中文 | English
hoie
我是住在沙田的hoie。我是一名hea,在觀塘工作。我最常於尖沙咀沙田出沒,最鍾意韓國菜日本菜土耳其菜露天茶座咖啡店茶餐廳/冰室,Starbucks Coffee同串燒素食涼茶/龜苓膏,零食。
食評會員 17次成為首位寫食評會員
hoie  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-08-29
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

估唔到沙田新店會係第一城開,仲以為會揀返係新城市開添,呢晚真係特登放工去hea吓食dinner嘅,因為知道呢間店坐位唔多,諗住平日應該會多D位揀,如果星期日先來相信唔會有位咯,呢晚我7點3來到,果然冇錯,都好多位揀,不過其實都真係幾細,一眼望哂。
雖然坐位係對住大堂,離出口唔係好遠,見好多人都出出入入,不過都唔嘈,因為夠靜,都幾好hea。

白朱古力布丁星冰樂® — 黑朱古力咖啡口味 (中$40)
面層有少少可可粉,食咗都唔覺,碎朱古力幾有口感又唔甜都唔錯,其實都幾膩同飽,白朱古力布丁少少甜,唔使咬慢慢吮入喉嚨,質感都幾得意,但唔似白朱古力嘅。

夾層林明頓 Lamington Quartet ($16)chopsticksmile
我一直都最鍾意食Lamington,貪其Size細細,食2件都唔會有罪惡感,呢期出呢個「夾層林明頓 」就唔同喇,比起普通Lamington起碼大一倍有多,仲要用忌廉做分夾層,本來都覺好肥嘅,好在整個夾層林明頓唔算好甜,其實4層的味道唔會好出,最出的係頂層橙味,之後應該係士多啤利、檸檬同綠茶,如果各種味道能夠明確D會更好咯。

香草醬蝴蝶粉沙律 Pesto Farfalle Salad ($29)sad
雖然香草醬加新鮮菜蔬好配搭,可是蝴蝶粉真係幾失望,質感好實,實到唔似粉,好似食緊隔夜麵粉咁。

蟹肉柚子沙律 Crab & Pomelo Salad ($29)chopsticksmile
打開盒蓋,中間都有好多嫩蟹肉幾鮮味,柚子好清新份量都正常唔好過少,連佢個柚子醋汁都好醒胃,Good。

班尼迪蛋批配田園沙律 Egg Benedict Pie with Garden Salad ($38)chopsticklol
可以單買班尼迪蛋批就$25,不過加埋沙筆感覺真係會清新D健康D嘅~
我都係第一次食班尼迪蛋,頂面有荷蘭醬汁都幾滑,醬汁之下係大大塊滑蛋白及大蕃茄,雖然蕃茄唔厚但也Juice吖,由略嫌唔夠酥脆批底和焦黑硬邊脆火腿盛載,雖然批底唔夠脆,不過好欣賞鹹香燶邊火腿,呢個係近期我嘅星巴克主打呀。

推介美食: 白朱古力布丁星冰樂® — 黑朱古力咖啡口味 (中$40),夾層林明頓 Lamington Quartet ($16),蟹肉柚子沙律 Crab & Pomelo Salad ($29),班尼迪蛋批配田園沙律 Egg Benedict Pie with Garden Salad ($38)
用餐日期: 2013-08-21
是次消費: 每人約$152 (晚餐)

2013-03-05
類別 : 多國菜咖啡店飲o野傾計

呢日我地成1點50分先去到,開頭仲驚要等位添,因為上網睇過呢間店都有好多人幫襯,好彩去到都有吉枱,職員比咗個戶外位我地坐,我就係正正想坐出面啦,Good!
當我地坐下,職員比Menu我地時就即就:「 每位最低消費HKD70」....哦,咁直接嘅,樣又惡惡地,之後的服務都係一般,其實如果唔係收10% Service Charge嘅話,佢呢DService係會接受,不過而家係收10% Service喎,係咪服務更加要好返D先??

