中文 | English
nick727
我是住在筲箕灣的nick727。我在北角工作。我最常於西灣河銅鑼灣太古出沒,最鍾意滬菜 (上海)日本菜意大利菜少鹽少糖食店動物友善餐廳日式西餐三文治烏冬無肉餐單
食評會員 7次成為首位寫食評會員
nick727  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-01-20
類別 : 日本菜壽司/刺身

之前就已經有留意呢間日本料理,感覺好似幾高級,所以一直都係留返特別日子先會考慮
講明先,今次經驗唔算好好,食物OK嘅,食材的確非常好,但就係唔知點解上菜好慢....

我地唔想搞到自己選擇困難所以叫左個二人餐.梅
因為另外兩個set都有主題,一係牛一係蟹,想試多少少其他野所以揀左呢個餐
一開始前菜,刺身同沙律都好快到

好精美嘅擺盤,隻蟹係令人最深印象嘅,一啖搞掂

如果散叫我都一定會叫呢個沙律,我就係鐘意食呢啲有少少頹又冇乜特別嘅野,甜甜地又有菜食

唔記得係啲咩魚,只記得都係啲常見魚類,嗰兩塊拖羅仲要未溶哂雪添;嗰刻係覺得是但啦兩塊仔我都唔執著嘅

然後我地就開始等...等....下一道菜應該係串燒,但大半個鐘之後出現嘅係炸雞
而且等嘅期間店員話安格斯賣哂轉個三文魚扒俾我,個餐我都食左3樣野,我可以話唔好咩,而且我已經等左咁耐,仲可以點

炸雞之後就係嗰塊三文魚扒

係好香而且唔腥,但原本你個餐就應該係俾安格斯...坦白講係失望,而且唔係我一落單就通知我,係已經食左3樣野先出聲,其實咪即係焗我要

跟住冷麵都黎埋喇,咁中間個串燒去左邊度
其實唔跟次序出我係接受嘅,不過又唔係爆場點解仲要等多20分鐘個串燒先黎?

喺差不多食完嘅時候請店員上埋甜品,因為覺得一定又要再等
於是又等左20分鐘先見到個甜品,埋單又要再等,唔講仲以為去食法國菜,前前後後3粒鐘
野食再新鮮都冇用,店員係有禮貌,環境都好舒適,但我唔覺得以上呢啲出品係需要俾咁多時間等待,就當係我份人太心急啦

推介美食: 菠菜油揚沙律
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-12-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$580 (晚餐)

2020-01-12
類別 : 意大利菜地中海菜咖啡店素食雲吞/餃子

自己一個人食飯,梗係要食好西啦
黎到駱駝漆個地下永遠都一堆人排隊等lift,揀啲位處低層嘅餐廳,行樓梯就到,又唔洗凍冰冰喺樓下等
餐廳門口有主廚個紙版,忍唔住笑左
其實好多款意粉都想試下,畢竟外面好少有咁多唔同種類嘅粉可以揀.唔同形態嘅粉口感唔一樣,所以即使係製成之前佢地係同一件野都好,切好哂變左樣就唔同講法

餐前麵包應該都係自家製?好香口,但係只得一小件,好想食完再食

忘記左個湯係咩野,淨係記得店員拎左枝望落好高級嘅黑醋即刻加落去

因為唔係好想食肉,要左個菇麵,店員會即場加芝士,錦上添花呢
係彈牙嘅闊條麵呀,好正超正超好食,能夠喺度獨食呢種美味真係冇得頂

飲品要左店員推介嘅自家檸檬汁,可以見到有檸檬榨,唔酸又飲到檸檬香,唔識形容,都係喺其他地方飲唔到嘅

甜品我就冇考慮太多,因為黎呢度重點都係食意粉,點知呢個tiramisu同樣出色
成餐飯由頭到尾都冇一樣野係唔好食,幾耐冇試過咁滿意餐飯
題外話/補充資料:
冇加一
用餐日期: 2019-11-28
是次消費: 每人約$188 (晚餐)

