中文 | English
美食焚化爐
我是住在粉嶺的美食焚化爐。我在上水工作。我最常於中環尖沙咀西貢出沒,最鍾意江浙菜西式多國菜酒店餐廳中菜館扒房雪糕/乳酪鐵板燒海鮮
食評會員 130次成為首位寫食評會員
美食焚化爐  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

5天前
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

似乎有一段日子沒分享自助餐了,其實香港仲有好多餐廳值得走返轉,位於尖沙咀的金域假日酒店可說是其中之一。

中菜廳龍苑差不多每晚都爆,意大利餐廳味道正宗,仲有去過好多次既 Bistro on the Mile,近排又有新攪作,以香港人最喜歡的海鮮作主題。

由即日到今年6月30日為止,逢星期二及三推出全新環球海鮮盛宴自助晚餐, 原價是成人每位港幣$888, e-shop優惠價$532.8 (但要原價另收加一服務費)/ 長者每位港幣$710 ,e-shop優惠價$426/ 小童每位港幣$621 ,e-shop優惠價$372.6。

海鮮

波士頓龍蝦可以話係自助餐必預海鮮,可以free flow當然更好,紅彤彤的蝦膏是賣點。

咖啡蟹又是多膏,夠邪惡。

加上雪場蟹腳、翡翠螺、小龍蝦、海蝦、瀨尿蝦及青口,款式夠多,食一 round 都飽飽地。

法式焗龍蝦

另一個賣點,就係可以任食法式焗龍蝦,想食得香口同熱辣辣龍蝦,又多個選擇。

鰻魚海膽飯

細細碗不佔胃納,而且口感豐腴。

每晚限時菜式,不定期供應。

今晚就試了西班牙海鮮飯星加坡咖哩辣蟹配炸饅頭

每晚都會在不同時段提供。

西班牙海鮮飯配料十足,有 龍蝦鉗、沙白、櫻花蝦乾、鮮魷、青口以及海蝦, 色澤亮麗飯粒有嚼口。

而星加坡咖哩辣蟹最吸引是用饅頭蘸點咖哩汁, 辣辣地好惹味。

熱葷
基本上以海鮮為主,想回本話咁易。

薑蔥炒龍蝦鉗

啖啖肉,食得好方便。

鮑魚鴨掌煲

好傳統的餐宴菜式,鴨掌不會過稔。

蒜蓉粉絲蒸扇貝

精華所在一定係粉絲,吸晒蒜蓉香味,再澆點甜豉油好正。

清蒸沙巴躉

斤半重左右“條頭班”,火喉啱啱好,肉質鮮嫩。

帶子炒西蘭花瑤柱汁

很喜歡芡汁不會過重,帶子嫩滑,連埋爽口的西蘭花一切食,不錯。

鮑魚冬菇會伊麵

作為單尾用上鮑魚當然覺得矜貴些少,但最重要係炒得好乾身。

另外,更有烚海蝦、烚花甲、煎中蝦、煎鱈魚、煎三文魚及煎多春魚,海鮮陣容夠強了吧?

而西式熱葷就有煎鱸魚配龍蝦汁、香草炒雜菜、蕃茄海鮮長通粉、煎鱈魚配紫菜照燒汁、佛羅倫斯焗蠔以及迷迭香燒薯

Carving Station

保雲酥焗三文魚配香檳忌廉汁

非常香口,三文魚肉緊熟,加上甜美忌廉汁,美味。

燒有骨肉眼扒

喜歡食扒的朋友,不妨來一片厚切肉眼扒吧!