我同佢都諗咗起碼5分鐘以上先決家食乜,以下係我地點來一齊食嘅:
③ 牛油果蕃茄雞肉中東包(Pita Pocket) $68
④ 意大利火腿嫩菠菜沙律(Roasted Butternut Squash) $58
Subtotal: $222 + 10% Service Charge= $245

最先來一的就是我最想試的<冰滴咖啡>,因為冰滴咖啡沒有經過熱解,香味比較少,所以店方用了紅酒杯,令味道集中一點,飲之前搖一搖,聞一聞,香味就出喇。
聞完先飲一口,好清洌、順滑的,不過冰滴咖啡冇用熱力萃取咖啡,所以咖啡因少了之餘,丹寧酸同咖啡油都少咗好多,對我鍾意飲有濃濃苦、酸、甜嘅咖啡來講,<冰滴咖啡>唔係我心水lu...。

① 冰滴咖啡(ice drip coffee) $58

佢杯<朱古力咖啡>都好快上場,拉花算漂亮,朱古力味超濃郁,咖啡味倒是一點都沒有,似飲緊朱古力奶。

② 朱古力咖啡(Mocha) $38

由點餐到上枱,等了10分鍾,<牛油果蕃茄雞肉中東包>終於來到喇,係我揀呢個中東包時仲覺得好貴架,不過見佢上枱後即時冇咗呢個諗法,仲同友人講唔怪之得等咁耐同咁貴啦,原來有鋼鐵罐裝住滿滿的薯圈,份量多,好熱有薯味且脆脆的,好食!!
側邊有D沙律菜伴碟,好新鮮;到主角塞滿牛油果蕃茄雞肉的中東包,雖然中東包是凍凍的,但煙韌得來都帶點香口,應是佢先烤過餅皮印致,本身唔鍾意食牛油果,但呢個係用牛油果打成汁與Yoghurt均和,食落唔覺有牛油果味而帶點酸,佢撈埋蕃茄一齊食都幾清新,唔膩,而雞肉一定係用雞胸肉,實的的唔嫩,好彩正正我就最鍾意食雞胸肉,令成件中東包加哂分呀,六十幾蚊食得飽砌得又幾靚,即時覺得唔貴喇(如果唔加一的話就叫抵)。

③ 牛油果蕃茄雞肉中東包(Pita Pocket) $68

最後係中東包上場後5分鐘上枱嘅<意大利火腿嫩菠菜沙律>,份量普通跟外餐廳食的差唔多,材料有BB菠菜,烤南瓜、意大利火腿,parmesan cheese用蘋果黑醋調味,烤南瓜好食,各沙律菜新鮮,與幾片咸咸的意大利火腿同食,原來分量算是啱啱好喎,唔錯。

埋單連加一$245,我地離開後覺得整體來講如果冇加一呢都還可以,但要翻兜嘅話就要諗過先,或者佢再有D什麼特色野推出啦。

推介美食: 牛油果蕃茄雞肉中東包,意大利火腿嫩菠菜沙律
用餐日期: 2013-03-03
是次消費: 每人約$245 (午餐)

2013-02-25
類別 : 意大利菜薄餅無肉餐單適合大夥人

呢日我地去完海洋公園成日,玩到攰攰又冇乜點食野,所以一來到坐低就即刻睇Menu食D乜飲D乜啦,亦都好快地就揀到想食嘅野喇。
主要係揀我最愛之沙律,小食、友人鍾意的意粉,再來多個餐湯啦。

① 凍檸茶(Ice Lemon Tea)無限添飲 $38
② 意大利甜酒配意式餅乾(Biscotti Vin Santo) $48
③ 羊奶芝士蔬菜沙律(Warm Vwgetable and Goats Cheese) $108
⑤ 是日餐湯—蕃茄濃湯(Soup Tomato) $50
⑥ 意式野菌螺絲粉(Fusilli ai Funghi) $110
 Subtotal: $426 + 10% Service Charge= $468.6

最快來的都係飲品架喇,友鍾意飲<凍檸茶>,又知佢係無限添飲喎,即時唔再諗要飲佢啦,我都有試飲過,少少甜檸茶味算重喇,有3片厚檸檬,呢知價錢都好抵喇。

① 凍檸茶(Ice Lemon Tea)無限添飲 $38

到我的<意大利甜酒配意式餅乾>,我呢個甜酒通常係用白葡萄釀製嘅,酒精含量約17%左右,入口因為幾甜所以17%濃度對我就唔多覺,係意大利呢種甜酒通常都係配Biscotti同食,我就覺得幾好飲,以往食Biscotti都係跟Espresso嘅,今次係點Vin Santo食,原來都幾好食喎。