2019-05-04
類別 : 意大利菜西式扒房All Day Breakfast

已經好耐都冇喺大角咀呢頭食飯,今日正好有事要黎呢邊處理七點左右搞掂,正好晚飯時間
呢間西餐小店好的式,店內座位好少,起初見佢一個客都冇係有少少淆
不過見佢咁平,都唔會高期望,都試下啦

set dinner都幾多選擇,只要唔係太偏食都梗有一款揀到

套裝除左有湯,仲有墨西哥粟米片
脆口野搭配牛油果醬,我呢啲平時唔會食牛油果嘅人都點唔停

因為唔係好想剧扒,所以要左個肉醬意粉
呢度用嘅係扁意粉,my favourite~
肉醬份量適中,味道算係淡口,番茄味都唔會over,真心覺得非常唔錯

大人要左呢個係豬,雖然唔係超大塊,不過絕對夠飽
好易切得開,亦都唔會重口味,大人對個意粉都係讚不絕口
最後仲有兩杯飲品
埋單先三舊水,有咁嘅質素已經值得喇
用餐日期: 2019-04-19
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2019-05-03
類別 : 日本菜烤肉串燒

齋睇地址會搵唔到,差啲兜左個大圈,原來餐廳門口喺志和街,starbucks轉角行前少少就係喇因為book左比較夜嘅時段,店內嘅人客比想像中少
見到有向牆嘅自閉位,所以book枱時都指定話想要呢種枱,因為覺得坐側邊易啲傾到偈
各式盛合

各式盛合

一開始都係見到個拼盤先想黎試下,最鐘意就係一個價錢食到幾款唔同嘅野

睇下啲脂肪,少食多滋味
入口即化咁滯,喺出面冇幾可食到呢啲牛,亦都證明一分錢一分貨

牛舌係大人食燒肉必叫嘅,當然呢度都唔會令佢失望

食左咁多肉都要平衡返下....
最近我就好鐘意食豆腐沙律,份量都好夠,豆腐好滑
用餐日期: 2019-02-01
是次消費: 每人約$450 (晚餐)

2019-03-04
類別 : 法國菜西式Fine Dining浪漫情調慶祝紀念日

黎之前都有少少期望,價錢唔貴,樓層又夠高,但係upset
一出電梯就望到哂成間餐廳個佈局,如果咁啱有人要入電梯,其實個位好窄,若然要等位就更迫
坐左喺窗邊啲二人枱,同隔離只有兩隻手指嘅距離
內部境走陰暗路線,情調黎講認真唔錯,好適合情侶或者girls talk

唔諗咁多要左個二人餐

唔記得左個餐前小吃叫咩名....上碟呢個樣係好精美,但卷到成朵花咁想擺落口又有啲難度

沙律入面嘅合桃,提子乾添加香脆口感,但係唔知點解全部菜都有少少苦

主菜我都係要左個魚,煎得啱啱好,魚好夠嫩滑,配椰菜花蓉減低油膩感,只係減低啫,都係覺得油膩嘅

大人要左牛腰脊,exactly即係邊個位我就真係唔知,亦都唔識睇
幾分鐘之後隔離枱想叫但侍應回覆佢賣哂轉做第二個部位俾佢
個牛就一般,伴碟個薯餅就好好食,我地真係妹仔肚,次次都係buy個伴碟多過主菜

甜品係焦糖蕉+brownie;焦糖嘅野其實好多時都令我食唔出下面舊野本身係咩味,所以我決定鏟走哂啲焦糖就咁食蕉
至於個brownie,硬到....勉強切左一個角落仔試下味就算,我印象中嘅brownie唔應該係咁硬架

服務一般,食物一般,價錢黎講都算可以,如果想平平地食西餐又想要景觀可以考慮下啊.
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2019-01-18
是次消費: 每人約$420 (晚餐)