中文 | English
yingying.hui
我是住在柴灣的yingying.hui。我在金鐘工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
yingying.hui  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-11-19
類別 : 西式甜品/糖水西式糕點

本來只打算買一個蛋糕,而屋企人指明要試拿破崙,但作為一個芝士控,實在抵受唔到芝士嘅誘惑,結果買左2款朱古力蛋糕慶祝,朱古力拿破崙加芝士拿破崙。😂😂😂
但完全冇後悔買晒兩款朱古力蛋糕,真係好正。
個人勁中意朱古力芝士,佢唔係海棉蛋糕心那種,而係直接食到成啖朱古力芝士那種。可能撈左芝士,一食入口,成口好濃好滑嘅朱古力慢慢融化,而且係我特別中意嘅好濃好creamy嘅感覺,雪到凍食落去仲正。超推!
另一種拿破崙朱古力都好食,不是我唔係拿破崙支持者,屋企人就中意呢款多,可能佢地冇我咁嗜cream😂😂。
蛋糕如果切件買價格稍貴,但成個買個價又ok接受到,用來慶祝個賣相好靚好grand。而最緊要都係真係好味,諗起仲掛住陣朱古力芝士嘅濃香滋味。
店員推薦下次可以來試下其他水果拿破侖,因為係新鮮水果,我諗如果有位坐響度食,二件cake 加杯珍珠奶茶應該可以做個一流嘅下午茶,晚餐都唔晒食。

推介美食: 朱古力芝士蛋糕

2019-05-21
類別 : 港式

公司食飯去左呢間新私房菜餐廳,因為要預約,所以到左基本上唔需要等就可以食。

食左好多唔同野,頭盤有D冷盤,個醉豬手好好食,主菜有蝦炒蛋﹑鮑魚﹑蒸魚同元貝﹑黃酒雞﹑菜,不過當中我最最曼印象深刻就係黃酒雞,呢個外面好少見到的餸,煮得好入味,我忍唔住打包在個底汁走。到後來D蒸飯已經食唔落,最後個炒菜真係食到好鮮的味道。不過個糖水好正,用另一個肚食左2碗。

其實咁樣食一餐真係唔平,不過同外面有D餐廳唔同,食完唔會覺得好嬲。因為比左呢個價都真係有食返呢個價的材料,雖然貴但都係自己食返落肚。不得不提范太的湯真係好好飲,真材實料冇味精,飲完覺得好有營養。

推介美食: 黃酒雞, 湯, 醉豬手, 蝦炒蛋
用餐日期: 2019-03-08
是次消費: 每人約$500 (午餐)

2018-07-31
類別 : 西式

之前同同事一齊去食過一次,印象中白汁意粉非常好味,今次趁放假又去開新界,帶埋老公同仔仔過來食多次。
因為仔仔唔識食辣,我地只可以響餐單上面選完全唔辣的2款意粉,亦都係最普通的肉醬意粉同白汁意粉,2款意粉都做得好好,2個意粉都做得好好,肉醬唔會酸,白汁唔會太結,每條意粉都有汁,唔會結成一舊舊,仔仔都識話好好味。

另外一讚服務員好NICE,佢地見我抱住仔仔,本來應該要出去櫃位買野,佢幫我做埋呢個動作,仲主動比多一隻小朋友碗同餐具我地。成間鋪頭設計好舒服好光猛,好似可以坐響度HEA下傾計的CAFE。

整體感覺非常好,而最重要係,咁的食物同服務都係60蚊左右一個SET包埋野飲,好抵!

