中文 | English
我是sleepy。我是一名學生。我最鍾意多國菜甜品/糖水,住家飯。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
sleepy  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2007-03-20
類別 : 泰國菜少鹽少糖食店粉麵/米線咖喱串燒適合駕駛人士

今晚和男朋友食飯,第一次光顧,點了3個菜:麵包咖哩雞、粉皮包、炸蝦多士。第一道來的蝦多士,賣相和味道都不錯,幾脆,差不多有8小件,仲有蝦片放底。之後來的粉皮包,有札肉放面,皮好滑,熱食最佳。最後來的麵包咖哩雞,有少少似食印度野,雞幾滑,幾好味,薯仔就唔太入味,但用佢\焗既麵包沾咖哩食都幾正。佢\d咖哩唔太辣,啱我胃口。兩個人食到好飽,侍應不時來添水、換碟,幾勤力。

2005-04-25
類別 : 日本菜拉麵雲吞/餃子

又同男朋友開餐,今晚可能比較早,不用等位。老闆娘未返,所以可以慢慢叫野食,肥肥地短頭髮的女侍應都幾好聲氣。落單叫了小雜錦拉麵(B.唔辣湯)、中叉燒拉麵(C.兩隻辣椒)和一客芝士餃子。等食物來時,發現廚房多了位男土,眼金金睇老闆點煮麵同開料,我估是徒弟吧。

好快兩碗熱騰騰的拉麵送到。我怕吃辣,但都嘗了匙叉燒麵湯,嘩真的很辣,還是吃我的雜錦拉麵算了。很足料,叉燒正,仲有海苔同海帶,麵帶有鼓油湯味,好吃而不會覺得味太濃。後送來的餃子,芝士味香,不會覺得太甜,加上少少菜粒,幾清香。下次都會再叫來吃哩~

小插曲,吃到最尾老闆娘返來喇,坐在隔離的一對男女,我想他們第一次光臨,諗緊叫咩食好。但老闆娘成日吹佢地落單,點了幾款之後,女的話轉頭再叫,老闆娘無乜禮貌回應:"只可以落一次單,下次來食再叫過啦!"嚇得女的即時叫多了幾款。唔知佢地食唔食得哂呢??!!我覺得老闆娘的態度可以再好一點囉。即使我們走時,己90度躬身開門說"多謝光臨",她的表情也令我聯想到她心裡是否想"快點啦,我門外還有客"

是次消費: 每人約$46

2005-04-22
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

在元朗吃晚飯後,想食糖水自然會諗到B仔涼粉。今次得我和男朋友兩人,當然無可能吃下招牌菜。所以點了客蘆薈黑糯米和蒟蒻黑珍珠。
蘆薈有少少酸,但整體都okay ~
反而蒟蒻就太甜,一食就好似飲緊罐頭糖水咁!!!
唉,失望!!!

是次消費: 每人約$18

2005-04-22
類別 : 日本菜

自從04年和男友光顧此店後,一想食壽司就諗起這裡。今次星期六晚來,未到7點就要等位。不過都無動搖我們要光顧的決心。約半個鐘就有位喇~不過要和另一pair男女share四人枱。無計啦,太多人了。

坐好買下menu點野食,發覺好似加咗少少價,不過仍然係抵食。我們點了海膽拼三文魚剌身(4件)$60、黃金魷魚壽司$15、帶子壽司$19、天婦羅炸蝦卷$38。海膽屬一般,三文魚則又厚又滑。黃金魷魚就滿到瀉,帶子甜又滑,第一次試天婦羅,普普通通啦(我對蝦無乜特別興趣)。

其實好想試下蟹子沙律。但我倆無可能會吃得哂,因為勁大碗,我想...有四人分量,哈哈,唯有一大帶朋友去食先order喇~~

是次消費: 每人約$66

2005-03-26
類別 : 美國菜薄餅適合大夥人家庭親子

男朋友的朋友介紹,所以一行四人來到這裡晚膳。叫了四款菜式:五色芝士蕃茄pizza、忌簾雲吞、菠菜麵、闊條麵。pizza芝士都幾香,不過個底有點"un";雲呑都好味,不過我較喜歡菠菜麵,因為有很香的香草味,少少辣,味道特別清新。
整體服務都算okay,最搞笑係原來要杯清水係要入機落order,犀利。還看到3位男侍應一齊唱生日歌俾客人聽。但唱完就即刻如風段散開了。唔唱好過啦...

是次消費: 每人約$84