中文 | English
勤力仕  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-24
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔粉麵/米線

在我而言, 我比較喜愛光顧大排檔, 可能是對兒時懷緬, 因本人出身並非在大富之家, 兒時每每要到節日才有機會待老爸發薪才帶我們幾兄弟姐妹到大排檔. 每次見大排檔火光紅紅(鑊氣十足), 我們幾個頑童穿插廚房觀賞(其實想偷食), 每次當然不得要領, 但對廚師既功力深表佩服, 傻頑童還常問媽媽,媽媽可不可以做廚師, 那頑童們便可以天天吃不同小菜(兒時是太天真還是太饞嘴?). 言歸正傳, 我覺得大排檔和小販市場的餐廳/茶室是同一類, 只不過是不同年代的演變. 趁現在還剩17個小販市場, 在它們還未被遺忘, 我覺得自己能拜訪的都會繼續尋幽探勝, 畢竟小店能生存的空間有限(當然因為許多因素, 善忘的社會, 貪新的食客.....等等). 而是次機遇卻因早幾個月前, 某雜誌的標題 - "五大凍奶茶之選", 才引發我的茶興. 因為我發現五杯之中,  我獨集漏了這杯(間), 今天路過此處, 當然抱著一試定生死精神.(好食下次再幫襯, 唔好食總算試過一次, 可以公諸同好, 免大家失望而回/白來一趟)
牛腩夠軟(林), 無臊味, 又唔肥, 最緊要多菜, 岩哂我呢D在街少食菜之人(因為好貴!)

like

跟餐凍飲加$1, 今時今日去邊度飲? 夠香夠滑又夠凍

跟餐凍飲加$1, 今時今日去邊度飲? 夠香夠滑又夠凍

like
題外話/補充資料:
餐廳姨姨好友善, 雖然未到午餐時間, 依然可以安排我食午餐專有既60號全餐, 在旺區, 好多餐廳/舖頭都會叫客人等夠鐘先再Order.
推介美食: 60號全餐,凍奶茶
用餐日期: 2015-10-24
是次消費: 每人約$30 (早餐)

2014-07-01
類別 : 意大利菜西餐廳

好朋友話帶我去中環試新美食, 我連openrice都無search就話好, 一於呢間!
由於我對中環/上環既高級西餐廳係零認知, 心想放開懷抱一試又何妨? 況且我對食既要求係簡單, 好食既, 要排隊等多少個鐘都沒所謂, 好像咖X弄. 唔好食既, 免費請我食, 都沒有下次, 這道理最簡單不過.

朋友其實都沒有去過此餐廳, 都是朋友既朋友推介. 雖然是朋友既朋友推介, 但朋友絕對沒有hea, 要知道星期五, 晚飯, 中環區......等, 找餐廳食飯都是較傷腦筋, 因此要訂位是常識吧! 朋友預先訂好了1945, 因為朋友怕我因最近失常的天氣而塞車遲到, 預鬆了訂枱時間, 真是非常醒目. (因為好朋友是女性, 總不能用窩心來形容, 哈!) 感謝上天聽到我既訴求, 不但沒有下雨, 車程還非常暢順, 屯門到中環只需1小時, 1900左右便抵達餐廳.

入到餐廳, 情況極不妙, 可能還是happy hours, 又可能是星期五的關係, 8成坐位已滿, 只有近電梯口對出位置, 非常不便. 朋友怕我們太早跟預約時間還有段距離, 於是提出到附近逛逛, 可是這兒是皇后大道中, 莫講話名店, 連小舖都關門了, 因此我硬著頭皮向侍應查詢可否早點入坐, 而侍應竟樂意安排, 更沒有規定我們時間還枱, 真是喜出望外. 讚!

由於朋友和我都沒有看openrice推介, 於是隨便點了幾道菜, LF Wings, Brooklyn Special(其實是Pizza), Arthur Ave Linguini With Clams. 餸菜一道道慢慢送上, 差不多快完成碟, 侍應便會端另一碟來.

LF Wings其實和Buffalo Wings差不多, 夠辣, 好味道.

Brooklyn Special(其實是Pizza), 清新素食披薩, 有意大利水牛芝士(十分有彈性, 有口感), 配烤紅椒和蒜頭, 加上炸茄子, 誰也搶不了誰的風味, 而最高興還有是我喜歡的薄批, 不會過飽.

Arthur Ave Linguini With Clams, 我平常喜愛叫的一款便是蜆肉扁意粉, 因為蛋白質高, 保肝又能增進食慾,  而這道菜配蒜蓉和蕃茄果然令胃口大開, 吃罷我們便點了點品, 為是日畫上完美句號.

