中文 | English
honeywing  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-07-07
類別 : 日本菜串燒

今日星期6, 晚上8點幾黎到呢度, 小店內位置不多, 門口有幾張露天的檯, 不過因為天氣炎熱, 大家都一有室內位就會要求坐室內涼冷氣~

小店伙記很好, 一有室內位置就主動問我們要不要坐回室內like

最先黎到的是海鮮炒烏冬chopstick正好快快幫我地醫醫肚, 炒烏冬最驚就係超多油, 呢個炒烏冬都算OK唔太多油, 味道都幾惹味.

跟住就黎左D串燒同鯖魚chopstick先講鯖魚 - 算係無咩骨啖啖肉, 燒得時間都剛好, 不會太乾身太焦~ 至於串燒, 我地揀左墨魚丸、沙爹雞肉、牛舌、烤豬肉。每一樣都算燒得時間恰當, 不會太燶或者不夠熱。牛舌很爽口like

呢個牛油金菇勁好食! 牛油味非常香, 呢個我食到停唔到口!!

食完第1 Round, 我地都覺得可以再食第2 Round, 因為D野食唔錯~

今round我地叫左燒扇貝, 呢個就普普通通, 唔算非常鮮甜, 正常及格。
荔枝豬肉卷 - 我第一次食呢個野, 個荔枝熱熱地甜甜地, 配上出面塊豬肉 (定係煙肉?!) 咸咸地, 兩樣野各自中和左個味道, 又幾好咪同幾夾~
燒栗米 - 都甜甜地, 燒得都OK~

日式炒野菜 - 呢個就麻麻地喇, 不過我地都只係想食少少菜平衡一下, 我最後係將D菜撈去個牛油金菇D牛油度食mad

串揚一口麵包 - "揚"即係炸, 所以呢個即係炸一口麵包, 呢個岩岩炸出黎熱辣辣好好食! 佢加左煉奶, 有少少似炸饅頭, 不過呢個再邪惡D, 咁就梗係再好食D喇!!yummy

推介美食: 串揚一口麵包, 追加串燒, 牛油炒雜菇, 海鮮炒烏冬, 第一輪串燒+燒鯖魚
用餐日期: 2017-07-01
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

2017-07-03
類別 : 粵菜 (廣東)港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店點心

周末沒有特別活動, 跟老公走到西環試下新野~在open rice見到呢間周記咁多笑哈哈, D野食又夠哂邪惡, 決定黎試一試佢先!

我地星期6大概2pm黎到, 門口都已經有唔少人等位,
好好彩都唔算等太耐, 大約20分鐘就有2人位到我地.

雖然已經2點幾, 不過我地其實未食lunch的,
所以都叫得比較多野食

1. 蝦多士 (下午茶餐$40連熱飲)
2.  XO醬炒腸粉 ($36)
3. 蝦餃 ($26)
4. 鴛鴦燒賣 ($26)
5. 流心奶黃西多士 (下午茶餐$33連熱飲)

蝦多士chopstick 呢個即炸出黎熱辣辣非常正, 入面蝦滑份量非常足料, 又夠彃牙, 出面D芝麻夠多而且炸完好香口!! $40有4件大大件真係好抵食同好好食!!!

蝦餃 & 鴛鴦燒賣 chopstick 呢2個點心我地都覺得不過不失, 可能本身我地偏向中意食有菇味的燒賣, 而呢個就無落冬菇, 所以我地只係覺得普通了一點.

流心奶黃西多士 - 呢個一黎到ge時候個多士好似好平靜咁, 點知一切開佢, 哇!!! D流心嘭嘭聲咁流_
個多士食落去好鬆脆, 流心奶黃又好味又夠特別, 真心覺得值得一試!

XO醬炒腸粉 chopstick呢個又係超乎我地意料之外咁好食!!! 我老公就比較著重腸粉的味道 - 夠唔夠滑同有絛米香. 佢食完第一件就同我講呢個腸粉好好食! 咁到我試喇~ 又真係幾香幾滑, 而我就著重個XO醬, 因為我好中意食XO醬乜乜乜果D野食, 而呢個XO醬又真係好惹味喎! 呢個都係真心推介, 我地一定會encore的食物!!!
推介美食: 蝦多士, 奶黃流心西多士, XO醬炒腸粉
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2017-06-24
是次消費: 每人約$80 (午餐)

類別 : 韓國菜外賣店

久不久就很想很想吃韓式炸雞,
但每次不是要走到繁榮的地方才有好吃的,
又或是貴貴的價錢卻吃了KFX的味道...