龍蝦湯

散發濃郁的龍蝦香味,質地濃稠,有水準。

蟹肉粟米湯

鮮甜可口,蟹肉能夠再多些更好,建議可下點胡椒粉來提鮮。

刺身

八爪魚、吞拿魚、三文魚、鯛魚、甜蝦、北寄貝及墨魚,解凍處理得好好,沒有討厭的雪味。

天婦羅

軟殼蟹、茄子、蕃薯及南瓜

印度菜

又有印度菜專區,喜歡的有魚咖哩、印式燴蝦球、印式菜咖哩、印式烤包、蕃紅花飯、印度薄脆及印度豆咖哩

前菜、沙律及芝士
想餐前吃些小碟來開開胃口,當然有選擇。

龍蝦配芒果莎莎醬是必選的菜式。

仲有三文魚他他、鮑魚海鮮沙律清酒啫哩杯、香辣木瓜配蟹肉沙律、煙三文魚、龍蝦忌廉芝士卷,加上刁草三文魚多士,好多都係以海鮮入饌。

甜品

蛋糕有士多啤梨忌廉卷、芒果拿破崙、雲呢拿焦糖泡芙、紅桑子朱古力蛋糕、青蘋果蛋糕、美式芝士餅、法式蘋果撻、蜜柑朱古力餅同埋雜莓意大利芝士餅

迷你甜品類有歌劇院蛋糕、士多啤梨夾層蛋糕、朱古力Almond Financier、馬卡龍、朱古力慕絲蛋糕、焦糖果仁撻、熱帶水果蛋糕、栗子撻、芒果熱情果白朱古力忌廉、草莓忌廉杯以及香橙朱古力忌廉,放滿了整張檯。

個人對甜品胃納不及甜魔控,所以一定會挑最啱自己口味。

歌劇院、栗子撻及芒果拿破崙是我今晚首選。

想要澱粉質又有葡撻、麵包和蘋果卷

哈根大師雪糕

全是獨立杯裝,味道有雲呢拿、曲奇雲呢拿、咖啡、士多啤梨及比利時朱古力,想點食都得。

水果

西瓜、蜜瓜、哈密瓜及菠蘿,雖然西瓜清甜又多汁,但我都係鍾意酸酸地的菠蘿。

2024-04-15
類別 : 日本菜酒店餐廳鐵板燒

立足在沙田多年的櫻田,就算在疫情及北上熱潮下,依然屹立不倒,當然是有佢原因。

經常轉換菜色,引入日本不同地方的食材,帶給客人新鮮感,訂價亦相當合理,就以今次主題是[長崎縣 A5和牛御膳],原價是HK$1288,但家陣是HK$888,價錢是相當實惠。

餐前先來一份沙律菜,澆上了柚子醋酸酸地又幾醒胃,不錯。

長崎生蠔

再來是新鮮肥美的長崎生蠔,近乎No.1的體形,邊位爽口,肉身飽滿,講真,比我可以喪食一打。

櫻鯛刺身

當造的“櫻鯛”真係無得輸,新鮮已勝過一切,肉質富油香而爽彈,蘸點些少醬油味道更鮮。

日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽

除了鮮甜的松葉蟹鉗外,更有南瓜及茄子,尤其是茄子𐝹開成扇形,炸起來更加通透,蘸點咖哩海鹽是添加了陣陣辛香。

大瀧六線魚蘆筍玻璃煮

以玻璃紙包好大瀧六線魚、冬菇、柚子皮及蘆筍,放在鐵板上燙熟,一剪開玻璃紙又真係陣陣清香,魚肉亦嫩滑,但略嫌柚子皮太重手,湯底帶少許苦澀味,或者下次在上檯時先刨少許柚子皮吧!

長崎A5和牛厚燒三文治

絕對是整餐的亮點,厚身麵包切成丁方,以牛油煎至微焦,A5和牛同樣厚身,medium rare的質感無得輸,一口咬落,肉汁滲出,連麵包都變得惹味無窮。

長崎A5和牛炒飯

炒得滿有油香,卻又粒顆分明有嚼口,美味其實可以好簡單。

鐵板野菜

即炒包心菜及芽菜,火喉啱啱好,口感爽脆,而且擺放得好細心。

味噌湯

餐後來一碗熱燙的味噌湯真好。

櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶

甜品以色彩配搭為主,除了三色小丸子,伴碟是漬栗子、十勝紅豆及黑豆。

走時候發覺有條魚個名好有趣,大家又知唔知我講邊條吖?