之後到我要的<羊奶芝士蔬菜沙律>,呢個沙律份量真係好鼎盛又砌得靚靚,碟邊有幾件配烤麵包條,煙煙韌韌好食,而材料有羊奶芝士、車厘茄、 烤洋薊、蒜蓉茄子、意大利扁豆、燈籠椒、青瓜、薄荷葉、羅勒配蜜糖紅酒醋沙律汁。
呢個沙律汁酸酸甜甜幾開胃好味;羊奶芝士都幾多,又係好味;而其他生的蔬菜又好新鮮,正;另外烤過的燈籠椒、洋薊、茄子唔會過熟而過淋,又係Good!
其實本身我係唔食咩嘅,但曾經係北海道飲過羊奶覺得幾好飲,又係前年去土耳其食過羊奶芝士就鍾意左,令我時不時都會掛住佢,不過我仍唔食羊架,只會食羊奶芝士而已啫。
③ 羊奶芝士蔬菜沙律 $108

③ 羊奶芝士蔬菜沙律 $108

到又係我點的<焗蘑菇>,釀蘑菇的餡料有兩款,一款黑色的釀了水牛芝士及白汁烤焗,另一款白色的則釀了混醬(馬蘇里拉芝士+香草醬+羊奶芝士醬),
配上兩款醬汁為Genovese香草汁及蕃茄醬,兩款均用橄欖油開均和,香草汁幾香略嫌油份多了,我會鍾意蕃茄醬多D,夠蕃茄味又唔酸。
蘑菇細小,先食黑色釀入Mozzarella芝士的,係幾香嘅,不過食一隻已經覺得好膩喇,反觀釀了混醬的白色蘑菇雖然味道同樣濃郁,不過可能有香草醬故比較清新冇咁膩,好食D。
而側邊配上的烤麵包條又唔似沙律配上果款喎,呢個有香草味,點Genovese香草汁或蕃茄醬都好食。

④ 焗蘑菇(Baked Mushrooms) $72

之後先來<蕃茄濃湯>,因為呢個係後加嘅,所以咁遲先上枱,今次配上的烤麵包條則同配沙律的一樣,冇香草,點湯同食就好喇,當我地"疋"起一羹已經覺得好杰,放入口的質感好似食緊茄醬,真係好濃郁,濃到好似食緊茄膏咁,好勁,配麵包就一流囉。

⑤ 是日餐湯—蕃茄濃湯(Soup Tomato) $50

等了又等,食住枱面食物已感飽飽地,但都要再等15分鐘,<意式野菌螺絲粉>先到。
睇落螺絲粉好杰,聞到野菌和松露的香味,材料好簡單,只有螺絲粉同野菌,杰杰的蘑菇汁均勻的佈滿螺絲粉,面有松露菌油,螺絲粉彈牙唔淋,的確幾好味,以為份量唔多,原來食落你就知飽喇,下次可以再encore噃。

最後我地要用個半小時先可以KO哂所有食物,飽到不得了,好滿足。

推介美食: 意式野菌螺絲粉,意大利甜酒配意式餅乾,羊奶芝士蔬菜沙律
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-02-17         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$468.6 (晚餐)

共有2 人投票

2013-02-21
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

呢日我去完瑪麗醫院後落返中環,本是想去都爹利街嘅Starbucks嘅,不過落車後行經豐盛創建大廈外見到樹咗個牌有New Starbucks係1樓喎,未去過當然想去啦,不過我又想食咖啡撻,所以先去都爹利街Starbucks買咗件咖啡撻後再行返去豐盛呢間新野啦。
上到去一樓只見一間大大門口的Starbucks開張,裡面都幾大,裝修富有中國色彩,最正嘅係行到最入會見到有一特大露天茶座,就係地下同1樓中層,地方大枱與枱之間為有空間,真係幾舒服,只是戶外地方難免坐位比較污穢,要抹抹先可以坐喇。

第一次來到,都要食下新野襯返新環境,所以除了叫返食過的鬆餅又有咖啡撻外,叫多個<忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋>同<蘋果提子丹麥酥>試試先。

蘋果提子丹麥酥 (Apple Raisin Danish) ($16)
呢個丹麥酥輕飄飄,牛油味重,勁鬆軟,用刀係切唔開嘅....
酥內有蘋果茸和葡萄乾,有丁點杏仁片,果茸太甜,酥皮又甜,成個食會好膩,最好配Espresso同食中和返甜味,不過呢個我真係麻麻咯...。

忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋 (Alfredo Broccoli & New Potato Casserole) ($30)smilechopstick
呢個真係正,平時想係Starbucks食熱鍋只有去圓方、IFC呢類bistro分店先食到,呢期新推出有2款,其中就係呢個焗鍋喇,另一個係我唔會食嘅肉丸焗鍋!
焗西蘭花好嫩綠多汁,新薯香,鋪滿香草忌廉芝士汁,只係汁唔夠芝士味但就好Creamy,係幾好食嘅,所以呢次食完後,之後都有再食過好幾次,惟每次份量質素不一,唔係西蘭花偏多,就係新薯偏多,更試過汁多過西蘭花同新薯,即係一堆汁,只得幾件西蘭花同新薯,如果可以平均D就好喇。
忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋 ($30)

忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋 ($30)

亞麻籽甘荀鬆餅 (Flaxseed Carrot Muffin) ($16)smilechopstick
呢個再推出的鬆餅,真係幾好食,或者因為平時食鬆餅都會有點罪惡感,但呢個加了亞麻籽及甘荀絲,配一抹香甜的蘋果糖漿,即時覺得健康咗。
起碼入口牛油味唔重油份唔多,雖然亞麻籽只有表面果一少餟,但算是好多甘荀絲,以下午茶來講係好好嘅選擇呀。

推介美食: 忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋,亞麻籽甘荀鬆餅,
用餐日期: 2013-02-17
是次消費: 每人約$116 (午餐)

2012-05-16
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

<橙香白朱古力蛋糕 Orange White Chocolate Dome Cake> $30smile
好鍾意半圓體嘅蛋糕,覺得好靚仔,早前嘅黑色40周年朱古力已經覺得又靚又型喇,今次呢個白雪雪一樣咁靚,不過我覺得呢個Color襯冬天多D啫。
外面一層其實我食唔出係乜野來?
而蛋糕內層由白朱古力慕司與海棉蛋糕一層層組合,白朱古力慕司幼滑但唔濃郁,白朱古力味勁淡,唔甜;海棉蛋糕當然鬆軟,只係冇乜味。
蛋糕中心有粒由橙皮粒混合半碎杏仁嘅杏仁糖,勁硬超甜,但帶有橙香都唔錯。

<黑芝麻綠茶芝士蛋糕 Black Sesame Green Tea Cheesecake> ($30)chopsticklol
我食野鍾意續層慢慢試食嘅,之後先會幾層同時入口試的,呢件芝士蛋糕睇落有咁多層,的確可以慢慢試。
頂層有4粒甜甜棉花糖加1大粒紅豆,雖然得一粒,都幾有咬口;棉花糖側邊鋪滿綠茶粉,勁有綠茶味又唔甜,Good。
綠茶粉下層係綠茶味芝士,算幾濃郁,綠茶味唔苦,唔錯喎!再下層係普通芝士蛋糕,質感都幾實的的唔多夠濕,不過佢唔太甜食完都唔覺膩嘅。
餅底係黑芝麻曲奇,好濃黑芝麻味,仲以為會好甜添,又唔係喎,餅底仲幾脆口添。
其實我最憎食芝士蛋糕,但可能我鍾意食綠茶嘅野啦,所以對呢件Cake都幾滿意啫....嘿。
黑芝麻綠茶芝士蛋糕 Black Sesame Green Tea Cheesecake($30)

<煙肉洋蔥雞蛋批 Quiche Lorraine> ($20)smile
09夏天開始推出,之後每逢夏天都出,上年7月我先第一次食,事隔一年後再食呢...其實係我唔記得食過佢先叫來食咋...哈哈哈!
酥批皮都幾油,可能是因餡料濕潤有關卦?
食呢個蛋批一定叫職員焗耐D焗燶D,咁樣面層先會脆口少少好食D;餡料只有雞蛋、洋蔥和煙肉,當然蛋的份量最多,跟住到煙肉同洋蔥,我就覺得洋蔥偏少左D啫,而煙肉冇煎過或處理過,幾肥唔脆,都係麻麻,不過蛋就幾香幾好味,只係食完一件個批係幾膩架,最好同人分享啦。

推介美食: 黑芝麻綠茶芝士蛋糕,橙香白朱古力蛋糕,煙肉洋蔥雞蛋批
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2012-05-11
是次消費: 每人約$122 (下午茶)