而呢間堅尼地城的小店,
其實我跟飯件已經吃了五次以上!
雖然不算坐得很好, 但味道和親民的價錢讓我們來了一次又一次!

star無骨炸雞(蒜香蜂蜜牛油)star - 一共有8件(圖中少了2件因為我們吃掉了才記得要拍照, 哈哈!)
首先價格相宜, 而且「無骨」超方便! 炸雞當然是即叫即炸, 熱辣辣同時雞肉都幾滑~ 我地點「蒜香蜂蜜牛油」因為佢個炸雞配甜甜地更加惹味呢!mad

star黑豚肉伴飯配溫泉蛋star - 伴飯有好幾種蔬菜+黑豚肉+溫泉蛋, 最重要的是那個伴飯的韓式醬汁, 這裡的醬汁加伴飯超好味!!! 之前都有食過好食的伴飯醬汁不過之後好似有好多味精會好口渴, 但係呢個就真係唔會口渴! 所以雖然好多時我係因為個炸雞而黎食, 但係其實佢個伴飯都真心好好食!likelikelike

人真係好矛盾, 又想私心推介, 又驚佢出左名有名氣會好多人去...哈哈!
p.s. 其實佢主要做take away的生意, 所以位子不是很多, 大家要多多留意啊!
用餐日期: 2016-06-27
是次消費: 每人約$75 (晚餐)

2016-07-04
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast

Happy Friday!

星期五的晚上走到銅鑼灣, 次次見到HE.SHE.EAT都大排長龍,
今日我地好好彩,早左少少, 所以唔駛等位就有得坐喇!

呢度個Menu都唔算好多main course的選擇,
我地揀左一人一個main,
之後就加多個好似好出名, 見到openrice好多人食嘅綠茶心太軟 balloon
Order

Order

starAll Day Brunch Setstar - 佢個Brunch Set有好多combination,
我地就叫左個無加煙肉同腸的,
雖然係咁, 但係都好豐富架!
個滑蛋夠滑, 不過唔夠香蛋味, 呢2樣野都真係好難同時做到好好食...
牛角包都夠熱上檯, 都幾鬆軟。
大番茄下邊仲有個大烤菇, 都好juicy好好味!
果兩個白色同綠色嘅mash 分別係薯蓉同牛油果蓉, 我就2個都中意食, 不過飯伴就唔中意食個牛油果蓉~

starBlack Truffle & Porto Bello Rissotostar - 又係我嘅最愛之一Rissoto,
個Rissoto唔會煮得太軟身 (因為我自己本身中意粒粒分明多一點),
面有薄薄一片芝士, 不過撈左入去Rissoto就好似唔見左咁>_<
個Sauce都好Creamy同好有菇/松露味 smile
蘆荀爽口有味, 整體味道都好好~

黎到HE.SHE.EAT應該主打係甜品吧?! 一向食心太軟我都偏向只吃朱古力味, 因為成日試其他味都會中伏=_="
今次見呢度好似好hit呢個star綠茶心太軟star, 我地都決定比次機會去試下佢喇!
先講心太軟, 一黎到都感覺到佢係熱辣辣嘅, 切開佢之後D綠茶流心係狂湧出黎! 個流心有少少甘香, 唔算好甜, 我地都覺得流心仲多過個綠茶皮...唯一覺得細左少少囉...哈哈!

至於個雪糕係豆腐雪糕黎嘅, 如果就咁食清清地都幾有豆腐味, 不過我地就覺得唔係太襯個綠茶心太軟, 如果夾埋一齊黎食會完全俾個綠茶味override左, 所以我只係當2件事分開黎食。
用餐日期: 2016-06-24
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

類別 : 京川滬少鹽少糖食店雲吞/餃子

星期日的晚上7時多來到APM,

一定好多食店都要等位...

本身想食壽司, 不過又係有排等...

最後我地黎到京饌, 2人檯都只係等第一張, 所以我地好快就有得入坐喇!

入面有好morden chinese嘅裝潢, 就連天花板都有畫公仔, 個感覺都幾young! 不過可能樓底不太高而又放得多檯, 呢度傾計都有少少嘈吵~

器皿我都覺得好靚, 忍唔住都想同大家分享一下, 哈哈!

叫完茶佢就有一大壺茶放低比你自己慢慢飲, 都幾方便~

呢間食店都係Under King Parrot Group, 所以都有做信用卡優惠,

食滿$400減$100~

所以我地又好努力咁叫$400嘅野食喇, 哈哈!

四喜烤麩 - 我地中意佢有大大隻菇同埋個醬汁有菇味, 個醬汁夠香濃, 唯一不好就是我地覺得"四喜烤麩"應該係一味涼菜, 即係應該係凍食嘅, 不過呢個就係暖暖地嘅, 所以我地之後就冇食, 食哂其他野最後先食番佢, 因為想"攤凍"番佢, 之後我地反而覺得更加好味!

貝勒爺灌湯小籠包 - 一共有4件熱辣辣咁上檯。個皮做得好薄, 見到D湯喺入面"浪下浪下"咁XD
不過我覺得個湯唔算好突出~ 整體黎講係好食嘅!

三菇小唐菜 - 我發現呢度製作同菇有關的食品都幾好味! 個醬同D菇好夾, 個小唐菜都煮得好"淋", 份量都幾多~

萬壽果川鰂魚湯 - 呢個係我私心中意, 因為所有魚湯我都勁中意飲, 呢個鰂魚湯都好好味, 唔係好覺有油, 好清甜~ 不過條魚就好多細骨, 吃起來比較困難。

瑤柱蝦仁蛋白炒飯 - 由於我自己有點不適同埋叫左好多野食, 所以個炒飯我已經飽到食唔落喇, 不過飯伴有吃, 他說味道偏淡, 沒有什麼特色, 最後我們把它打包了回家, 不浪費食物啊!
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-06-26
是次消費: 每人約$180 (晚餐)