中文 | English
Nermous
我是Nermous。我是一名......。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Nermous  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-02-22
類別 : 韓國菜

近排一套「來自星星的你」寒流吹過本港,金巴利道一帶的韓國餐廳驚現人龍,本來我們一行四人是想彷效劇中女主角食炸雞飲啤酒,但奈何該間炸雞店的人實在太多,等位時間約超過 1 小時 30 分。經商討後,決定買盒炸雞返屋企食,然後求其搵間叫冇咩人的韓國餐廳醫下肚先。就在炸雞店隔離,就有一間出面冇咩人等,但裡面都坐滿人的韓國餐廳 - 韓樓。等左約 15 分鐘到就已經有位。

以前對於韓國菜唔係太好,以為不是燒肉就是泡菜、人參雞湯的我,一睇佢個 MENU 都估唔到原來韓國菜都幾多款式架喎。
韓式前菜 - 泡菜;送 3 碟,泡菜另叫 $10 碟

韓式前菜 - 泡菜;送 3 碟,泡菜另叫 $10 碟

向來都好喜歡食泡菜,但一直都較喜歡食日式的泡菜,因為味道較甜較濃,平時係超級市場買個啲韓國泡菜,唔係過辣就係過酸,一係就味道偏淡,總之一句說話講晒,就係我覺得韓國的泡菜無日本仔腌得咁好,我自己就好喜款 City Super 賣個啲新鮮泡菜。 (下!泡菜都有新鮮唔新鮮之分!?)
韓流的泡菜雖然不似日本仔整的泡菜般帶有甜味,但至少酸辣適中,個人認為尚算好食的。
炒年糕拉麵 - $70

炒年糕拉麵 - $70

炒年糕拉麵就係一般辛辣面,有啲年糕咁。即食麵呢一定唔可以煮到佢軟身,軟硬度一定要係適中之上偏硬,咁食落去先會有彈牙的口感。韓流應該就深明呢個道理,出到黎麵身軟硬度適中之上偏硬,正!湯汁辣中帶微酸,還有一點甜味,感覺開胃!
韓式芝士紫菜卷 - $40

韓式芝士紫菜卷 - $40

嗱!其實我就唔係好想點呢個芝士紫菜卷,因為唔洗諗都覺得應該係騎呢野,但因為同行者有人對牛肉敏感,而泡菜我地都有啦,無理由又叫呢兩種。咁係想食韓式紫菜卷的情況下,我就點左呢個芝士紫菜卷。一食!嘩!一如我所講,九唔搭八!味道完全配搭唔到!我係店主的話,我會從將呢道菜從 MENU 剔除!
韓式煎餃子 - $40

韓式煎餃子 - $40

作為餃痴的我,基本上只要個間餐聽有餃子呢樣野,不論日式、中式我一定會點!韓國餃子係我眼中一直都係各式餃子中排名最低,因為係澳洲讀書個陣,我間唔中都會買啲泡菜餃返屋企煎嚟食,可能係我買個隻唔算太好食(唔好問我點解唔好食仲要買,你要知道係澳洲根本冇咩好食!),所以我對韓式餃子評分一向唔高。韓流呢碟餃子外型明明同我係澳洲買個啲一模一樣,但食落去係兩件事!我無諗過韓式餃子都可以好食!韓流煎呢碟餃子,煎得剛剛好,黃金色,不會太「火農」,但又保持到餃子皮夠脆!餃子汁酸中帶甜,又係夠晒開胃!
部隊火鍋 - $250

部隊火鍋 - $250

部隊火鍋我係第一次食,以前跟團去過兩次韓國都未食過。在未食過的情況之下,我都諗到其實應該就係個啲士兵平時唔知食咩好,就咩都掉晒落去煮的一個鍋。出到黎同結果諗的都係一樣,裡面有菜、豆腐、腸、午餐肉、菇、紅蘿蔔,總之就係一堆野堆砌出黎,不要期望有咩靚的食材,因為咁樣先係部隊火鍋麻!如果裡面有埋公仔麵(即係辛辣麵)就更好。

四個人食左呢啲野,仲有飲野,買單都係 $520 左右,平均每人都係 $130 左右。我個人覺得尚算抵食。
推介美食: 韓式前菜 - 泡菜,炒年糕拉麵,韓式煎餃子,部隊火鍋
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-02-16
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評:
靚相

2014-02-22
類別 : 港式車仔麵

早一輪見到有個朋友在 FACEBOOK 上載了荃豐撈麵的照片,對於一個其實對食物唔算好大要求、最愛頹飯的我即刻心動。奈何你要我專登過去,我又唔會喎!咁啱個日有野想買,就諗起不如去荃豐啦,順便可以試下個撈麵。

一睇餐牌,除左可以點 SET 外,亦可以好似車仔麵咁自行選料。餐牌上的SET好多都係扒類,我自己個人對扒類的興趣不大,所以就點了個 A 套餐!
A 套有兩個營多撈麵,兩條腸、兩粒牛丸、兩隻雞翼。

呢個套餐的特點係所有配料都係以滷水汁滷過,滷腸仔我都係第一次試,滷水味濃亦甜,啱晒我。滷水雞翼俾佢滷到好軟,入口即散!正!唯讀滷水牛丸呢下我覺得真係唔多掂,九唔搭八。至於撈麵啦喎,咪就係一般營多囉,你可以有咩要求?我自己就鍾意食硬身啲既麵,如果佢個麵唔好咁軟身會更好!

你話 $30 抵唔抵就好見仁見智,當大家樂的焗豬扒飯都賣緊 $40 的時候,我真係零願食營多,都唔想食生的米。

推介美食: 腸仔、雞翼、牛丸撈麵
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-10-21
是次消費: 每人約$30 (午餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: