中文 | English
luiluicoolk
我是luiluicoolk。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
luiluicoolk  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-05-25
類別 : 滬菜 (上海)中菜館咪嘥嘢食店無肉餐單

個人食好多唔同上海菜,見網上有甘多好評,一心以為會好好食,叫左個酸辣湯,都唔錯,但紅油抄手,無紅油,皮厚,小籠包係超級厚皮,完全係難食!我唔明甘既水準何來得獎?真心厚皮仲要穿!
跟住叫左兩個面,湯面,一個旦旦面,無花生香味,其實無咩味,我仲要自己加醬油同辣醬...另一個係炸排骨湯面,個面湯底完全無味,面煮過熟,發左,個豬扒炸到好甘!我真係好唔明甘既出品,會有獎!厚皮對上海菜已經係好唔合格架啦!仲要穿皮!我唔會再去食!dislikedislikedislikedislike

2018-04-02
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館粉麵/米線粥品

貴價唔緊要,最緊要成正比,真材實料比你,食得物超所值!牛筋腩撈麵,牛腩好入味,大大舊,麵好爽,彈牙,仲要係比平常既雲吞麵幼少少,另外跟的湯,有蝦子粒係湯底,生腸及底粥,生滾粥底棉的,熱辣辣,入面所有豬生腸,豬膶,豬肚,豬肉丸,唔會少料,連蔥花都係舊式酒樓切法,兩樣野都好正,好新鮮,雖然價錢貴,但勝在地方環境衛生,舒服,服務態度親民有禮!下次打算再試雲吞同其他野食!老實講價高唔緊要,最緊要值!yummyyummylike係值既!

2017-12-10
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館湯品藥膳

由於天氣突然急降,身體自然覺得好凍,忍唔住要食蛇補一補,行經呢間店,用一個平常心入去試一試,兩人食,叫左兩個餐,個餐有細蛇羹,蛇湯,糯米飯有兩條半條的臘腸同潤腸,另一個餐都係頭兩個一樣,但就有蛇汁泡雞,其實仲有好多野食,例如羊腩,不過今晚無叫,下次會再去試,入題,個蛇湯我第一次飲,好好味,無味精,個蛇羹好足料,唔係水汪汪果種,個雞好特別,好食,個糯米飯我覺得最正係兩條腸好香,飯煮得剛好!整體真心覺得唔錯,值得再去,以後又多一個選擇啦!唔洗再去某幾間出名貴又唔憂做既蛇王食啦!yummyyummylike

用餐日期: 2017-12-09
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

2017-06-27
類別 : 港式中菜館酒樓火鍋

本人不是打邊爐愛好者,不過一年都會有一兩次。今日放工成班同事一齊去尼間打邊爐,記得兩年前試過,不過無咩印象有咩好食,今次再試真d,點左手切肥牛(安格斯),好新鮮,牛肉好味,同事們都話牛肉好正,有牛味,無根,所以再點第二碟,雖然價錢比一般打邊爐貴但物有所值,價錢同食物,環境,服務成正比,係值得試的!仲有個響鈴係新鮮炸架!唔同一般係現成,所以食落口係好味好多,食菜全部都好新鮮,應該係甘,所以總括唔錯!flowerchopstick
推介美食: 手切肥牛,響鈴
用餐日期: 2017-06-26
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2022-07-23
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館山珍海味點心

新裝修後去過一次飲茶,環境無咩改變,服務殷勤,照樣都係舊果班員工,只係食物上大不如前…以前好多主打既點心已人去樓空,選擇上比以前更加少,只係名字上多左好多名貴的添加,好老實講,真係好失望,加上分量上每碟都係一舊起兩舊止…但價錢上就係酒店級價格,價格高左唔緊要,但作為一個聰明食客,其實用肉眼都識得分貴與平的食才,而唔係係菜單名字添加色彩!服務同擺碟上雖然係好乾淨,好殷勤,但尼樣野應該係一間酒店價格經已包括在內的服務!好可惜,試問一間無景,無停車位,上樓店,如果連咁既服務都無,仲有人肯會比中環酒店級價格去飲茶咩?人地酒店既分量都唔會係一碟野得兩舊或一粒啦!重點係我唔係食緊某位出名大廚既出品,只係好普通飲茶食點心,點心只係出自普通食材,或許新裝修後賣點係(服務)而唔係食物,十分明白但我真係好想講我未試過比成接近100蚊,得一粒仲要有個蓋打開比你望下一粒既蝦餃,好似好珍貴,仲話配上自家既特製豉油,咁我想問一下,4個人係唔係要叫4碟?其他點心基本上都要叫2碟先剛剛夠一人一口分!如果係點心Omekase ,我唔介意咁既玩法,但奈何我唔係去左一間米芝連咩星餐廳或某位出名廚師既出品級咯!未試過飲完茶會有一種搵笨既感覺!飽經已唔能夠提及…只能夠話我去左食服務!完!frustratedfrustratedfrustratedfrustratedfrustratedfrustratedupset