中文 | English
tseeeee
我是住在將軍澳的tseeeee。我最鍾意泰國菜日本菜麵包店甜品/糖水點心
食評會員 0次成為首位寫食評會員
tseeeee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-03-28
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店少鹽少糖食店烤肉無肉餐單

香港店都可以吃到日本正宗和牛。
呢道既牛係佐賀和牛,係九州地區高品質既和牛,既然一場黎到,仲要等左咁耐,就一定要叫日本和牛,因為其他牛肉大部分地方都可以食到。
和牛我揀左西冷和薄燒月見和牛,A5級既西冷雪花紋路好靚,油脂都好豐富,烤既時候一定要小心,油脂滴入爐中會有火花,燒大概7分熟,只需要加一點點海鹽和黑胡椒就可以最大程度發揮出牛肉既香,而且非常嫩,小朋友都食到。
薄燒月見和牛,同樣係A5級別,切得好薄,輕輕一燒就熟,配上生雞蛋同甜豉油調,味道好有層次,好好食。

生蠔,蠔肉好新鮮,用錫紙盒加黃油燒,得D蠔肉變得更鮮甜,更香口。

黑胡椒蜜糖豚肉,揀左豬五花,用黑胡椒同蜜糖醃入味,將五花肉既油脂不斷燒,配上韓式辣醬,入口香而不膩,香甜可口。

燒栗米同蘑菇都好好食,素菜必點呢兩樣。

再叫左一份拉麵同韓式辣豆腐湯。拉麵係日式傳統豚骨拉麵,有水煮蛋同叉燒,叉燒半肥瘦,水煮蛋夠流心,都好好食,連湯都冇剩。

韓式辣豆腐湯有D魚肉同蜆,令個豆腐湯增加左鮮味,再加一碗飯,辣辣地既湯配飯好開胃。

2019-03-21
類別 : 港式大牌檔懷舊老店

一黎到呢到,成條街幾乎都係愛文生既客人,
星期三晚七點幾,都要等左半個鐘左右先有位。
不過要搭枱,但都冇辦法既,好野自然多人食。

小炒皇

有腰果、魷魚、榨菜、韭菜 撈埋一碟一齊炒,雖然油左小小,但好有鑊氣,好香好鮮甜。魷魚唔會過淋,亦唔會難咬,嫩嫩的,好爽。

黑椒薯仔牛肉粒

牛肉粒同薯仔都好大粒又好多。牛肉粒都係好淋,啖啖肉,配上黑椒辣辣地,好惹味,好好送飯。

薯仔粒外脆內軟女好食!對於澱粉人黎講係停唔到,好似食薯片咁。

豉椒炒蟶子

雖然唔係好大隻,但好彈好嫩,好新鮮!

另外啲洋蔥都又脆又甜,豉椒汁辣辣地 又係撈飯一流。

滑蛋蝦仁

蝦仁超大粒,啲蛋又好多!雞蛋香滑,蝦仁夠爽口。雞蛋同蝦仁都唔會過老。

椒鹽九肚魚
個個頭一般,但勝在炸得乾身酥脆,好香口,而且唔會好厚粉。

野食雖然油左小小,不過真係好惹味,同埋碟碟都好大碟,好開心yummy

2019-03-20
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔懷舊老店

炳記茶檔
去開天后做野,行下行下就過到黎。

呢條街既茶餐廳都好地道,好多人尊登過黎食。難得唔洗尊登都來到,就試試。

原來下午三點半就收檔,最遲三點要落單。好彩你兩點半黎到,仲有時間慢慢食。

雖然落微微雨,但都要排隊,可能過左食飯時間,大概十分鐘就有位,因為一個人食,所以要搭枱。

露天大排檔,鐵皮棚,簡陋環境。
比起連鎖茶餐廳,呢到好麻甩,但更地道。

野食更有鑊氣同風味。

招牌黑椒豬扒出前一丁
真係好好食!黑椒好入味,豬扒好淋,而且有好多塊,真正既良心小店。不過麵就有小小淋左。

凍奶茶
整體口感比較淡,唔算太特別。

牛肉雞蛋三明治
好食!烘底麵包卜卜趣,又唔會太燶。裡面的雞蛋唔係全熟,有啲流心狀態,牛肉好淋,鹹鹹既味道,加埋一齊好好食。

呢啲茶餐廳真係唔係周圍都有得食,希望可以保留耐啲。

2019-03-11
類別 : 西式甜品/糖水雪糕/乳酪

今日同同事出街做野經過ampm 冇人排隊,就火速地買左梳乎厘食。
因為平時非返工時間見到都有人排隊,但個地點實在令我唔太想排既關係,所以開左咁耐都未試過。

我地食左:
岩燒布丁梳乎厘:

梳乎厘面層 既焦糖烤得好靚,脆卜卜咁好香甜
梳乎厘個心又軟又滑,有一陣陣既雲尼拿香味
食起上黎雖然好似空氣咁,但係佢消失之前都有一陣香甜既味道
成個感覺好香好舒服

今日太飽冇叫雪糕,下次要連雪糕食先得yummy

2019-03-10
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線粥品雲吞/餃子

池記都算係老字號,都幾岀名。
晚飯時間都要排20分鐘左右

我地叫左:

炸鯪魚球: 最好食係呢個,一碟有四粒。成粒都好扎實,好足料,唔會好多粉果種,真係啖啖肉。外面炸得脆脆地,但唔會燶。外脆內軟 加啲醬 會仲好食。

蘿蔔牛筋腩菜飯: 肉既份量好多,蘿蔔炆得好透,好淋好入味。牛筋唔算多,但牛腩好足,雖然淋,但都有得咬果種 唔係一般既淋。都係好入味,送飯好好食。連菜飯一齊食 有菜中和左肉既肥膩感,當然啲牛腩唔係肥,大概係3分1肥 3分2瘦,肥瘦適中。

豬軟骨雲吞麵: 雲吞麵係池記既招牌,所以黎呢到一定要食雲吞!每粒雲吞裡面都有大大既蝦仁,雲吞唔算好大粒,但好飽滿,好料足!每一粒都皮薄餡靚!仲有三四舊豬軟骨,大大件,豬軟骨每一啖都有醬油味,好入味,小小咸。同麵一齊食,令到麵既鹼水味退去,中和肉既咸味,成件事好完美。

上湯芥蘭: 就係水灼芥蘭,幾乎無鹽,食左其他咁多味道既野食,清清地咁幾好。