中文 | English
vcgphk
我是vcgphk。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
vcgphk  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-11-23
類別 : 滬菜 (上海)日本菜

本人難得下午放假與母親大人去kikusan食下午茶,order 了2份下午茶 ($55x2),再額外加小籠包($48) + 波菜蝦蛟 ($42).

下午茶屬自助形式,似fast food restaurant.    1) 淸酒雞拼担担拉麵 - 麵尚可,雞肉”冇味” ;   2)  粉果 (OK);   3) 素菜餃(內裡凍唔熱);    4) 小籠包- 失敗之作又唔夠熱,極難食 !!   5) 波菜蝦蛟 -  (外賣)  。
本人臨離開餐廳時,向當值女Supervisor反影,但她只話冇乜可能,又多多藉口,又話可能下午茶時間多人等excuse!!  又話自己剛返工,不知因由!!  咁嘅解答,佩服!!
食物質素已不夠好,處理手法更差! 不能相信自己竟處身中環置地!!

用餐日期: 2016-11-22

2014-07-17
類別 : 日本菜任食/放題

無心插枊之下揀咗這間放題,之前同事介紹另一間,英文串法差不多,上網search下,見到Daieiki又新開張,決定一試! 坦白講試過其他放題,但冇乜邉間令我留下好印象,又要限時限刻,地方又迫夾又嘈,食物質數又普通,$$又貴,但今次壽星女想食放題,姑且陪她食多次!

一行五人 (全女班)7:30到,一入門口感覺舒服。

刺身食 ~ 好新鮮

串燒 ~  夠唒熱即叫即燒

串燒羊扒 ~ 好入味,冇"蘇味

串燒蝦 ~ 蝦有鮮味 + 雞軟骨 (my favor) ~  一人食10串 (

燒波蘿 + 翠肉瓜 ~ 清甜

美中不足不焼牛舌

值得一讚服預態度,因當中發生了一件微不足道的小事,幾個人走嚟不断say sorry, 又俾紙巾抺…..好有heart的一班員工! 女經理之後請我地食Haagen ice-cream。

眼濶肚窄,食了3轉已頂肚 (可能飲咗3罐果汁),很多很多款色都未食,唯有下次再食多次!!

題外話/補充資料:
1) 男女洗手盆共用,衛生問題,應由按掣改用自動出水。

2) 店鋪太多"監視鏡頭",令人感覺不太舒服。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-07-09         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2014-07-16
類別 : 日本菜

(Lunch Sat 12:00)

與毋親大人lumch, 一早訂位,所以安排坐窗口位,環境好光猛,頗舒服,時間尚早,所以我地似包咗場,但毋親大人話ICC景靚D tongue

我地叫2 lunch sets,賣相吸引

夀司刺身都算新鮮,

吞拿魚腩飯略不夠肥美,肉質唔夠彈性一pat pat

總括來說,斱值得一試!

用餐日期: 2014-07-05
是次消費: 每人約$280 (午餐)

2014-07-15
類別 : 新加坡菜馬來西亞菜

星期六例行節目陪MaMaChan lunch,店鋪好光猛,坐得舒服!

MaMaChan叫海南雞飯 (忘記影相),taste no good,飯唔香雞冇味,她話去味店買盒白切雞飯食好過! 最離譜件件雞胸D肉質又鞋,店員話廚師一早分好一份份,早講我揀雞脾。

我要喇沙,不過不失碗大但份量頗細,我地2人食完都好似冇食過一樣,好彩杯飲品夠大杯,飲水飲飽,最後唯有食雞翼醫肚。

食物質數可再提高
用餐日期: 2014-06-21
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2014-05-23
類別 : 港式甜品/糖水

甜品好難食,與$$不成正比!

員工態度差

店舗好多蚊滋

明明西柚有苦味,令整杯品也同樣变苦味,與四眼哥哥反映,他未試就話這種係咁苦,楊枝金露内柚子都係咁嘅苦味!! 他真係以為我一生人也未食過甜品!咁當然貴店用苦西柚做楊枝金露,梗係同樣苦味!四眼哥哥答問題都唔經大腦!死撑係冇用!大口氣講句,我食生果/甜品佢都未出世!

綠茶味軟雪糕,普通軟雪榚 (早知食M記軟雪糕),綠茶粉都慳用!我話圖片明明係全綠色,四眼哥哥又話係咁!

Pineapple 棉棉冰 普通

我冇同佢爭辨,費時教叻佢,最多冇下次幫趁!!
唔怪得之openrice 咁多劣評!Quality 差到嘔 (質數 = 人與食物成正比!!!)

題外話/補充資料:
Causeway Bay ~Via Tokyo 做得咁成功,雖然店舗細細,但客人都願意等,一定有佢成功的因素!
推介美食: 不值得推介
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-05-14         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$50 (晚餐)