中文 | English
nicoleli1986
我是nicoleli1986。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
nicoleli1986  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-07
類別 : 新疆菜串燒店串燒

之前馬家莊係太子已經係熟客仔,今次搬到尖咀,一定繼續幫襯!
嗌左牛肉餅:咬落,肉汁必哂出黎,熱辣辣,太太太好香,呢度ge牛肉餅,百吃不厭!madmadmad
回鍋肉炒年糕:炒得出色,年糕不會太硬或太淋,味道同回鍋肉超夾!lol

沙鍋雲吞雞(1/4隻):因為得兩個人,所以嗌左最細size,不過份量都好多好足,雞好嫩滑,湯清甜,雲吞都okmad

醬牛肚:不過失,牛肚幾入味chopstick
沙鍋雲吞雞

沙鍋雲吞雞

牛肉餅

牛肉餅

堂食等位時間: 0 分鐘

2014-04-27
類別 : 西式咖啡店咪嘥嘢食店三文治西式糕點 飲o野傾計

Dolce 88 coffee shop係酒店lobby其中一個小角,十分好彩,一入到有位~~
望住彬淋種種ge cake,被其中一件Green Tea Opera吸引住了mad,決定order一件,飲品方面:嗌左杯Cappuccino同Dark chocolate coffeesmile
Green Tea Opera($48):面頭有金箔/rapeberry,入口濃濃ge綠茶香加埋朱古力底,味蕾十分滿足,配咖啡絕佳!
Dark chocolate coffe-small size($38):有水準,因為dark chocolatee關係配上咖啡,令咖啡更加有層次
cappuccino ($48-大size):飲左男朋友杯cappuccino一啖,一飲果然good!!!!shocked泡打又多又細密,espresso底唔錯!!! 唔怪得係佢地ge signature咖啡la
而且環境好relax坐得好舒服,可以坐上一整個下午呢lol

堂食等位時間: 0 分鐘

2014-04-26
類別 : 西式咖啡店

chopstick我是一個咖啡精,喜愛四處搜尋新ge coffee shop ,是日黎到呢間cafe試coffee~~~
與男友order 左latte ,cappuccino,smoked salmon with cheese cheese bagel,rosted beef with cheddar grilled onion bagel~
兩杯飲品有形無神,咖啡飲落有點希...令我有少許失望。。
但食物卻令我驚喜,尤其煙三文魚跟bagel 十分之match~~~~味道相當不俗!!rosted beef 好juicy~~~very good

題外話/補充資料:
希望咖啡師今次只是失準,下次黎希望有改善喇~~smile
推介美食: smoked salmon with cream cheese bagel
堂食等位時間: 2 分鐘
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2014-04-20
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔懷舊老店

一直想嘗試的這鐵皮屋改建的茶檔,曾著天氣不太熱,一於坐言起行!!!
與男友一人一碗豬扒麵:一上檯,內心嘩左餐,個豬扒好厚好多,而且色水好靚,一食果然正呀,豬扒好juicy而且充滿黑椒味,好正呀!!!!麵底煮得好有水準!再加檯上的麻油!!!香爆!!$23抵到爆!lollollol
凍lemon !tea:茶底不俗~good!!!^^
凍奶茶:失望,味道普通,可能d冰溶哂溝希左喇!!?下次要再飲佢地攞獎ge 熱奶茶!

推介美食: 豬扒麵
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-04-19
是次消費: 每人約$35 (午餐)

2014-04-20
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast

smilesmile呢期真係好興以旅遊做主題的cafe..先有牧羊,後有古朴!食過牧羊數次,頭一次食物及飲品係有誠意的,可是還是敵不過時間的考驗,keep ng到水準...所以知道有古朴同類的餐廳,我都抱住沒有特別期望的心情去試!!
好!入回正題!入到餐廳,環境好舒服,店主十分有品味tongue
選了兩個special lunch(次次都唔同):1.香辣蕃茄炒"顯"扁意份(味道不俗呢,辣味同蕃茄ge比例控制都balance,十分match)
2.雞扒忌廉香茹意粉:上菜時,有點兒失望,原因那雞竟是炸雞....本人覺得跟意粉唔match....而且炸得太乾身,其實menu係咪應該寫炸雞而不足是雞扒呢sad?不過意粉卻是十分出色,意份掛著那忌廉.正!!!lol
飲品:3.芒果蜜桃沙冰:偷飲左男友個杯兩啖,我覺得ok la!
4.latte:我想讚一讚,有水準的牛奶咖啡,而且這杯免費的,只要係fb即時check in ,就有一杯free latte / cappuccinotongue而且唔係hea沖比你,所以有驚喜呢!!!
p.s:是可以再回的一間餐廳
Free Latte

Free Latte

推介美食: latte
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-04-18
是次消費: 每人約$90 (午餐)