Dessert Broad 其實是由6款甜品(其中有款是生果, 應該不算甜品吧!)的迷你版組合而成, 有Tiramisu, Chocolate Cake, Blueberry Cheesecake, Almond Panna Cotta, Seasonal Sobretti, Fresh Berries. 當dessert on broad, 連在旁幾桌的外籍人仕都為之羡慕(側目), 我終於明白(體會)什麼叫"眼濶肚窄"了, 低慶幸我既選擇, 令我和朋友了解這兒最好味的甜品是 - 排名分先後Seasonal Sobretti, Almond Panna Cotta和Tiramisu, 哪下次我們便可以試Cheese Platter(呢個都算甜品???), 快樂的時光特別易過, 但我真係要投降, 幸而有我朋友傾力相助, 我地先無變成"大嘥鬼", 多謝!
題外話/補充資料:
不設加一, 服務員態度好, 大家不妨比d table tips, 支持下佢地!
推介美食: Dessert Broad
用餐日期: 2014-06-20
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2013-11-10
類別 : 港式快餐店漢堡包

自少年時期完結, 出來社會做事, 已經很少很少光顧小食店了. 可能因為上班工作要求衣著的緣故, 又或是時代的變遷, 還是大集團不斷壟斷. 小食店跟快餐店已買少見少了. 而在現今千禧孩童中可能只記憶麥當X, 大X樂, X快活才算是快餐店, 實是可悲.

每星期我都會看雜誌找新食店, 剛看完某雜誌少年食神的介紹, 方才發現這間食店在我家不遠. 住在深水埗三年多的我, 竟然每天過門不入, 更不為意小店默默經營, 捧場客不乏. 於是在微秋的早上找來友人一併吃個早餐, 我們點了沙嗲牛肉漢堡包, 餐蛋麵, 凍奶茶和熱好立克.

可能由於位置於後巷旁, 坐下來的食客大多是的士司機大哥, 又或是中年老人家, 我和朋友到訪, 都令大家不停行注目禮(也許是我舉機狂影所致吧! 哈哈!!)

點餐不到五分鐘, 便奉上飲品, 好久沒喝過有"好立克味道"的好立克了, 此話何解?? 不知是否心理作用, 現在到茶餐廳光顧的人, 大都怕胖而又要型, 我看只有小孩才會點好立克/美祿了, 每次叫"可力", 同事們都投奇異目光, 而每次我都"中招" - 不是水中浮著好立克粉加大量砂糖(任你怎樣再拌也不會勻), 便是好立克份量少得可憐(如喝白水), 好懷念孩童時代那濃厚的味道, 而利口福就做到了, 亦做得到! 難怪客源不絕!

熱切期待既沙嗲牛肉漢堡包終於奉上, 那陣沙嗲香味撲鼻, 還配上洋蔥絲的香軟, 整個包充滿醬汁, 令人食指大動(失儀也要逐隻手指舐醬汁).

是次之行實在滿足, 我會趁明年租約期滿之前再幫襯!
推介美食: 沙嗲牛肉漢堡包
用餐日期: 2013-10-05
是次消費: 每人約$30 (早餐)

2013-08-08
類別 : 日本菜壽司/刺身

偶然經過, 同朋友一試, 雖不是驚天動地, 也可以一試, 店子坐位雖不多, 但可能因為是平日晚上的關係, 七時半也不用排隊便可入坐, 魚生丼種類繁多, 也有串燒小吃,

油甘魚鮮甜, 海膽合格, 飯最驚喜, 陣陣醋香, 加上紫蘇葉清香令食慾大增

賣相一般跟平常日式店沒有太大分別, 雖未至於香氣撲鼻, 但味道整體不錯, 下次還是會來光顧。除了食物,食店環境也很舒適, 皮的椅子有別於一般小店使用木椅子, 環境尚算清靜, 處於橫街, 是晚人流不算太多, 服務員也很有耐性解答, 雖然魚生丼種類也不少, 但如果可以再自由配選, 如: 油甘魚, 海膽, 牡丹蝦丼, 相信更能吸引更多客戶.

麵豉湯有肉, 蘿蔔, 真材實料. 海藻略帶腥味.

麵豉湯有肉, 蘿蔔, 真材實料. 海藻略帶腥味.

忘了友人叫這個是否三色丼, 內有吞拿魚, 海膽和三文魚籽. 三文魚籽甘脆相比吞拿魚, 海膽只是一般, 沒有特別

丼飯加10元可跟一個前菜和麵豉湯
推介美食: 油甘魚,三文魚籽,油甘魚海膽丼
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-08-06         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2013-08-07
類別 : 地中海菜素食

地中海素食都是頭一次聽聞, 也是第一次嚐試.
甜品選擇多, 咖啡水準遠超星x克或太平洋, 雖然價錢較其他餐廳貴, 食物質素不錯都值回票價,況且坐落地點較靜, 與三五知己談心也是不二之選.

Lunch special - 蘑菇湯濃郁, 足料, 可以話啖啖菇香.

Mediterranean Dish of the Day served with whole rice - 唔好睇份量好似好少, 其實都好包肚,
食物的味道或賣相

地中海菜沒有加甚麼調味, 配以乳酪醬汁青瓜及芹菜絲沙律, 味道一流

糙米布甸 - 低脂少糖,入口鮮甜

另一椰奶甜品清新醒胃
題外話/補充資料:
甜品選擇多, 老闆娘亦耐心解釋. 無冰凍檸茶配Madhava Organic Agave Nectar Raw蜜糖, 著重顧客健康, 味道亦不錯.
推介美食: 凍檸檬茶,蘑菇湯
用餐日期: 2013-04-24
是次消費: 每人約$140 (午餐)