中文 | English
我的推介食評 我推介的食評 0
b22515  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心適合大夥人

深水埗要找上一間食兩三小時都唔會趕你走的食肆,非呢一間莫屬! 以前無數次經過都冇想過入去食野,偏偏有次想找個吹水地方,3條麻甩去完高登鴨記逛完街,好味大排檔要去到近石峽尾,火鍋去得多都悶,現時它已經成為我們晚上常去的食堂。

是晚星期五,敢說周圍都咁多人等位,個個趁weekend出動約人食飯。難得呢度有位唔駛等。環璄衛生係會給人唔清潔和混雜,始終平民食肆,所以我地以前都唔考慮,麻甩有咩接受唔到,試過就喜歡。

那裡分兩部份,近門口部份,是搭檯區,忘記還有咩分別。
入內係晚飯區,地方座位十分闊落。只有一位女待應招呼,自帶紅酒不收服務費(讚),唔好接受她推介的晚飯套餐(選煎/蒸條魚+2/3/4款指定小菜),細碟份量少,小菜款式唔多,相對價錢唔抵。

反而自已點菜,還有SO,價錢有$40-80不等,算大碟,味道和烹調OK,出菜時間約15分鐘。

堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2013-08-23
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

類別 : 日本菜酒店餐廳任食/放題

昨晚都在創興搵野食,今天星期三試新野來這間,3位8:30PM,算快等佐一陣有位,地方闊落舒適,有兩部投射電視睇。
飲品冇啤酒(清酒要另外計錢買),除汽水外,有菜蜜和麥茶(冷熱)。
先Order刺身,三文魚(肥美厚肉),冇甜蝦(huffy),只有虎蝦(chopstick),劍魚(好咸),榮螺片(冇味),八爪魚(咸),冇鮑片和元貝huffy。整理麻麻新鮮。
爐端燒,羊架(OK,order2次,可惜燶佐d),海老串(等齊人先有,肉質麻麻),燒魚骨腩(推介),汁燒牛肋骨(order3條得1條出現,又漏單),牛柳車厘茄串(寫佐紙2次都冇出現),燒菠蘿(多汁Ok),其他一般。
Order過雜茵牛肉鍋(一般),海鮮粥和凍烏冬(OK)。
雖然甜品都係少,只有綠茶,芝麻和紅豆,勝在唔係杯上,而係一球球碗上。
坦白相比價錢和食物款式,我認為唔值。

題外話/補充資料:
即使食碟堆到成檯滿,都冇待應肯自覺清理,似乎人手不足,漏單同樣嚴重。
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-08-28
是次消費: 每人約$206 (晚餐)

類別 : 日本菜任食/放題

平日星期二,2條友 Walk in 9:30PM,到達約幾分鐘有位,可惜兩位檯比較細, 向待應反映咁細檯放唔落要叫既食物,兩小時唔夠時間,部長回應會盡快清理食碟,結果未見理想huffy
環境Ok,先ORDER 刺身 有三文魚(新鮮堅挺lol),鮑片(OK) ,榮螺(冇味),細粒元具(OK),有甜蝦和天使蝦(必食推介chopstick),象拔蚌(Ok), 希靈魚(咸咸地), 刺身款式都算多。 天婦羅 蝦好味,必食羊架(外脆內林chopstick), 牛柳粒 (麻麻,有牛味),壽司賣相麻麻(帶子/和牛),牛乳鍋唔錯(湯底好味),啤酒任飲(除藍冰,還有韓beer),甜品只有細雪糕(朱古力,芝麻,芒果,雲尼拿),其實還有個"棷汁炖蛋"(叫佐冇出現sad)。
題外話/補充資料:
平日星期二,漏單情況嚴重,幸好待應有跟進那張單,有安慰。清理食碟情況,已經細檯唔夠位,行過都唔執,差!向男經理反映漏單,換來態度寸,語氣粗聲,真係上樑不正下樑冇榜樣。夠鐘前45分鐘要埋單先,太早啦。
推介美食: 羊架,牛乳鍋,刺身
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2013-08-27
是次消費: 每人約$200 (其他)

2009-09-28
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋點心

唔好以為有魚送就會咁着數,點知食到一肚氣,我和屋企人食晚飯,來了個"法式龍蝦球",我地

同聲食得出那個肉球都是似"蝦"多過似"龍蝦",咁咪call個女部長問個明白,佢話呢個係"龍

蝦"肉,就算我們肯定呢個十足似"蝦餃"的味道,她竟沒有理就走佐! 跟住我地再找個經理投

訴,最後他試食後與我們解釋廚房說這真是"龍蝦"肉,幸好他肯取消這個餸,咁條氣都順D!

原來未完,第二單事件接種而來,之後我們點了一個"XX泡菜苗",前後吹了兩次,最後我們

又試出它竟是一個值$48的浸薯苗,而我們係叫$58的菜苗,叫佐女部長,佢好唔負責咁

話"薯苗"咪即係"菜苗"的其中一種,話我地冇講要邊種"菜苗",我真係好鬼嬲,呢個係甚麼服

務態度呀,我同佢講你有冇睇劉華廣告,知唔知今時今日的服務態度,唔係咁樣架,最後因

為爸爸叫息事寧人,我地才罷休,但真係好憤氣,一定要讓大家知道呢件事!
用餐日期: 2009-09-24
是次消費: 每人約$100 (晚餐)