中文 | English
littlefat25
我是住在柴灣的littlefat25。我在尖沙咀工作。我最常於中環灣仔尖沙咀出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜意大利菜私房菜西餐廳中菜館壽司/刺身點心海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
littlefat25  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-15
類別 : 港式小食店懷舊老店

係旺角食完LUNCH飽到嘔都要行黎呢度隊兩串, 咁多年都咁好食, 抵佢多人排.  以前我覺得佢好抵食, 依家雖然加左價但都還可以.

叫左生腸及雞腎, 爽口兼新鮮, 無得唔食la

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-09-12

2015-09-15
類別 : 韓國菜

二人來到這裡想食炸雞, 但炸雞無得叫半份, 一份嘅份量對兩個人來說太多了, 退而求其次叫午市套餐.

老公食牛肉定食 ($58), 佢用嘅牛肉似係打邊爐嘅肥牛, 醃得幾野味, 配菜亦多種類, 有椰菜沙津, Kimchi, 波菜, 芽菜, 著仔, 小形蛋卷, 半條腸及湯等, 都算均衡營飬, 味道不過不失.
牛肉定食

牛肉定食

我叫嘅係雜錦石頭碢飯 ($68) 好大碗, 裡面有肥牛, 紫菜, 波菜, 芽菜, 蘿蔔絲及紅蘿蔔絲等, 撈埋韓式辣醤, 好好味.
雜錦碢飯

雜錦碢飯

撈起之後嘅樣

撈起之後嘅樣

呢度午市套餐包一款汽水飲品, 任添.  除非係度打躉吹水, 否則對我呢D老人家黎講, 一杯就夠.

午市套餐抵食, 無加一! 之不過服務員就有點奇怪!  有位女待應都幾欣勤, 又不時留意我哋叫左嘅餐黎左未, 又幫我哋追單, 但佢講野超大聲, 不停罵其他待應落錯order (係non-stop 地講), 佢帶埋個仔返工(我贊成僱主比僱員帶小朋友返工的!) 但罵佢個仔係度打機, 唔做工課勁大聲, 唔理其他食客感受.  好嘈.   成個感覺唔似係韓國餐廳用膳.
用餐日期: 2015-09-12
是次消費: 每人約$63 (午餐)

2015-09-14
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

叫左個焗豬排飯及午餐B嘅咖喱牛腩飯.

焗豬排飯黎到第一時間O左咀...點解又燶又醜樣嘅???!!!!!

本人知道係茶記要求換野係有好大風險的, 所以都係照食.  其實食落又幾好味, 醬汁夠晒味, 豬排又多, 無乜肥肉, 份量又夠

另一個咖喱牛腩飯中規中距, 茶記嘅咖喱汁通常都無得輸, 唯一係D腩唔夠淋, 要用多點牙力咀嚼, 所以痴牙

係度用餐最開心係見到有兩位待應伯伯滿載笑容的為食客服務
用餐日期: 2015-09-05
是次消費: 每人約$40 (午餐)

2015-09-08
類別 : 日本菜拉麵

下午2時多, 等左25分鍾就有位, 算係快! 坐在二人位, 寬敞, 枱與枱之間亦闊.

叫左兩個沾麵, 我order左大size, 老公要加大, 兩個都係熱麵, 另加一份炸豬扖.

個麵好快就上到枱, 見到實物先知原來係咁多, 有D後侮叫大size!!

麵條比較粗, 裡面有兩片溥溥叉燒, 蛋及筍.  叉燒好鞋又咸唔好食, 筍都係好咸, 最咸就係個杰撻撻嘅湯!   我明白湯要杰先可以沾上麵上, 但太咸了, 感覺好膩, 吃了大半碗已投降!!
大Size

大Size

加大size

加大size

最好食係個炸豬扖, 外層脆卜卜, 香口, 豬扖很諗身又易咬開, 沙津醬及醬油同時奉上, 算是體貼.

此店試一次就夠, 如果要排半個鐘以上, 但用膳時間都係半個鐘左右的話, 真係要考慮係咪要排!
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2015-09-05
是次消費: 每人約$110 (午餐)

2015-08-29
類別 : 日本菜日式西餐拉麵烏冬雲吞/餃子

午膳時間呢度唔多人, 得幾個set menu 選擇, 買飛等叫number.

叫左個芝麻醬拌熱烏冬配煎餃, 附送麵豉湯及茶包, 熱水壺放係枱, 方便!

挪了自已嘅套餐, 心諗"中伏"! 芝麻醬勁多...夾起烏冬, 烏冬與烏冬之間被厚厚嘅芝麻醬包圍, 抖不過氣, 吃落口裡面只有芝麻醬味, 很膩嘅感覺喔!  我怕我嘅胃部負荷不了那些濃醬, 所以只吃半碗, 免得下午4,5點時肚子有飽飽濟濟既辛苦感覺.

至於糖心蛋及煎餃不過不失.

建議店員不用落太多芝麻醬, 或可另上醬油待客人自已下自已喜歡既份量.

用餐日期: 2015-08-25
是次消費: 每人約$52 (午餐)