iris2lam

iris2lam

我是 iris2lam
訊息
正顯示第 110 篇(共 10 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
担担麵
每人約$50
DEC 12

之前成日聽到詠藜園這個名字, 今次終於有機會試下詠藜園的擔擔麵... 見到差不多枱枱都有叫擔擔麵^^我們叫左一碗擔擔麵和小籠包和其他小食smile 果然冇令我失望...有好香濃的花生味... 現在有好多家的擔擔麵差不多食不到花生味, 好奈冇食過咁香濃的擔擔麵mad 佢有分辣與唔辣..今次選左辣味都ok喎, 少少辣帶起過味道...下次要試下佢唔辣smile 小籠包一次要叫八個... 冇細的..對於一個人或兩個人去食來說實在太多了...
鮮肉小籠包
DEC 12

今日經過圓方的王家沙,見到冇乜人排隊就入去幫襯下... 今次試左三鮮炒年糕, 所謂三鮮, 就係蝦、雞肉和火腿... 味道不錯...而食落去唔會覺得好油膩...值得一讚... 小籠包簡左最傳統的鮮肉小籠包..(佢有三款小籠包, 上次試左蟹粉小籠包,今次試第二隻smile) 鮮肉小籠包也做得好出色, 一咬落去有好多湯汁留出來...(不過蟹粉小籠包好食的) 現場見到好多人叫高力豆沙, 但我己經食唔落la..下次有機會先試smile
檢視所有留言 ()
1分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$50 (午餐)
OCT 10

第一次去試這一間酒樓~~之前佢叫二宜樓就想試一下~~但總是試不到~今次終於去到LA~~聽說和之前二宜樓一樣, 只是改了名~~~因為訂了位所以好快就入到去~~ 我們叫了點心拼盤(有蝦餃2隻,菜苗餃2隻,潮州粉果2隻,流沙奶皇包2 個<--流沙奶皇包是他們的招牌貨. 好味) 荷葉飯(見到好多人叫, 所以我們都叫了一客, 味道不錯, 特價$48不太貴~~),鬼馬米網腸, 我初時以為是炸兩, 原來腸粉入面真的包了米網, 脆脆地),還點了幾籠點心, 質素都唔錯, 而且個待應好親切又推介你邊樣好食, 又同你講下笑~~我們不是熟客, 在...
是次消費
每人約$50 (午餐)
APR 10

今天lunch 和同事去e-max 煌府婚宴專門店飲茶, 的裝修好靚,門口有一水晶燈和一條的白色樓梯, 有的花瓣在梯級邊好靚, 出面還有柴九哥和徐小鳳的相~聽說已經開了一段時間 我們一行12人叫了好多點心, 蝦餃, 燒賣, 時菜牛肉, 鳳爪,雪菜肉絲湯米, 馬粒糕等等~~ 馬粒糕好鬆軟好好味, 蝦餃就差的, 個皮厚左的~不過幾抵食推廣價$1 一籠,4人限買一籠, 最多三籠~~
2010-02-28
是次消費
每人約$100 (晚餐)
MAR 10

未開張已經想去試下上, 今日專登去試一下 去到梗係要試下的順德名菜~~大良炒鮮妙奶&煎釀鯪魚~~ 大良炒鮮妙奶好滑, 加了少少獵肉夠曬味~~ 煎釀鯪魚($88)好味,一的都唔腥, 但還是差少少~~食到有骨~~有的失望 最後叫了籠仔糯米蒸鱔和鳳城山渣骨, 籠仔糯米蒸鱔($88)好好味而且夠足料有大大粒冬菇粒和乾貝碎 大致上味道不錯, 價錢合理同埋菜色也較特別~~ 大家可以一試
2010-01-02
JAN 10

上星期六到荔枝角行街, 朋友帶左我去試下這間店~ 一入到店就飄來陣陣香氣(香薰)~~ 店面以白色為主~店面小小放了十幾張枱~ 可能是星期六下午, 得幾枱人~~ 好寧靜,好似遠離市區去了郊外~~HAHA~~ 我點了豬頸肉湯河~~有柚子沙津和炸矮瓜前菜~ 味道也不錯~~ 不過我覺得這間店都是以氣氛和坐得舒服較優勝~
2009-12-10
每人約$10
DEC 09

之前見到apple daily 介紹間店~ 見到是專賣鯛魚燒, 好似好好味~~~ 所以今日就去試一試~~ 傳統的~~要左一個紅豆餡, 細細件要件$10就貴左的~~~ 咬落去外脆內軟, 好rich紅豆餡~~ 粒粒紅豆~ 好好味~ 下次要試下其他味
每人約$54
DEC 09

最近知道灣仔有間新的日本料理可以在午餐時間訂位, 所以就去試下~~~ 成間店坐滿曬~~環境不錯~坐得幾舒服~ 我們叫魚生飯和饅魚定食~~~ 首先番茄前菜酸酸地幾精緻~ 魚生飯好大碗, 食到好飽~ 饅魚定食份量都好足~ 重要係他們的野食係整都好靚, 唔會求其放埋一就了事~ 還有甜品送, 係雪糕糯米糍 只可惜的單亂曬,&出菜好慢 可能新開未協調到la~~
2009-11-24
是次消費
每人約$65 (午餐)
NOV 09

龍門十一月尾就光榮結業了以往都是經過, 從未入去品嚐一下, 人始終要失去才懂得珍惜~~~~ 所以約同事去試一下~~ 入到去人頭湧湧, 有的難先找到位~~ 一坐低就搵野食, 叫了蝦餃和燒賣~~味道不錯,的蝦好爽口 之後叫了馬拉糕和雞包~~ 馬拉糕就差的la~~ 硬左的 可能人手不夠, 好少點心~~而且一碟點心要$22 就有的貴 so 我覺得係食個氣氛~~ 它的炒粉麵抵的, 可以一試 大致上ok~~
2009-11-20
每人約$10
NOV 09

公司附近有好多珍珠奶茶賣~~ 但我比較欣賞這間店, 它的茶味和奶味比例唔錯~~ 唔會太甜~~ 推介它的皇牌珍珠奶茶和碳燒鴛鴦奶茶
Top