2024-03-28
類別 : 西式扒房酒店餐廳無翅餐廳

早前跟太太係屯門黃金海岸海店二人世界,晚餐不再是Buffet,而是吃得精一點,來個 Fine Dining。

Seafood platter 海鮮拼盤
Boston lobster, tiger prawns, blue mussels, fresh clams, scallops with caviar
份量十足,有齊波士頓龍蝦、虎蝦、藍青口、海蜆、扇貝配黑魚子。

波士頓龍蝦肉質雪白爽彈。

虎蝦同樣的彈牙;藍青口食落細嫩;海蜆絲毫無砂,而扇貝放上了黑魚子,是更覺矜貴。

Butternut squash bisque with crab meat
蟹肉南瓜濃湯
鮮甜濃稠的質感,雖然未至於每口都有蟹肉,但質地滑溜,美味。

Lemon and lime sorbet
檸檬青檸雪葩
中間就以一杯清新怡人的青檸雪葩來清清味蕾。
***

The signature cut (8oz/228g)Seasonal vegetables, Yorkshire pudding and gravy
招牌特式切 (8安士/228克)配時令蔬菜、約瑟布甸及燒肉汁

Prime Rib 烤至medium rare,是我最喜歡的火喉,嫣紅的肉色,略帶血絲,個人喜歡配上海鹽來提鮮,但肉汁也不錯,用來蘸點伴碟的 Yorkshire Pudding 啱啱好。
***
Choose one main course 選一款主菜:Grilled seabass filletSeasonal vegetables, roasted new potatoes and dill cream sauce烤鱸魚柳配時令蔬菜、燒新薯及刁草忌廉汁
or或

Lobster linguineArtichoke, Italian parsley in lobster sauce
龍蝦意式扁意粉配朝鮮薊及龍蝦汁

係鱸魚同龍蝦之間,就選擇了龍蝦意式扁意粉,原隻褪殼龍蝦鉗,啖啖肉食得令人心花怒放,意粉煮至 al dente,而且掛滿醬汁,惹味到一個點,加入炸蒜令味道更添幽香,我喜歡。
Dessert 甜品

Creamy cheesecake with seasonal berries
香滑芝士蛋糕配時令雜莓
大大份芝士蛋糕,濃香的味道,滑溜的質感,豐腴的口感,就算幾飽都想消滅晒!

Premium coffee or tea
咖啡或茶
最後當然係要一杯Earl Grey 來平衡一下。

2024-02-21
類別 : 西式酒店餐廳自助餐

網上成日都有人問我,邊度食自助餐可以有生蠔同龍蝦,老實講,有其中一樣好多酒店Buffet都有,但有齊兩樣就多數都好貴,但早排去尖沙咀九龍酒店倚窗閣,性價比真係高。

先講講價錢。

《尋鮮之旅》由2024年1月4日至2月29日供應,時間為下午6時至9時,可以食足3小時之餘,又可以切合近年香港人早返屋企的生活作息。

為慶祝九龍酒店38週年,優惠仲要超多,先係經網上訂位,會有72折,已經好抵食。

家陣(星期一至四) 6位以上更是高達62折,成人每位港幣$509.8元 起。

(星期五至日/公衆假期及其前夕): 6位以上高達62折, 每位港幣$553元起。

由【2月19日至3月14日|閃購優惠買二送一】倚窗閣自助午餐及自助晚餐,每兩位成人,第三位可享免費優惠。

請注意閃購優惠期:2024年2月16日至22日

享用日期:2024年2月19日至3月14日

訂檯傳送門 : 《尋鮮之旅》

生蠔

但凡自助餐有生蠔或龍蝦加持,大家都會覺得係回本位,不過好多時都係得其中一樣,倚窗閣今次不惜一切,樣樣齊。

先係有愛爾蘭生蠔及美國生蠔,仲要即開即食,並非半殼蠔可比。

而且美國蠔近年質素有改善,已非當年大而無當,肉質死實的感覺。

不過大家要注意,基於貨源問題,有時候會無生蠔,但會另行供應波士頓龍蝦,變成冷熱兩食。

蒸海鮮

鮑魚、龍蝦、沙巴龍躉、蜆螺、鮮蜆及海蝦,全部新鮮貨,喜歡的,更可以單點龍蝦,生蠔加海鮮,點都值返大半價錢啦!

