中文 | English
阿丸
我是住在荃灣的阿丸。我是一名......。我最常於中環出沒,最鍾意滬菜 (上海)法國菜西式日式西餐咖啡店茶餐廳/冰室麵包店甜品/糖水雪糕/乳酪,cake。
食評會員 10次成為首位寫食評會員
上載影片 上載影片 0
我的推介食評 我推介的食評 5
阿丸  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-09-06 (屬於相關食評)
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水飲o野傾計

黎到Vero好似去左外國既藝術館咁,好多野睇lol,澤田正文的designer chair,好靚、環境好relax。
上次姊姊來過,店員送左張Signature Hot Choc,買一送一劵。
三個人,完全可以「盡」試!除左朱古力食Collection、Muffins食Tasting menu外,Cake都自我變成"Tasting menu",五款吃盡!
先來Signature choc drinks,因為朱古力熱力,杯面那朱古力「蓋」,好快被溶陷!朱古力槳勁濃!好正!一定要襯熱「飲」如果涼左,會少少變酸。(我覺得最好都係文華酒店餅店的hot choc,因為佢似番杯DRINKS)
Iced Rasp Cho,冰凍既,當然好舒暢,又有士多啤梨粒粒脆,酸酸地,幾醒胃,不過我都係鍾意杯Signature多D,始終熱,朱古力味會出D。
Muffin$68估唔到係咁細件,如一蚊銀size: Rosemary,先入口得要緊的牛油味,再來Rosemary味,是外國口人味,我覺得好優香、最好食、同整得出高水準都係呢件!
Dark 70%, 可能太的骰,蛋糕part食唔到有幾濃,被內裡的朱古力醬cover了。
Pink Himalayan Caramel,極似樂家杏仁糖味,所以甜左D。
Blueberry,無乜特別,係最出眾既一件,berry似提子葯水味sad
Banana & Mint,香蕉只有放上面那片封到半乾的香蕉片,但cake身味道好叮一聲shocked!那種mint味,同peppermint茶包的薄荷一樣,浮游在口腔中lol~~~
Autum/Winter Bonbon$68,因為已是一星期前了,記得有蜜柑味、蜜糖味、朱古力粟米片、etc…味道,其實太細粒了,朱古力香唔香?滑唔滑?根本食唔到,比餡蓋過味道。不過我覺得柑和蜜糖混落朱古力度,都幾好食。
五款CAKE來喇chopstick!
Rosemary Cheesecake:第一朕就係Rosemary味喇!其實成片食有點各有各味道,沒有大家搶大家既味,底層的脆底仍脆,整體我最喜歡呢件smile!
Taro Earl Grey: 伯爵牛奶朱古力mousse,襯芋頭mousse,好特別!可惜芋頭味本身淡,如果佢單整件Taro cake或者夾一層薄薄朱古力mousse/蛋糕響中間,會更好!
White Passion:甜甜的白朱古力,搭酸酸的熱情果,幾fresh!在吃咁多朱古力之際,可有中和作用tongue
Signature: 用左70%Dark choco + brownie,其實無乜新意,不過飲有Signature;食都要有Signature既……好濃朱古力,完全係一件Choco brownie,確實好重份量,加埋太多既榛子粒粒,好飽。
Orange Crisp:襯凍食,就係牛奶橙朱古力雪糕咁,放涼少少,似番件cake,再好食D,佢話有choco crisp layer,就唔係咁覺喇。
澤田正文作品

澤田正文作品

玻璃房內

玻璃房內

原來有朱古力班....

原來有朱古力班....

溶陷中的Signature

溶陷中的Signature

Iced Rasp Choco

Iced Rasp Choco

Autum/Winter Bonbon & Muffin Testing Menu

「豪」吃五款cake

「豪」吃五款cake

推介美食: Muffins Tasting menu
用餐日期: 2009-08-29
是次消費: 每人約$135 (下午茶)

2017-01-28
類別 : 西式慶祝紀念日

今天(6Jan2017)有機會品嚐名人飯堂滋味

我們人多, 為左簡快選擇,又可嚐多碟頭,只好在當天唔吸引的set lunch中揀選

是日餐湯: 蟹肉忌廉湯. 一上仲伏! 雖然有蟹肉有鮮味,可是質素像在優質一點的西餐小店中的 “紅/白例湯”感覺.

同事的淮山堅果沙律配藍莓油醋汁,較像樣. 不過藥水味藍莓汁配淮山,唔夾

我為了留甜品quota, 主菜選了沙律.

