中文 | English
karena5550
我是住在九龍灣的karena5550。我最常於九龍灣觀塘太子出沒,最鍾意港式客家菜日本菜大牌檔日式西餐樓上cafe自助餐壽司/刺身海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
karena5550  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-06-06
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館火鍋雞煲

首先要讚下佢啲自家制飲品,款式多感覺上又健康啲,個刺身船吸睛得嚟又好食,有海膽同象拔蚌刺身已經抵哂。小食方面酸菜魚同麻辣鴨血都好野味。花膠雞煲我哋選擇小辣, 但搵勻成個煲都係冇花膠只有豬皮同埋蜆,雞肉尚算嫩滑不過不失。 到打邊爐嘅時候,每款海鮮、手打三色丸、餃子、蔬菜籃同烏冬都會先上齊,之後可以再refill , 海鮮方面有蠔、龍躉肉、蟶子、魷魚圈、大蜆、蟹、魚同蝦。 蟶子係中size (第二round變左大蟶子),蟹肉霉仲有少少乸喉,可能只係死咗一陣(第二round正常)
每次refill嘅時候都要搵店員, 到中後期先發隔離枱海鮮船上竟然有鮑魚, 即刻order,但竟然只俾四隻我哋,但我哋係有五個大人,留意返,第一round佢放低海鮮船嘅時候係冇鮑魚,我地係見人地有先嗌,再refill 又漏單之後再追先話賣曬。 整體嚟講間野唔太老實,一係你就話鮑魚冇得refill ,你開得門又唔俾客食算咩意思。

用餐日期: 2021-06-05
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2015-05-26
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

與三五知己過澳門玩兩日,少不免吃貨,住十六浦又點會唔黎六記食蟹粥呢!!昨晚滿心歡喜由酒店行去六記點知閂左門,門口貼住張紙條寫住"5月24-25號休息",失望之際就去左附近某店晚餐,今日我地又再次期待,未夠6:00我地就去到,由於佢地開6:30,所以我地乖乖搵位坐底邊睇餐牌邊等,我地叫左一個中型蟹粥、抄蜆同炸鴛鴦,蟹粥都唔錯,有蟹味,炒蜆冇驚喜,好一般,炒鴛鴦都唔錯,不過我地唔敢點汁食,因為……鋪頭有烏蠅就一啲都唔出奇,但成群烏蠅係啲豉油同蜆蚧上面停留,店員照冇野咁俾果啲汁我地真係唔太有胃口,其中有位燥底阿姐當正我地係衰人咁,不斷黑口黑面細聲鬧我地,問個廁所係邊又話我地麻煩,叫佢拎個餐牌又叫我地問返樓面,一路食一路有大量蚊仔飛下飛下,冇哂食慾,下次打死都唔黎…

用餐日期: 2015-05-26

2014-07-10
類別 : 葡國菜海鮮燒烤

話說同男友黎澳門玩兩日,第二日四、五點去完科學館,上facebook時無意發現有個姨姨都黎左澳門玩,而且仲係林記打埋卡添,讚到咩咁,一於同男友去試下!!好在有巴士直到,因為時間尚早,所以都冇咩人,入到去即刻點餐!!!
叫左葡汁焗雜菜、燒牛舌、炸馬介休球、豬肋骨、牛尾湯加蒜蓉包!!食到攬住個肚!!正呀mad
豬肋骨,外脆內香,夠肉汁