凍海鮮

小龍蝦、紐西蘭青口、智利藍青口、海蝦、翡翠螺、俄羅斯蟹腳及加拿大雪花蟹腳

刺身及壽司

北海道帶子、赤貝、阿根廷紅蝦、八爪魚、劍魚腩、油甘魚及三文魚,更講明產地來源是阿根廷、澳洲、加拿大、中國、印尼及挪威。

精選手握壽司、三文魚籽、蟹籽

每晚的特別時段,都有即製火焰雪山

熱葷
熱葷可以分為中式同西式兩種。

支竹羊腩煲

一食便知高低,竟然用上了新鮮黑草羊,肉質鮮香軟熟,旁邊仲要放上腐乳,夠認真,可惜沒有生菜,唯有走去粉麵檔淥一碟加羊腩汁,真心覺得好正。

慢煮和牛面頰

超稔同大件,好入味,又係可以配白飯食。

臘味煲仔飯

原煲上,臘味油份落晒飯粒度,煙煙韌韌有嚼口同油香,美味度爆燈。

帶子海膽意大利麵

口感豐腴,帶子肉質幼嫩,而意大利麵個人覺得可以煮得較有嚼勁。

蟹肉乾燒伊麵

很傳統的宴會菜單尾,兒時最期待的菜色之一,炒得好乾身,蟹肉份量也不少。

豉油皇虎蝦

烤得蝦殼微脆,豉油香味好出。

酸菜魚

深圳食得多,香港反而少食,試了兩件,跟深圳的味道差不多。

另外仲有雞蛋煙肉焗美國生蠔煲、美式燒排骨同夏威夷薄餅

即片混醬北京片皮鴨,有金薑、青瓜、京蔥、蜜瓜、海鮮醬、麻醬及酸梅醬供大家自行配搭。

燉湯是蟲草花燉烏雞,火喉十足,一口氣乾了兩盅,滿足。

西湯是藜麥粟米周打湯,而中湯冬瓜清補涼煲雞,很家常湯水感覺。

越式牛肉河

大家都知我係“澱粉怪”,就算食自助餐都要來碗粉麵。
湯底清而香,配料有肥牛、龍蝦丸、鮮蝦、鮮魷、豆卜、黃金魚片頭牛丸及扎肉,相當豐富,麵底就有油麵及河粉。

即煎羊架好厚肉,臊味輕盈,加點Mint Jelly食,好味。

另一款屬於隱藏美食係鹹蛋黃炸魷魚鬚,勁熱氣但香口。

仲有蔥鹽香煎和牛粒、香辣鐵板牛舌、日式雞軟骨串燒同香港特色及日式天婦羅,都係幾熱氣菜,大家要有心理準備。

頭盤

基本上帶港風,尤其是有港式碗仔翅同埋咖喱魚蛋豬皮

朋友係食雞控,口水雞同玫瑰豉油雞都是中菜廳龍逸軒出品,當然有水準,就連雞胸位都好嫩。

黑豚叉燒又係正,有嚼口而鬆軟。

加埋四川麻辣豬肚及涼拌青瓜,都令人幾開胃。

點心

自家中菜出品的點心有蝦餃及燒賣

西式頭盤

日本清酒生蠔海膽杯、白蘆筍鮮蠔荷蘭汁、芝麻吞拿香芒沙沙、自家醃製刁草黑椒三文魚

咖哩

為了照顧不同口味的客人,咖哩當然不能或缺,不過被安置在餐廳較後位置,大家要細心搵搵。

當中有印度蔬菜咖哩、泰式紅咖喱牛肉、印度天多利烤雞、印度素咖哩角、印度薄餅及印度香米

沙律

想食得健康,有好幾款沙律,包括了雞蛋青瓜沙律、羽衣甘藍牛肉藜麥沙律、雜果大蝦沙律與甜粟米火腿沙律

Cold Cut

有紅椒凍肉腸、Coppa Ham同埋黑椒牛肉。

甜品

選用了Movenpick雪糕,共有熱情果芒果雪葩、檸檬青檸雪葩、瑞士朱古力、士多啤梨、法式焦糖燉蛋、楓糖合桃、Espresso Croquant、Tiramisu 以及 Panna Cotta Raspberry,9款口味各有不同,睇下你食得幾多?