賣$300的沙律主菜(仲貴過碟Risotto), 以為有什麼板斧… 嘿… 日式芝麻汁(日式超市可買到的味道)+淡味雞肉+幾片脆麻花. 菜也不見得什麼高價沙律菜. That’s it~

燒美國T骨, 份量驚人,拌菜不得睇. 扒Oh no! 肉質好似有點梳打粉效果.幾位同事吃後咁岩相繼唔舒服 (可能吃得太多肉,胃部負荷也不定吧)

至於Cakes, 比坊間的大件, 但味道just soso~ 美心水準麻!
焦糖泡芺42,綠茶朱古力慕思46,紅寶盒52,開心果百褶蛋糕58,開心果雲哩嗱圓頂48

2016-12-27
類別 : 西式

間唔鐘也會過來午飯。因為有很多老港西餐,餐湯選擇什多,而且有暖暖的餐包。
裝修後首次光顧。餐牌只有兩版紙的選擇(大致從原本主菜篩選出來)。
餐湯只有是日餐湯(當天是椰菜花忌廉湯)。或可選醋汁沙拉。

哼!餐包縮水兼唔暖。失望double up。
至於主菜,水準和以前差不多,just so so。
海南雞飯,雞肉滑,飯有雞油香,可是不夠熱。

牛扒,五成熟,造到保留肉汁,牛味麻麻。

雜扒。嘩!有成半隻燒春雞、羊架、等等。同事叫的,沒試。看來ok啦。

服務就,也是差了。沙拉order了,吃到主菜仍未上。已催了三次。

餐飲:咖啡得2/3杯,啡味no good。檸蜜的蜜,選了糖份多的蜜"糖"種嗎!?
一致覺得不再是"飯堂"喇!

2015-12-10
類別 : 港式茶餐廳/冰室

有天無意中經過,深深被這間“獅子山下“、“同一屋簷下“感覺的茶……“檔“吸引。
咁啱網也有刊登,這裡也有“雜食菠蘿包“,所以找時間來。
店子整潔井井有條,店員也熱情款待。我們叫了奶茶,由於茶身薄,要求一點點煉奶,店員很樂意,更問要加多少添!可是仍補救不了。奶茶真的不易沖。
不肚餓,叫了牛角包,放棄菠蘿包。
牛角包一樣,可“雜食“。選了蛋牛。
包身鬆脆!並非現成(超市)貨!充滿牛油香!罐頭牛肉粒粒狀,囗感出色!推介!
另一少見作品,炸雞脾 紅菜頭沙律
雞脾即炸,脆香好吃。沙律材料豐富,除紅莱頭,有薯仔、粟米、菠蘿!少醬,太美好呢!
吃罷,店員還問,食物啱食嗎?茶記小見場面,令人賓至如歸感覺!

2015-01-04
類別 : 法國菜咖啡店酒店餐廳甜品/糖水西式糕點

在食評看過,COCO 的蛋糕確是迷人。發現原來信用咭優惠,立即行動!
打開目錄本,無一不吸睛。

自演蛋糕孤獨腳戲,唯有精心只挑一點點。

MNG Mille-feuilles

MNG Mille-feuilles

l
MNG Mille-feuilles $46。feuilles很少以朱古力作酥皮層,密習得來鬆脆,倍添美味!夾着的是輕盈芒果忌廉,最讚的是忌廉上再加了開胃的芒果醬shocked,增加整體效果!超好吃!

Irish sip

Irish sip

Irish sip $38 這個造型插着一支baileys針筒的,是非選不可吧!知道它的豐富內涵更是拍岸叫絕!由面談入心:咖啡啫喱,白朱古力忌廉,朱古力海綿蛋糕,朱古力脆米。每啖囗感一點也不孤單!味道沒過甜,蛋糕如剛出爐的柔潤。以為吱了baileys會浸着蛋糕,結果卻是神之筆般,融入蛋糕當中!極美好。

Rose Des Vents, Violette @$18

Rose Des Vents, Violette @$18

Rose Des Vents, 64%朱古力 ,杏仁,玫瑰味紅苺。杏仁香脆,混紅苺的酸,coating着優質朱古力,味道非常平衡!正!
Vuolette, 不論普通的朱古力,有ganache的,一定是“吃得吓“。這裸珍珠,酸酸地軟心朱古力,外是violet essence, 一脆一軟,吃下喜在心頭。

Le Pain de Seigle $38

Le Pain de Seigle $38

Le Pain de Seigle, 預1小時前新鮮即造,回到家,麵包香氣溢出。是德國啤酒黑麥麵包。皮不是很脆,不過麵包芯確如仍在呼吸中shocked!味道酸酸的。新鮮麵包揸上牛油,一大快事smile
推介美食: MNG Mille-feuilles
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-01-02
是次消費: 每人約$68 (其他)
用餐優惠: 信用卡優惠