豬肋骨,外脆內香,夠肉汁

好似食緊薯仔咁,得小小馬介休味

好似食緊薯仔咁,得小小馬介休味

牛尾湯並唔係罐頭果隻!!另外蒜蓉包真係推介,好鬆脆

牛尾湯並唔係罐頭果隻!!另外蒜蓉包真係推介,好鬆脆

葡汁雜菜啲汁好正,另外牛舌厚身又多汁,好味

葡汁雜菜啲汁好正,另外牛舌厚身又多汁,好味

推介美食: 牛舌,豬肋骨
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-07-07

2013-08-29
類別 : 港式點心

我都明白有時價錢平,質數方面都心中有數架喇~但真係估唔到係咁離譜姐!
話說上月24號同幾個姐妹去打邊爐, 因為團購左既關係, 已經預早幾日BOOK定位,
而且酒樓方面都有早一日confirm返我係19:00 既!!
到左果晚7點鬆d去到, 已經好多人企哂係門口等緊, 咁我地就俾左幾張團購from個知客, 順便問大約要等幾耐, 佢就塞左張飛俾我, 話:"等叫NO啦"(語氣唔好) shocked
好啦~因為我地未齊人, 就邊傾計邊等...
19:30齊人, 我就問多次到未, 因為book左7點,
佢望一望個list話:"book左都要等架喎!"
我:"既然係咁, 我book黎有咩意思? 入面豆潤咁細, 你就咪收咁多街客啦!!" huffy (因我見不停入walk in客)
佢唔出聲, 話好快到我地咁話~
無耐有班c9都燥底, 都係咁鬧!!!我都廢事出聲喇, 唯有繼續等...
19:45我又問多次, 佢話埋緊單!!  ok, fine~
20:00我再問佢:" 阿姐呀, 你話埋緊單果張台係幾號, 我睇下佢埋單埋成點!!咩單要埋15分鐘咁耐呀!?"
佢答:"3分鐘有台!!!"  [[我即刻計時!!]]
幾經辛苦, 8點鬆D先有位... chopstick chopstick chopstick
一坐低即點野食, 肥牛,芝心丸,脆肉鯇等等...
肥牛>>真係全部係白色肥膏, D肉唔知去哂邊~~
丸>>次次黎都得幾粒, 點分呀!!
魚皮餃>>又酸又臭!!
菜>>原全冇洗ga, 仲有沙!!
款式選擇少!!!
熟食方面, 係要出去拎o既, 但因為我地8點幾先入座, 咩都俾人食哂, 成張台好似打完仗咁,
而所謂任食"高級雪糕", 都係冇哂o既...
漏單我都算, 叫左3,4次唔黎咪當冇囉, 雖然好想食脆肉鯇 sad
但點知隔離台個中年女人同我一樣都好想食脆肉鯇, 仲叫埋經理黎鬧!!
中年女人:"我突登黎食脆肉鯇, 你竟然冇? @#$%*#$
2分鐘後, 我眼見經理拎住2碟脆肉鯇放係佢台度, 我即刻火到黎, 搵經理!!
我話:"你係咪放錯左碟野係隔離台呢?我入左3,4次單都唔黎都算, 人地發火就有呀??" huffy huffy
經理:"都唔關我事架, 廚房執架喎!!"
之後死死地又拎返碟俾我~

堂食等位時間: 75 分鐘
用餐日期: 2013-07-24
用餐優惠: 團購

2009-11-08
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

經個fd帶路之下,去左呢間"天然甜品店"
一坐底友人便order[[桂花卷]],可惜買哂sad~
之後我地三人叫左個[[什果涼粉雪糕]]、[[什果雪糕椰汁西米露]]、[[香芒湯圓雪凍黑糯米]]同[[海藻香蕉卷]]chopstick
[[什果涼粉雪糕]]$20-->什果夠甜、份量都幾多mad
[[什果雪糕椰汁西米露]]$20-->芒果肉加上芒果雪糕,chopstick
[[香芒湯圓雪凍黑糯米]]-$20->香芒湯圓入面真係有粒芒果肉,雪凍好好味,入面好似雪糕咁tongue
[[海藻香蕉卷]]$4-->外皮太軟身,如果冇保鮮紙包住真係唔敢想像shocked
整體都抵食~chopstick

什果涼粉雪糕

什果涼粉雪糕

什果雪糕椰汁西米露

什果雪糕椰汁西米露

推介美食: 香芒湯圓雪凍黑糯米、桂花卷
用餐日期: 2009-11-01
是次消費: 每人約$24