老人家來!食物好啱老人家食、環境寧靜、又坐得抒服!服務很貼心!仕應年紀很小!給媽媽送來熱檸茶時還道:"婆婆睇熱!慢慢飲!"...媽媽覚得很窩心呢!

用餐日期: 2014-08-25
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2014-08-17
類別 : 意大利菜法國菜咖啡店麵包店All Day Breakfast

幫襯了Ceres Bakery 好耐!她的鮮果cream cake 是最棒的!拿破倫及聖誕薑餅也是我的至愛!蘋果稞麥包更不需要多講!

去試過舊的Ceres Cafe, Manu 寫晒在牆上,很難選擇!款式也有限!坐位很窄!不方便吃正餐!

近月經過,發現擴充了!一日獨個兒嘗了她的窩夫及混鮮果汁...不得了!見Manu 多了許多選擇,於是再相約友人再度幫襯!

進餐的晩上是星期四,無需要等位!老闆李先生當日也在店的,好似認得出我是他的薑餅fan屎,熱情的招呼問候!他很滿意自己首羅設計出來的坐位,其實真的很闊落及抒適!和舊舖分別很大!我及友人也很是喜歡!

我們點了:

1. 混雜果汁: 是橙、甘荀、apple ... 飲到橙甜味、甘荀香,本人其實不太愛甘荀,但這調較得剛剛好!之前飲過橙+菠蘿那款...也是剛剛好的!

2. 綠野仙蹤:是友人點的冰咖啡!成杯cocktail 咁上,我嗅到有d brandy taste 的!友人是coffee monster, 她飲很好開心,我也不需要多講!這裡冷熱咖啡有十多廿款!我還scan 到有"黑朱古力mocha "! Mocha 的朱古力也選用黑朱古力...可見主理的咖啡師是幾咁有heart!!

3. 三文魚Caesar : 是新鮮靚菜來的

4. 蕃茄、銀魚意大利麺:麵嘅韌度是意式的,帶點硬!是正宗意大利歺廳才會做到的!好好食!

5. Margarita pizza: portion 細細個,餅底是薄脆底的,芝士味很濃!二、三人叫一個也不會太飽,還可叫其他嘢!

6. 綠茶Muffin: 這味小點吃了繞樑三日!因為muffin 這類糕餅是很重牛油的,也很是濟口胃的!通常吃了已飽了一大哉!但加了綠茶粉的muffin , 真的好好好食!好㚒!$3x多元的一個還另配上clotted cream and jam !! 一絲不拘!我也嘗過出名的文華muffin , 這綠茶的比文華的好食好多,一點濟口也沒有!仲有,因為要等埋另一個朋友,這muffin 灘了成20多分鐘先進口,但也是溫熱的,可見師父的焗功...是幾神級呢!這味十萬個like!!

7. 清酒雪葩窩夫:又是神級之作!清酒雪葩好清新,小許酒味又不太重,亦無苦譅味!窩夫鬆化!伴碟生果上盛,是芒果,士多啤梨,藍莓!盛載cream and fruit 的黑色"雀巢"好特別...應該是黑糖焗出來的脆脆!

8. 醉酒 櫻桃心太軟:心太軟內的流心朱古力落了cherry wine! 但酒味太輕!問老闆可否加多d wine! 佢話怕小朋友受不來!他本人也覚多d酒好味d!! 也提議我們預早來電訂明重酒的,他就會為客人特別預備!真的有心又細緻的生意人啊!

用餐日期: 2014-08-14
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2014-08-07
類別 : 多國菜酒吧酒店餐廳早午餐飲o野傾計

師妹生日,我找了這MO bar 和她tea 興生!因為見佢有tea sets with dessert bar, 食評正面,又係高尚中環大酒店...師妹也應該好like的!
可惜,唔知點解今日無那dessert bar??不過個價錢也是按比例減少了點的!
食物唔使講咁多,貴為high tea 難book位的歺廳...那三層架上的點心很是細緻出眾,尤其咸點!scone好鬆化,細細件,不會令你一食飽曬食唔落其他!
茶要了jasmine & 烏龍,jasmine 帶點苦澀,唔掂!烏龍就好香!
環境坐無虛席,裏頭有七成係d中環友鬼佬係度飲咖啡吹水,無乜濶太,無乜自由行,其他就係好似我e d 為食八婆一堆堆!雖然滿坐,地方又不太濶落,但又不覚得好嘈或太靜,傾計好抒服!
仕應們態度真的要大讚,雖然是貴氣酒店,我們又穿著得不是太光鮮,但仕應們服務態度真的一視同人的親切,又誠懇!我們早到了,未有位坐,女仕應提意問我們介唔介意坐近入口的位,但因為d椅無背靠的,我們捥拒了;之後去了廁所先,一出黎,佢已等著我們話我知有位,仲噏得出我個姓!e d 服務態度去邊到搵吖!frontline training supervisor 應該係一位無得頂嘅manager !!

用餐日期: 2014-08-07         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$250 (下午茶)

2014-07-27
類別 : 意大利菜西班牙菜西餐廳

高街有好多小本經營的西餐廳,我和老公特登行上去搵食!見老闆在門口誠意推介two courses dinner, 我們入去試了冷氣,就坐底了!
見開酒都只是$140,就開了支白酒!以為好雞勒,但卻不是,half sweet, half dry, from C朗國2013!
蟹肉牛油果salad....菜新鮮,蟹肉好味,牛油果不是太肥美,但也好,不會太肥!
原條烤sea bass ...以為會好鞋,但肉卻是很滑!可惜港燦的我兩不是太慣,相公仲話有甜豉油就perfect!
到了甜品,那Pavlova一上枱,我兩以為會好甜好漏,但吃了一口就不得了...杏仁餅底入口即溶,白色的cream有三四個層次:cotted cream, mashmellow texture cream, icing sugaring cream topping...咩事吖!!好多cream, 但一點也不漏!上面親了strawberry slices, blueberries and passion fruit seeds...甜酸度親得剛剛好!我兩只用了5mins 就爭食曬件嘢!之前在西點店Sift 初嘗此甜品...驚為天人!今日homemade 的from La Terra....是七、八倍的好食!
這歺開了$140酒+$305 3 courses dinner , 合共$500 !仕應老闆也沒有白眼我地,服務一絲不駒!所以決定下海寫我生平第一篇食評獻給此店以示鼓勵,希望大家比多d機會生意比e一類小店!

推介美食: Pavlova
用餐日期: 2014-07-25
是次消費: 每人約$250

2020-05-29
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水三文治All Day Breakfast西式糕點

咖啡唔酸的,飲了也不會心跳加速👍🏻
那個waffle...雜莓及粉底簡直是最優質的!$88⋯⋯跟本無乜得賺!💚
我是第一次幫襯,老闆最後也関心我喜不喜歡佢d coffee...絕對沒有傳聞中的惡老闆!
作為食客也要守規矩及專重廚師們的心血啊!