中文 | English
Becky^v^
我是Becky^v^。我是一名阿四妹。我最鍾意Yummy Food in Any Types。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Becky^v^  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2008-01-26
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

睇食評前,有以下忠告︰
1). 大事小事都免得訂房攪聚會。
2). 要有心理準備,服務水準係極差!
3). 食物都偏咸!
4). 房間太少,冇私人空間!
5). 洗手間好濕,好危險!
6). 好市井的感覺!

有朋友介紹話食物都幾好,所以就訂枱試一吓。
最初都係想去始創的分店,不過上次上去想訂位,門口個姐姐仔話唔駛咁早,你遲些打來都得。於是,問齊所有親友確定晒便打電話訂枱。一打通問個姐姐仔話冇位,佢立即話婚宴包晒。個刻已經立即打咗折扣!

之後,咪打咗去呢間旺角店,唉!一個字形容"差"!
話四點交房,足足等咗半小時,叫我哋係一各座住等。又冇茶水,又冇人理!終於等到有房,麻雀枱又未安排好,有個服務員問要乜嘢茶,但係放咗個茶壺足足十五分鐘都冇放低杯,咁叫我哋點飲呢?

算喇!終於五點先開始打到麻雀,但係我哋係要咗一間房,都係想要私人空間,唔想有人行來行去。不過,前前後後,多個八位服務員係我哋間房出出入入數十次,係因為要取麻雀給大堂攪婚宴的人客。如你每次排本房間負責的服務員入來取都比較好,但係以上八位不同的服務員每過五分鐘入來一次,重要唔出聲自出自入,好冇禮貌!而且,重有二名男服務員於本房間的緊急逃生門外吸煙,嘩!真係過分到極!

七點幾終於要開張大枱食飯,因為間房唔夠大,唔係好穩咁!都有啲驚!都算!食到第二個菜,服務員話已經係足夠咁多人吃的鮑魚,點知足足少咗半打。之後,個部長入來話廚房重未整好,就得喇!死雞橕飯蓋!

中途叫位服務員取一套刀叉,都足足等咗十分鐘!死未!食到最後,叫埋單,真係好快,三分鐘即到。係個部長入來,之後交咗張訂金單去計埋個數囉!簽完單個部長重好厚面皮咁叫俾"tips"!

一句講晒,"好唔掂"!呢間酒樓真係唔係做包房仔生意,只係鍾意做埋啲大嘢"婚宴"個類包大堂,等!

最唔得就係全程個酒樓"負責人=董事長"都係間酒樓到叫啲人做嘢,但係啲員工都係一碌木咁企係到,重要自己落手做,唉!點樣做Management!
是次消費: 每人約$280

2007-06-05
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓點心

環境都唔錯, 食物都幾好, 身冬瓜盅好清淡, 冇乜味精, 不過最唔抵就係叫咗個龍蝦兩食,份量少又冇特別而且又唔係有乜特別材料一齊煮, 真係好唔值!
外國有好靚的酒吧, 而且有麒麟啤酒飲, 重有happy hours (3-7pm) 50%, 正!
是次消費: 每人約$170

類別 : 韓國菜日本菜自助餐

Salad Bar 都ok.
Mushroom Soup 唔太好.
Service 就一般.
石頭rice 都可以咁囉!
叫咗一個little spicy 豚肉& not spicy 牛肉.
是次消費: 每人約$50

類別 : 西式西餐廳

上次行過呢間restaurant, 男友話係以前皇悅酒店個chef出來自己開,所以今次專程來tasting一吓.我哋叫咗一份西冷,一份rib-eye (yummy啲),又叫咗支紅酒,一般水準,service都唔錯,可以再come.重有呀!成晚播的音樂我都好鍾意!
Lunch抵食,$28-48不等(set-lunch)有drink.
是次消費: 每人約$250

類別 : 潮州菜甜品/糖水

昨晚去食糖水,冇乜人,食咗個熱清心丸,太大粒,要食好耐先食晒成碗,可以話都ok咁囉!而男朋友就食咗個凍雪耳糖水,都係一般.
是次消費: 每人約$25