中文 | English
piupiu
我是住在佐敦的piupiu。我在太子工作。我最常於佐敦太子出沒,最鍾意台式飲品甜品/糖水藥膳
食評會員 1次成為首位寫食評會員
piupiu  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-06-12
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

本來打算同媽咪到CALIFORNIA PIZZA KITCHEN食,但媽咪臨時改變主意,話係就近粗菜館食

叫左五個小菜,一個小食同豬油撈飯
小菜叫左:魚湯什菌,咸魚醬炒油麥菜,鵝肝醬茄子煲,椒鹽軟殼蟹,東坡骨
小食要左素八珍
只吃了素八珍,什菌,油麥菜同茄子

1)首先上菜十分快,叫菜不到十分鐘就上枱

2)但食物十分的不合胃口
-素八珍:一般,青瓜有甜酸味,爽脆,但同其他料唔同味.....感覺真係廚房剩餘物資
-魚湯什菌:個湯十分十分之咸,D什菌似乎係走過油先放入湯裏面,老晒....好鞋....點解我睇到其他食評個什菌都唔皺既?
-油麥菜:話係咸魚醬,但其實係咸魚醬同一個極厚既茨汁撈埋淋上D菜同,所以菜有菜味,咸魚醬有雞粉味精茨既味(無咸魚味!)
-茄子煲:鵝肝醬是否等於疑似肝醬溝厚莢汁? 其實我係只食到雞粉茨係面....肉眼係睇到一粒粒既鵝肝,但鵝肝既作用除左比你睇到之外仲有咩呢
好處係真係好熱....但又係油多到佢呀....

媽咪同我食完後都馬上飲兩支500CC水都仲係頸渴.....
推介美食:
是次消費: 每人約$70

2011-01-19
類別 : 台灣菜外賣店小食店台式飲品

黎呢到食過兩次
1)蛋餅,要左野菜味($12)
淋左醬油膏,落左勁多辣粉同海苔
幾好味,唔油,蛋幾滑同飽肚.醬油膏同個蛋餅既味幾夾
椰菜可以多d以增加口感(最好勁多...smile)

2)炸物(杏鮑菰同甘薯,$15)
比同樣有賣炸菰同炸蕃薯既x昇麵線,佢可以雙拚不過價錢貴少少,份量差不多
但佢粉薄好多,油少好多!
係到勁落味粉,食得幾開心又無咁heavy
推介美食: 炸物
自取等候時間: 3 分鐘
是次消費: 每人約$12

共有6 人投票

2010-11-01
類別 : 台灣菜台式飲品

這幾天天氣開始轉涼變乾,喉嚨都開始有小小痛
放工時看到這家以養生為主打既珍珠奶茶舖,心想一次過滿足我兩個願望~養生清熱同埋過珍珠奶茶癮,就試左杯始皇最愛+黑糖寒天
所謂始皇最愛即明日葉茶,據說係傳說中秦始皇派徐福往蓬萊仙島尋找的仙草
網上找資料說此植物有很高維生素及含有一種名叫"卡爾康"既抗氧化成份,對提高免疫力有很大幫助
飲落茶味只係淡淡既草味,唔甜(無糖)亦唔苦
呢度既寒天亦與眾不同,似仙草多過一般珍珠奶茶舖煙靭既粒粒,但黑糖味好濃!
飲左後,不知是否心理作用,喉嚨既疼痛感似乎也紓緩了?

~另,此處既奶茶據稱係用鮮奶而非奶精,有機會一試
推介美食: 黑寒天
自取等候時間: 3 分鐘
是次消費: 每人約$10 (其他)

共有3 人投票

2010-09-19
類別 : 京川滬中菜館中式包點適合大夥人

家裏中秋節打算到外面的館子吃飯,見這裡食評大部分都是正面,便打算來這裡試試
一行五人,叫了
1)紅燒元蹄 - 無食到,不過大家既結論似乎就是好膩?
2)賽螃蟹 - 一般,味精重
3)素鵝 - 一般
4)和尚戴帽(配叉子燒餅) - 炒什錦不錯夠熱,但燒餅一睇就知係來貨,好乾又無香味
5)千張豆腐 - 呢個最難食,豆腐應為凝固劑既關係,酸既(唔係發臭); 中間既什錦粒好難食,豆角好腥,蝦米應該無爆過....似乎全部野都完全無正式炒過,切好豆腐放好什錦粒係中間再淋上湯就算
6)乾煸冬筍 - 冬筍老,無鑊氣,得個油字
7)豆沙鍋餅 - 餅皮黏牙......

係因為我地無叫招牌菜既問題? 唔係好明點解咁多人排隊
堂食等位時間: 60 分鐘
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2010-07-08
類別 : 美國菜雪糕/乳酪

講好食唔算特別好食,都如果識得加料都幾抵下
食過兩次,兩次都係乳酪、藍莓同杏仁,每次都係HKD20上下
我落廿幾粒杏仁、三十幾粒藍莓,乳酪只係100G以下(估計)....一磅杏仁都差不多四十蚊,超市買盒藍莓都十幾蚊啦.....
呢度既杏仁同藍莓都幾新鮮

呢度有幾個唔好處;
1)乳酪/雪糕含水量較高,而家D咁既天氣好快好快溶
2)TOPPING - 因自助形式既關係,老細要小心衛生問題,而家來說算係OK可以接受,但人一多我擔心維持唔到
食呢D,點都比台式飲品好....

另外建議老細開發無糖乳酪.....
推介美食: 杏仁
是次消費: 每人約$20