中文 | English
Ada L
我是住在北角的Ada L。我是一名OL,在佐敦工作。我最常於灣仔尖沙咀佐敦出沒,最鍾意川菜 (四川)粵菜 (廣東)日本菜小食店朱古力/糖果店西餐廳大閘蟹甜品/糖水雪糕/乳酪
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Ada L  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-03-01
類別 : 粵菜 (廣東)港式外賣店粉麵/米線咖喱雲吞/餃子

用餐時間係口1月15日中午十二點,我諗 應該我係最後一個食評,估唔到今日再去已經執咗笠。

我呢位腸痴喺youtube視頻睇人介紹牛腸鍋之後,就慕名而來。呢度牛腸鍋滾得好軟稔,牛腸入口即化,甘香嘅牛脂滲入每一個味蕾,入口膏滑油香。佢層牛腸衣唔同其他喺食店食到嘅牛腸,層衣不但止唔韌,仲唔使點咬,可能早已經用其他烹煮方法處理過,齋滾唔會做到呢個效果。

跟手嚟過用日本米煮成嘅飯加多一隻蘭王蛋撈落用牛腸鍋滾過嘅湯底裏面攪勻,牛脂嘅香氣混入濃郁嘅蛋汁比啲飯索哂

推介美食: 牛腸鍋
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-01-15
是次消費: 每人約$166 (午餐)

2024-02-18
類別 : 日本菜居酒屋

隱世居酒屋

喺日本食過博多牛腸鍋之後,心血來潮突然又想食返,於是去網上揾資料,最後決定嚟呢間居酒屋。
當日係年廿九,睇完中醫後,自己一個去到依間居酒屋醫肚,上到去己經係八點正,本來以為樓上居酒居會無乜人,錯啦!估唔到坐滿哂食客,好彩仲剩得最後一張枱安排比我坐。環顧四周,日本人同本地人都各佔一半。兩大枱日本人似係放工之員工同老闆嘅歡樂時間嚟呢度消磨。而餐廳裝修偏向日式酒吧格局,店內有部大電視播緊日本電台嘅節目。
我點咗博多牛腸鍋、鐵板海鮮明太子、明太子芝士玉子燒、炸蝦仔、炸物(牡蠣豬肉卷、蘆筍、炸牛腸×3、炸海鰻、炸牛肉、炸秋葵......)。

炸物
先講吓炸物,薄薄一層脆粉漿包住,沾啲帶酸味嘅喼汁令到各色各樣食材粉外惹味,但炸牛腸可能喺高温嘅情况下縮到一小嚿,感覺無淥咗三十秒嘅牛腸體積咁大。牡蠣豬肉卷可能又就住塊豬肉嘅熟度,連帶牡蠣縮到好細粒,食到有啲到喉唔到肺。其他炸物食材正常。

博多鹽味牛腸鍋

博多鹽味牛腸鍋一流,牛腸鋪上好多韮菜同芽菜仲有幾片檸檬,賣相吸引。成口牛脂滿足無比,含住嚿牛腸等啲牛脂香氣慢慢浸淫喺口腔裏面,然後差不多食到剩返塊比較韌嘅腸衣就幹脆吞下,真係好好味。

明太子芝士玉子燒夾住啲芝士同明太子,玉子濃郁柔滑,拉絲芝士同明太子餡味道好匹配,不過用匙羹攞起時需要夾穩啲,事關感覺足料墜手兼易散,份量一啲都唔少。

鐵板海鮮明太子呢個比較淡味唔吸引
炸蝦仔係鐘意食炸嘢嘅人唔能夠錯過,鹹香嘅炸蝦仔酥香鮮脆,無論當佐酒小食又或者係當正餐前菜開胃小點都係一絕。

炸蝦仔

留意到嚟呢度嘅食客有啲同三五知己飲酒食輕食消磨時間,有啲係情侶嚟開餐,有啲放工約朋友嚟呢度食飯,有啲比老細捉過嚟焗住Happy Hour,無論食客輕食或開餐,每枱都必定有碟串燒放喺佢地面前。
推介美食: 炸物, 博多鹽味牛腸鍋, 明太子芝士玉子燒, 炸蝦仔
堂食等位時間: 80 分鐘
用餐日期: 2024-02-08
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2024-01-31
類別 : 日本菜拉麵

一直都好想去呢間拉麵店試試,地址一啲都唔易揾,喺Openrice睇到喺民泰街,本來以為可以趕到11:35分過到去唔使排隊,點知揾唔到間店於是問路人,比人老點去附近間家維商場嗰間唯一燒鵝,去到先發現嗰位路人可能聽錯泓一係唯一,於是再問多幾個路人終於揾到間食店,11:45分趕到去食店門外排隊,而我係第七個啱啱可以坐到店內最後一個位。

一坐低發現呢間拉麵店唔係咁專業,喺膠盒入面啲筷子同湯匙放得好唔整齊,成大咋擠入去咁款,喺日本係唔會見到有咁情况發生,地方亦都唔覺經常清潔。

坐低即刻叫咗個招牌白雞湯拉麵,麵條比較幼身,並不如預期般爽滑彈牙,喝一口奶滑嘅湯頭,感覺雞味熬得唔夠濃郁,但嗰片叉燒同慢煮雞肉算肉嫩柔滑,隻流心蛋個流心程度啱啱好,配料如葱花筍絲亦正常,但整體唔會令人失望,但就無我期待嘅驚喜感覺。

食完過後返屋企竟然肚瀉了幾次,我係一個唔易肚瀉嘅人,對上一次食到肚瀉都忘記咗幾多年前啦!我又食唔到佢地有酸宿味,所以我第一時間諗起可能同呢間店啲肉類煮得唔夠熟或餐具有關,希望店主可以正視。

評分: 味道 3   環境 2   服務 3   衛生 1

2024-01-30
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線雲吞/餃子

我喺腸藏愛好者,甚麼牛腸、豬腸、雞腸通通啱哂我胃口,越多脂肪越鐘意。
一向幫襯開蘭香麵家,佢地雞腸同麵嘅份量適中,見以下人兄嚟到三蘇記叫嗰碗雞腸腩河啲雞腸份量都幾多,自己又叫咗碗雞腸麵,雞腸連住脂肪爽滑油香,但可惜分量幼少,麵條完全無彈牙感,浸到想稔哂。
另外本來想要碟酥炸鲮魚球,可惜店鋪今日無貨,食完仍然肚餓,於是繼續出去覓食。

2013-04-10
類別 : 西式酒店餐廳麵包店

我去親西餐廳或者係甜品店,有一樣嘢我一定會點嚟食,呢樣嘢就係檸檬撻嘞!

今日去咗香格里拉間Island Gourmet外賣咗一個原個檬撻嘞!

唔會過甜又唔會搶喉.面頭蛋白輕盈軟綿,亦唔會過甜.如果蛋白面頭刨上
啲檸檬皮係面,,相信蛋白味道同賣相會更好,餅皮就不過不失啦!
檸檬撻

檸檬撻

推介美食: 檸檬撻
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-04-08
是次消費: 每人約$320 (其他)