太太就好鍾意即製雲呢拿疏乎厘,熱辣辣出爐,灑點糖霜,口感鬆軟,好正。

另外有好有趣既扑扑朱古力(棉花糖及杏仁)
小朋友就鍾意朱古力噴泉,因為可DIY自己喜歡的口味。

其他甜品種類好多,甜魔恐怕郁要失控。

整個蛋糕有綠茶士多啤梨蛋糕、72%朱古力慕思蛋糕、芒果慕思蛋糕、士多啤梨慕思蛋糕、招牌芒果拿破侖、木糠布甸、意大利芝士餅同埋麵包布甸配雲呢拿汁

個人首選一定係芒果拿破侖以及Tiramisu

細細杯既有紅桑子特飲、杞子桂花糕、椰汁西米糕、藍莓芝士蛋糕、士多啤梨吉士泡芙、冬甩、杯子蛋糕、榴蓮布甸、Panna Cotta、香芒布甸及什果Jelly

今次就推薦Panna Cotta 同香芒布甸。

中式甜品有楊枝金露,而涼粉同豆腐花,就有好多配料,任你配搭。

水果

新鮮菠蘿、哈密瓜、西瓜同火龍果,揀得好好,基本上都勁甜。

飲品

除了有咖啡機外,凍飲有橙汁、蘋果汁、羅漢果茶以及檸檬青瓜水,個人鍾意健康些小,一於飲羅漢果茶。

2024-02-19
類別 : 西式扒房酒店餐廳無翅餐廳

月前抽空同太太美夢重溫,再次入住屯門黃金海岸酒店。

今次稍微有點不同,因為周末客人太多,未能提早入住,見仲有時間,就同太太先來個下午茶。

今次主題都幾特別,蜜糖松露下午茶($628/兩位),尤其是個三層架是特製六角蜂巢造型。

因為時近聖誕節,所以甜品的造型都是聖誕元素。

鹹點

鮮蝦蟹肉松露蜜糖撻
蟹肉幾鮮甜,蝦亦爽彈,配上松露的幽香及蜜糖的甜美,不帶一點違和感。

香煎帶子配蜜糖芒果莎莎

帶子底面略為煎香,再放上芒果莎莎,食落肉質嫩滑又香甜。

煙三文魚配松露忌廉芝士

把煙三文魚卷好放在松露忌廉芝士之上,一口咬落,口應豐腴。

烤蜜糖雞串燒

話就話雞串燒,其實仲有彩椒同洋蔥片,烤得幾香口,不錯。

脆炸手指魚配蜜糖松露沙律醬

手指魚炸得香脆,用來蘸點蜜糖松露沙律醬,又甜又香,送啤酒一流。

甜點

開心果松露杏仁蛋糕

放上了奔走中的朱古力聖誕鹿,充滿了動感,甜美的開心果與杏仁味道好香甜,太太好鍾意。

經典松露朱古力

賣相勁似怕醜的雪人,非常可愛,朱古力的甘甜與松露的幽香好夾。

紅莓白朱古力松露撻

賣相好似聖誕老人的腰帶,紅莓慕絲好幼滑,與另一款是黑白相襯,不過就多了紅莓的酸度來平衡。

蜜糖慕絲配芒果啫喱

睇落好似聖誕吊鐘,口感Q彈又芳香。

忌廉芝士乳酪配蜜糖啫喱

畢竟是應節,所以放上了薑餅人,令賣相更可愛,但味道就比較豐腴。

蜜糖鬆餅配果醬及奶油忌廉

鬆餅似乎有點結實,個人喜歡鬆化一點,塗上了果醬,味道更佳。

至於飲品每位賓客可選擇一杯即磨咖啡或川檸茶包或松露白菊蜜(冷或熱)。

咖啡:即磨咖啡、意式泡沫咖啡、牛奶咖啡、巧克力咖啡、特濃咖啡。

精選茶包:英式早餐、伯爵、薄荷、洋甘菊、大吉嶺及茉莉綠茶。

既然是以蜜糖作主題,當然是凍松露白菊蜜,簡簡單單,飲落好清甜,又帶松露的幽香,好特別。