中文 | English
JOJOMYDEAR
我是住在觀塘的JOJOMYDEAR。我是一名Manager,在中環工作。我最常於中環尖沙咀屯門出沒,最鍾意潮州菜京川滬日本菜,Cantonese Dim Sim,小食店酒樓日式西餐鐵板燒點心海鮮,Cake, Cookies。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
JOJOMYDEAR  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-05-15
類別 : 日本菜壽司/刺身

難得平日放假, 早一點去尖沙咀, 最愛之一的日本餐廳Doraya食個lunch 。
Doraya的老闆是日本人, 刺身一向十分有高質素, 定食好豐富又好味。flowerwow
DORAYA Tsim Sha Tsui 定食のどらや尖沙咀分店-

先來點了當天的Special - 新鮮空運到的富士螢光魷魚 HK88/Set, 真係幾鮮美。😜👍👍👍

我們分別點了兩個午餐套餐, 連任食 Salad Bar, 性價比相當高的! yummy
1)  DORAYA午餐定食$98 + 加$10 升級改為蜆肉甜湯
有齊魚生,炸物 -炸生蠔同炸 雞肉, 雞肉都幾嫩滑,, 好好食,
魚生塊塊都厚 好鮮好甜 ,所以真係幾抵食!🤤🤤🤤

2)  鯖魚午餐定食$98
普通鯖魚, 有日式海鮮蒸蛋 , 跟個普通嘅麵豉湯,
質素依舊一樣好好味!

米飯可以選擇壽司飯或普通飯,都是用日本米的 ,👍🏻👍🏻👍🏻
平日午餐免加一。😍👍🏻😋

Doraya 紅足十多年, 有原因的,  不僅價錢貼地,沒有將貨就價。
店子定食的款式約十多款,做法五花八門,。以高質素分量及價錢來說,性價比高。 balloon

DORAYA
どらや尖沙咀分店

DORAYA どらや尖沙咀分店

DORAYA午餐定食 $98 + $10 升級甜湯

DORAYA午餐定食 $98 + $10 升級甜湯

鯖魚午餐定食$98

鯖魚午餐定食$98

推介美食: DORAYA午餐定食$98 + 加$10 升級改為蜆肉甜湯
用餐日期: 2019-05-08
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2019-05-14
類別 : 京川滬素食

本來,我們想享用下午茶,  平平凡凡的下午, 無乜特別想食,
有位疑似男經理出來介紹, 聽起來不錯 tongue, 一行二人決定一試, !
我們點了二人午餐, 單獨叫了一份素前菜,  好有驚喜 like
皮蛋豆腐啲豆腐好滑, 而且豆味好濃, 蟹肉炒素翅好出色,🤤👍🏻
又聽見另一位介紹欖角蜜汁叉燒,真係好似叉燒,做到半肥瘦效果👍🏻
無期望之下,反而有驚喜
好味價錢又唔貴, 真係整得超好味, 又免加一免茶,
真的超高質素的素菜餐廳 chopstickballoon
2 人Set Lunch - 素前菜,  好有驚喜

2 人Set Lunch - 素前菜, 好有驚喜

蜜汁叉燒,  真係好似叉燒,做到半肥瘦效果👍🏻

蜜汁叉燒, 真係好似叉燒,做到半肥瘦效果👍🏻

巧膳坊- 超高質素的素菜餐廳

巧膳坊- 超高質素的素菜餐廳

推介美食: 蜜汁叉燒
用餐日期: 2019-04-17
是次消費: 每人約$100

2016-12-21
類別 : 台灣菜咖啡店甜品/糖水

21.12.2016 今天是️2016年最後一個節氣💕冬至⛄️,一早已收到了不少小禮物,開心心! balloon

在久違了的茶木*台式休閒餐廳Teawood Central, 与老友同事們,食休閒台灣風格冬至午餐,稱心滿意!!
中環Teawood,對正半山扶手梯旁,非常方便, 環境開揚舒服。

Mix & Match Lunch Set HK$79 最抵, 1) Appetizer 2) Main Course 3) Drink + 加蛋糕只需$18,非常Okay,當然要食!

Appetizer 要了炸雞翅,很小,但味道不錯!Main course:  主食要了炸肉排+台式肉燥麵, 鹽酥調味適中, 水準不錯,上餐時跟酸菜及半隻糖心蛋. ,香甜鮮嫩,   抵食之選. Blueberry Cheese Cake - 我們四個人分享, 味道不是很甜,滿意滿意!!服務:OkayMix & Match Lunch Set : 物有所值Dessert : 非常美味總體:  Happy lunch !
Mix & Match Lunch Set - Appetizer炸雞翅 , 主食要了炸排肉, 上餐時跟酸菜及半隻糖心蛋.