不過泊車有少少唔方便,因為鋪頭大廈冇位,我地去隔離工業大廈都等左好一陣先有位泊車。

推介美食: 意粉,唔同味道都好好食
用餐日期: 2018-07-28
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2014-09-18
類別 : 多國菜酒店餐廳海鮮酒家自助餐浪漫情調慶祝紀念日

昨天慶祝妹妹的生日去了吃自助餐,本來以為YAMM的名氣不錯,怎樣也不會太差,可是實在太令人失望。

首先我在預訂坐位時已經問過有沒有收切餅費,很明顯是為了慶生,不過電話中的接線小姐並沒有告訴我生日可以安排蛋糕及SPARKLING CHAMPAGNE,直到昨天看OPENRICE才發現,要預訂已經太遲。不過侍應也很好地補償了SPARKLING CHAMPAGNE給我們(因此服務可以接受)。

最令人失望的是食物,種類實在太少了......

本以為YAMM的海鮮應該不錯,可是竟然只得(1)味道很一般的麵包蟹(沒有什麼膏,解凍後的肉很重雪味),(2)生蠔不大(不過我不吃生蠔,所以不知道味道好不好),(3)很腥的青口,(4)蟹腳,跟麵包蟹一樣沒有鮮味,只得很重雪味,當中比較好吃的只得(5)龍蝦。如果選擇很少,但貴精不貴多也值得原諒,可是味道很普通下,卻連海蝦﹑長腳蟹﹑翡翠螺這些自助餐常見的海鮮也沒有,令人無語......結果,很愛海鮮的我們除了「返兜」了一兩次龍蝦外,其他海鮮都不想「返兜」。

熱盤也令人失望,牛肉太硬,燒豬的肥膏多得你不會想吃,羊肉算比較可以吃卻太冷(也許是我的錯,錯在總在菜變冷時才去吃),蝦餃皮太厚沒有肉汁(已經淪落在自助餐食蝦餃,為什麼連這個也要令人失望),而且中式點心只得蝦餃和小籠包(並沒有熱騰騰的肉汁),如果有燒賣會不會令人快樂一點點。湯有酸辣蟹肉湯,或許是口味問題,不是我們想像中的酸辣味,而是辣,我們都覺得不好喝,另一個西湯是忌廉椰菜湯(由於賣相一般,沒有嘗試)。當比較好吃的竟然是泰式豬頸肉和炒雜菇(竟然在自助餐我「返兜」的是這兩味菜,可以想像我的無奈),妹妹比較喜歡田螺。

日本野食算最不錯,刺身帶子和三文魚都OK,其他壽司沒有吃。即場煮的有泰式蟹肉炒河粉,我們的感覺是OK啦......杞子蟹肉粥則很個人口味,杞子味較重,沒有什麼蟹肉味,如果你喜歡杞子味,可能會較接受這味道的粥。

甜品也令人失望(可能真係口味唔夾),我不太喜歡過甜的甜品,所以Macaron、朱古力噴泉都不是我杯茶。我最喜歡的芝士甜品卻竟然沒有,CHEESECAKE, I just want the most common cheese cake,妹妹想吃的豆腐花也沒有(雖然這個比較正常,因為不多自助餐有中式甜品供應),其他的椰汁糕、綠茶木糠布甸、雜果撻等也不太感興。當中只有雙皮奶和葡撻較好吃,雪糕是名貴的Mövenpick,有朱古力﹑雲呢拿和士多啤梨,我只喜歡朱古力味。

而麵包類,沒有一件可以吸引我,可能我想要的是暖暖的麵包......反而芝士的款式比較多(雖然我只吃Brie,其他GOAL FAVOR的芝士都不敢試)。另外,明明有牌指示有Parma Ham,可是卻找不到......最失望是連生果也不好吃,士多啤梨很酸﹑西瓜不知道是不是放久了,有種不新鮮的軟霉FEEL,蜜瓜應該不夠熟,口感硬而不甜。

總括而言,YAMM的自助餐令人很失望,可能我們EXPECT加一後700元的一餐,不應該只得這質素吧!(可能香港的通漲太快,我已經OUT左) 估計除非免費,應該沒有可能再返兜......

推介美食: 最好食的是豬頸肉和炒雜菇......
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-09-17         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$700 (晚餐)