Mix & Match Lunch Set HK$79 , 追加蛋糕只需$18, 非常滋味。

推介美食: Mix & Match Lunch Set
用餐日期: 2016-12-21
是次消費: 每人約$92 (午餐)

2016-11-22
類別 : 西式酒吧無肉餐單

在中環午餐時間,如果你想享受一個休閒放鬆美味的午餐,
打工仔這是不容易的!

Hard
Rock Café 在中環蘭桂坊,中午時段是不設訂座,但不過長期都是不滿座,人數不多的話,
要找個位置相當容易,
環境Okay
, 有好好的Old
Days音樂,
輕輕鬆鬆的,
舒舒適適吃點美式食物,
這是一個不錯的選擇!flower我們只有兩個人,
Weekday lunch set兩人每人約需港幣150元左右!

Weekday
Set Lunch 包括
Appetizer + Main Course + Beverage. Starting from HK $128!

我們的午餐:

Tomato
basil Soup - 又鮮又濃的湯我很滿意like

Caesar
salad -蔬菜新鮮和麵包粒酥脆, 份量大,好好的選擇love

Asian
Ribs $128 - 烤豬助骨也是很有代表作,
肉質嫩嫩還很Juicy的,wow
Hawaiian
Burger $138- 漢堡是其招牌菜之一,
烤6oz安格斯漢堡,配上調味薯條牛肉肉質鮮嫩,肉汁豐富,份量很足,
配上烤洋蔥,烤菠蘿,融化的瑞士奶酪,脆脆Bacon和配上美味的薯條,
Yummy Yummy! heart
Drinks
:- Hot Lemon Tea - Waitress主動詢問我們是否需要免費加熱水 !
真的一個非常輕鬆和滿足的午餐! likelikelike
Set lunch - Drinks :- Hot Lemon Tea  &Tomato basil Soup

Set lunch - Drinks :- Hot Lemon Tea &Tomato basil Soup

Asian Ribs $128 - 烤豬助骨也是很有代表作, 肉質嫩嫩還很Juicy

Hawaiian Burger $138- 漢堡是其招牌菜之一

推介美食: Hawaiian Burger
用餐日期: 2016-11-17
是次消費: 每人約$145 (午餐)

2015-07-22
類別 : 日本菜咖啡店麵包店

SaiB: 很多食物我都喜歡! Order , please

沖繩苦瓜家鄉雞午餐+升級特飲冰鎮豆乳摩卡

沖繩苦瓜家鄉雞午餐+升級特飲冰鎮豆乳摩卡

19.7.2015 Sunday lunch

MorMor媽媽與SaiB (狗狗) 開心聽完義工講座, 我們正式成為動物義工, SaiB正式成為動物小特工B,可以正式投入工作喇! 醫下個肚仔先!! tongue
忽然,好友想食日本料理,經過Mikiki, Antoshimo Cafe & Bakery 店櫥窗上示出菜單, 似乎相當有吸引力, 價格也不高, OK, 那麼,我們在這裡開餐喇!! 我帶同我的狗狗SaiB,所以我們只能坐在外面, 我們是幸運的,正好有空台!!

Antoshimo Cafe & Bakery一向都唔錯, 其實價錢都提高了一點點,不過都ok不貴,一般餐賣 $52-78 不等, 添加或升級的特飲, 只需要多加15元/21元!! ! (Service charge +10%)

我就叫了個午餐L4 HK$52 沖繩苦瓜家鄉雞, 另加HK$21升級特飲豆乳摩卡特飲

午餐 L4 :-
- 鰹魚麵豉湯, 味濃,味道中上, 入口順滑。
- 苦瓜熱食時, 香滑有苦瓜甘味而不苦, 南瓜一起同煮雞, 甜甜地又香脆!! 讚 !! like
- 最驚喜的是個飯真係絕對高水平, 沖繩風味, 好惹味!! likeking
- 豆乳摩卡特飲, 意想不到的好, 豆乳摩卡不太甜,但味道濃厚又幼滑!!  likelove

服務:- 尚算不俗

非常不錯的性價比!!  一個非常滿意的午餐 smile

用餐日期: 2015-07-19
是次消費: 每人約$80 (午餐)